Rodzynki 1 kg - DeliFOOD
Rodzynki 1 kg - DeliFOOD
Produkt niedostępny
Rodzynki - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
RPA / Chile | DeliFOOD | 2025-10-31 |
Składniki: rodzynki 99,5%, olej roślinny 0,5%.
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1210 kJ/312 kcal | 14% |
Tłuszcz | 0,5 g | <1% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,16 g | <1% |
Węglowodany | 64,7 g | 25% |
W tym | ||
Cukry | 64,7 g | 72% |
Błonnik | 6,5 g | - |
Białko | 2,3 g | 5% |
Sól | 0,05 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Rodzynki - Zastosowanie
Jak jeść rodzynki?
Suszone winogrona mogą być spożywane na surowo, jako samodzielna przekąska. Stanowią również popularny dodatek do ciast (serników, drożdżowych bab, pierników) oraz deserów. Namoczone w alkoholu (np. rumie) nabiorą niepowtarzalnego aromatu. Świetnie smakują w towarzystwie czekolady, doskonale komponują się z innymi bakaliami (migdałami i orzechami). Często dodaje się je do porannej owsianki lub musli. Wspaniale podkreślają smak wytrawnych dań. Stanowią dodatek do potraw mięsnych, ryb, bigosu i sałatek.
Dlaczego opadają w serniku? Kiedy dodać do ciasta drożdżowego?
Rodzynki na dnie sernika to zmora każdej pani domu. Co zrobić, żeby bakalie nie opadały na dno słodkich wypieków i wyglądały bardziej estetycznie? Pomóc może prosta sztuczka. Wystarczy namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie lub mleku i obtoczyć w mące przed dodaniem do masy serowej lub ciasta. To powinno zapobiec opadaniu suszonych owoców na dno. W przypadku drożdżowych wypieków, najlepiej dodać rodzynki przed wyrastaniem ciasta, razem z cukrem i pozostałymi składnikami.
Rodzynki - KCAL
Rodzynki na diecie – tuczą, czy nie?
Jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego, zdecydowanie lepiej sięgnąć po rodzynki, niż ciastka, czy batony. Osoby na diecie nie muszą się martwić o linie o ile będą spożywać rodzynki z umiarem. Garść rodzynek dziennie przy zachowaniu odpowiedniej aktywności fizycznej z całą pewnością nie zaszkodzi sylwetce. Pamiętajmy jednak, że 100 gram tego przysmaku zawiera około 300 kalorii. Rodzynki będą zdrowszym zamiennikiem batonów energetycznych, warto po nie sięgnąć po treningu i zabrać na wycieczkę. Duża zawartość błonnika pokarmowego zapewni uczucie sytości na dłużej i ograniczy podjadanie między posiłkami.
Rodzynki - Opis produktu
Niezastąpiony dodatek do ciast i deserów, skarbnica cennych witamin i minerałów. Któż z nas nie lubi rodzynek? Suszone winogrona to najbardziej popularny rodzaj bakalii w naszym kraju. Ich słodki smak sprawia, że nie można się im oprzeć. Są znakomitą, energetyczną przekąską, która z powodzeniem zastąpi batony i inne niezdrowe słodkości. Rodzynki nadadzą charakteru także wytrawnym potrawom, dlatego warto eksperymentować z nimi w kuchni. Sprawdź jak powstają i dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej.
Gdzie rosną rodzynki i jak się je robi?
Odmiany rodzynek.
Dlaczego warto jeść rodzynki?
Przeciwwskazania
Gdzie przechowywać?
Jaka cena? Gdzie kupić te dobre?
Właściwości rodzynek. Co zawierają suszone winogrona?
Rodzynki na diecie – tuczą, czy nie?
Jak jeść rodzynki?
Dlaczego opadają w serniku? Kiedy dodać do ciasta drożdżowego?
Gdzie rosną rodzynki i jak się je robi?
Rodzynki – co to za owoc? To nic innego jak suszone winogrona. Powstają w wyniku odparowywania wody z owoców, co sprawia, że stają się mniejsze, a ich skórka jest pomarszczona. Tradycyjnym sposobem suszenia jest rozkładanie winogron na słońcu. Proces ten trwa od 2 do 4 tygodni. Obecnie często stosuje się suszenie mechaniczne, co pozwala uniknąć przedostawania się zanieczyszczeń i owadów do owoców. Słowo „rodzynki” znane było już w XIV wieku. Wówczas bakalie te nazywano rozenkami. Własna nazwa suszonych winogron, która przyjęła się w naszym kraju może świadczyć o dużym znaczeniu kulturowym tych bakalii. W średniowieczu były jednym z najpopularniejszych słodzików i zajmowały zaszczytne miejsce zaraz obok miodu. W starożytnym Rzymie były tak cenne, że za ich dwa słoje można było kupić nawet niewolnika. Największa uprawa winorośli w celu produkcji rodzynek obejmuje obszary Stanów Zjednoczonych. Kalifornijscy farmerzy w 1983 roku znaleźli sposób na zminimalizowanie strat związanych z ogromną suszą niszczącą uprawy winogron. W pełnym słońcu owoce zasychały już na krzakach. I tak Kalifornia stała się świtowym gigantem w produkcji tego przysmaku.
