RODZYNKI. Małe, niepozorne, ale zdrowe!
Pamiętacie smak rodzynków, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie? Babcie i mamy dodawały je do ciast i zdarzało się, że znikały z kuchennego blatu lub wygrzebywane małymi palcami z ciasta. Jak się okazuje rodzynki nie tylko pysznie smakują, ale mają też pozytywne właściwości, wpływające na zdrowie!
Rodzynki to poddane suszeniu owoce winogrona. Są używane głównie jako bakalie w wypiekach i deserach. W ostatnim czasie coraz częściej są też przekąską dla osób, które szukają zdrowszych zamienników słodyczy.
Co zawierają rodzynki?
W rodzynkach znajdują się takie składniki jak: błonnik pokarmowy, magnez, potas, żelazo, wapń, bor, cynk, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Rodzynki zawierają też witaminę C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Witamina C pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E i zwiększa przyswajanie żelaza.
Rodzynki zawierają też duże ilości błonnika, dzięki czemu pomagają w prawidłowej pracy jelit i regulacji ciśnienia tętniczego.
A Ty, często sięgasz po rodzynki? Jeśli szukasz sposobu na pyszne danie z rodzynkami wypróbuj przepis na owsiane ciasteczka z rodzynkami
Owsiane ciasteczka z rodzynkami
Składniki:
100 m masła (w temperaturze pokojowej)
100 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
90 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i miksować do połączenia się składników.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej.
Płatki owsiane wymieszać z rodzynkami i cynamonem i dodać do ciasta. Wymieszać.
Z ciasta formować kulki o większości śliwek. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie. Ciasta lekko spłaszczyć łyżką i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni na ok. 20 – 25 minut. Upieczone studzić na kratce.
Smacznego!