Jaki rodzaj wody jest najlepszy?
Ludzki organizm składa się z ok. 70% wody. Tego, że jest ona niezbędna do życia nie trzeba nikomu udowadniać. Należy pamiętać o systematycznym nawadnianiu organizmu, zwłaszcza w czasie wysokich temperatur. Ale tu rodzi się pytanie, jaki rodzaj wody wybrać?
Woda ze źródła vs. woda mineralna
Źródlana woda, jak łatwo zgadnąć to taka, która pochodzi bezpośrednio z czystego źródła. Jest ona bogata w naturalne składniki, ale jest mało zmineralizowana. Można podawać ją już niemowlakom i dzieciom.
W odróżnieniu od wody źródlanej, woda mineralna posiada dużo większe stężenie składników mineralnych. Ich poziom osiąga nawet do 1000 mg na 1 litr płynu. Woda ta ma bardziej zdecydowany smak, nadaje się raczej dla osób dorosłych, u których zapotrzebowanie na mikroelementy jest większe, niż u dzieci.
Woda gazowana vs. woda niegazowana
Oba rodzaje mają zalety i wady. Zarówno woda gazowana, jak i niegazowana są niskokaloryczne i potrafią skutecznie nawodnić organizm. Jednak osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego powinny zachować ostrożność przyjmując wodę gazowaną, gdyż powoduje ona wzdęcia. Podobny efekt jest w stanie wywołać, jeśli sięgnął po nią kobiety w ciąży lub w okresie laktacji. Woda gazowana również nie jest wskazana malutkim dzieciom, ponieważ mogą one po spożyciu skarżyć się na ból brzucha.
Woda „kranówka”
Obecnie w kranach woda nie jest zanieczyszczona i jej stan znacznie się polepszył w stosunku to wcześniejszego. To wszystko za sprawa prawa polskiego i europejskiego, które określiło wymogi, jakie musi spełnić woda w wodociągach. Woda pitna w kranach jest bogata w minerały np. wapń czy potas. Dzięki temu nadaje się ona do bezpośredniego spożycia, bez konieczności gotowania.
Podsumowanie
Wybór wody do spozycia zależny jest nie tylko od preferencji smakowych i składu chemicznego, ale i tym w jakim wieku jest osoba pijąca oraz jaki jets stan jej zdrowia. W ciągu doby człowiek powinien wypić do 2 l wody, w małych ilościach i często.