Odmiany rodzynek
Wiele osób zadaje sobie pytanie dlaczego rodzynki nie mają pestek, skoro w winogronach możemy je znaleźć? Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany rodzynek: nasienne i beznasienne. Te pierwsze produkowane są z winogron, które zwierają pestki. Są one usuwane w procesie suszenia. W przypadku odmian beznasiennych produkcja jest o wiele łatwiejsza, ponieważ owoce nie zawierają pestek. Na sklepowych półkach możemy odnaleźć kilka odmian rodzynek. Te ciemne produkowane są z zielonych winogron. Kolor zmienia się pod wpływem suszenia. Rodzynki białe lub złote zawdzięczają swoją barwę suszeniu w piecach lub dodatkom siarczanów. Najbardziej popularną odmianą są rodzynki sułtańskie. Są bardzo miękkie i słodkie. Doskonale nadają się do słodkich wypieków. Największą odmianą są rodzynki jumbo. Bardzo duże, nieco bardziej kwaskowe, podobne do suszonych wiśni. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Kolejnym rodzajem są koryntki. Dojrzewają w promieniach greckiego słońca i są jeszcze bardziej słodkie i aromatyczne, niż sułtanki. Mniej znaną odmianą są rodzynki cybeby. Te zawierają nasiona, mają wydłużony kształt i bardzo łatwo ulegają krystalizacji. Ciekawą odmianą są również rodzynki włoskie, które charakteryzują się muszkatołowym aromatem. Często wykorzystuje się do produkcji wina.
Dlaczego warto jeść rodzynki?
Rodzynki to słodka przekąska, która z powodzeniem może zastąpić niezdrowe słodycze. Oprócz tego, że dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy oraz potas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Są także źródłem błonnika pokarmowego, więc pozytywnie wpływają na układ trawienny. Mogą więc wspomóc walkę z zaparciami. Badania naukowe dowodzą, że wszystkie odmiany wykazują działanie przeciwutleniające.
Przeciwwskazania
Na rodzynki powinny uważać przede wszystkim osoby, które cierpią na zespół jelita drażliwego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika pokarmowego, rodzynki nie należą do produktów lekkostrawnych. Cukrzyca jest również przeciwwskazaniem do spożywania w nadmiarze suszonych winogron z uwagi na ich wysoki indeks glikemiczny. Nie ma natomiast przeciwwskazań do spożywania rodzynek przez kobiety w ciąży i dzieci. Z uwagi na ryzyko zadławienia, rodzynki nie są jednak wskazane dla dziecka, które nie ukończyło 9 miesięcy. Włączenie tych bakalii do diety malucha najlepiej skonsultować z pediatrą. Czy rodzynki uczulają? Alergia na rodzynki należy do rzadkości. Jednak z uwagi na to, że winogrona znajdują się na liście potencjalnych alergenów, wszelkie niepokojące objawy po spożyciu rodzynek powinny skłonić do wizyty u lekarza. O uczuleniu może świadczyć wysypka, katar, kaszel, obrzęk jamy ustnej i gardła.
Gdzie przechowywać?
Rodzynki powinny być przechowywane w szczelnym, hermetycznym pojemniku. Doskonale nadają się do tego szklane i ceramiczne naczynia. Suszone winogrona najlepiej trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu, z dala od urządzeń grzewczych i innych źródeł ciepła. Dobrze jest ochronić bakalie przed nadmiarem wilgoci. Do tego celu sprawdzi się pojemnik z solą ustawiony obok bakalii, który pochłonie wilgoć z powietrza. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie w pobliżu pojemnika z rodzynkami gałązki suszonej mięty, która zabezpieczy suszone owoce przed szkodnikami.
Jaka cena? Gdzie kupić te dobre?
Rodzynki są powszechnie dostępne w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Cena nie zawsze jednak idzie w parze z jakością. Przed zakupem zwróć uwagę na kolor i wygląd suszonych owoców. Powinny być pomarszczone, elastyczne i mieć ciemnobrązową barwę. Zbyt twarde, skrystalizowane owoce mogą świadczyć o tym, że nie są już pierwszej świeżości. Wybierz sprawdzonego dostawcę, który oferuje suszone owoce najwyższej jakości, bez dodatku oleju, cukru i konserwantów.
Właściwości rodzynek. Co zawierają suszone winogrona?
Rodzynki w znacznej mierze składają się z łatwo przyswajalnych cukrów (70% ich zawartości stanowi fruktoza). Dlatego też są cennym źródłem energii. Zawierają żelazo, miedź, potas oraz witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Są także skarbnicą wapnia i magnezu. Pierwiastki te dbają o dobrą kondycję układu kostnego oraz stan naszego uzębienia. Duża zawartości substancji przeciwutleniających dba o nasze komórki, może przyczynić się do uszczelnienia naczyń krwionośnych i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Błonnik pokarmowy oraz pektyny zawarte w rodzynkach pozwalają dbać o układ trawienny i mogą wspomóc walkę z zaparciami.
Bibliografia:
Drużyńska Beata, Zwolińska Sywlia, Worobiej Elwira, Wołosiak Rafał – „Oznaczenie zawartości polifenoli i badanie właściwości przeciwutleniających rodzynek”; Bromat. Chem. Toksykol. – XLII, 2009, 3 str 916-920
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.