


Opakowanie papierowe - ZEROWASTE
Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety
Komosa ryżowa - Wartości odżywcze
Składniki: Komosa ryżowa biała
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.
Komosa posiada unikatowy skład aminokwasowy. Żadna inna roślina nie zawiera tak korzystnego zbioru aminokwasów egzogennych. Zawartość białka waha się od 12 do 22%. Jest to łatwo przyswajalne białko, a co ciekawe, proces obróbki termicznej, czyli gotowanie, dodatkowo zwiększa jego przyswajalność. Dlatego komosa jest idealnym źródłem wartościowego białka w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży czy seniorów.
Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczonych” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E. Ponadto komosa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli.
Komosę, na tle innych pseudozbóż, wyróżnia zawartość flawonoidów w jej składzie. Komosa zawiera ich 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. Jest to cenna i unikatowa cecha, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów.
Quinoa zawiera także włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego. Z kolei dzięki zawartości saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Komosa ryżowa - Zastosowanie
Kasza quinoa - jak smakuje?
Kasza quinoa ma charakterystyczny, słodkawy smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów.
Komosa ryżowa biała znajduje szerokie zastosowanie w codziennej kuchni człowieka. Ugotowana na miękko może stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, może również świetnie sprawdzić się w roli zagęszczacza do pełnych warzyw sosów oraz zup. Warto również wiedzieć, iż produkt ten świetnie odnajduje się w zdrowych deserach. Na jego bazie możemy przygotować zarówno pożywny pudding, jak i chrupkie ciasteczka. Ponadto, komosa ryżowa (ugotowana na sypko) jest doskonałym składnikiem smacznych sałatek.
Jak ugotować komosę ryżową?
Suche ziarna komosy ryżowej należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować ok. 10 - 15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).
Komosa ryżowa - Materiały video
Komosa ryżowa - KCAL
W 100g komosy ryżowej białej znajdziemy około 350 kalorii. Energia zawarta w niniejszym produkcie pochodzi głównie z węglowodanów złożonych. Warto również pamiętać, iż produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością białka (w 100 gramach znajduje się aż 14 gramów) oraz błonnika. Dlatego też, quinoa bez przeszkód może wprowadzona być do diety osób które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa, jak również tych, które szczególnie dbają o smukły wygląd swojej sylwetki. Komosa, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=35), świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i cukrzyków.
Komosa ryżowa - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych komosy ryżowej białej
Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej wpływu zdrowego odżywiania na jakość życia człowieka, coraz częściej sięgamy po nowe produkty, które są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych. Jednym z takich produktów jest komosa ryżowa, uznawana za jedno z najzdrowszych pseudo-zbóż świata. Komosa ryżowa (znana również jako quinoa) idealnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkowo, składnik ten może przyczyniać się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Ponadto, komosa ryżowa stanowi cenny składnik diety osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszego produktu?
Czym jest i skąd pochodzi komosa ryżowa?
Komosa – wartości odżywcze i najważniejsze właściwości zdrowotne;
Quinoa a cukrzyca;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania komosy ryżowej;
Kasza quinoa – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące komosy ryżowej:
Jak ugotować komosę ryżową?
Gdzie kupić komosę ryżową?
Komosa ryżowa biała, czy czerwona? Którą z nich warto wybrać?
Komosa Kcal;
Quinoa – zastosowanie w codziennej kuchni;
Komosa ryżowa – przepisy.
Czym jest i skąd pochodzi komosa ryżowa?
Komosa ryżowa (znana również jako ryż peruwiański lub quinoa) zaliczana jest do pseudo-zbóż, czyli roślin które charakteryzują się bogatą zawartością skrobi w swoim składzie, jednocześnie nie będąc zbożem. W naturalnych warunkach komosa ryżowa występuje na terenie Ameryki Południowej (w rejonie Brazylii, Boliwii, Chile, Ekwadoru i Boliwii), gdzie przez wielu nazywana jest „świętym zbożem inków” lub „złotym ziarnem”. Na terenie Europy quinoa pojawiła się stosunkowo niedawno. Niemniej jednak, coraz częściej zajmuje ona miejsce w naszej codziennej diecie. W większości sklepów możemy kupić najczęściej 3 rodzaje komosy ryżowej.
- Komosę ryżową białą (nazywaną również lebiodą);
- Komosę ryżową czerwoną; oraz
- Komosę ryżową czarną.
Ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, quinoa często znajduje się w rankingach dotyczących najzdrowszej żywności świata. Komosa ryżowa biała charakteryzuje się neutralnym, lekko gorzkawym smakiem. Dlatego też, z powodzeniem może wykorzystywana być zarówno podczas przygotowywania dań wytrawnych, jak i słodkich. Za sprawą sporej zawartości białka, produkt ten znajduje również szczególnie ważne miejsce w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Komosa ryżowa swoim wyglądem może przypominać nam kaszę jaglaną lub kaszę pęczak. Po ugotowaniu, niniejszy produkt zwiększa swoją objętość, w związku z czym nadaje się również do zagęszczania wszelkich zup oraz sosów.
Komosa – wartości odżywcze i najważniejsze właściwości zdrowotne
Komosa ryżowa nie bez powodu uznawana jest za jedno z najzdrowszych pseudo-zbóż świata. Niniejszy produkt charakteryzuje się bowiem wysoką wartością odżywczą. Analiza składu dowodzi, iż quinoa dostarczyć może do naszego organizmu spore ilości białka, wyposażonego w zestaw cennych aminokwasów (w tym: lizynę, leucynę, walinę oraz tryptofan). Okazuje się, że wartość biologiczna zawartego w komosie białka przewyższa nie tylko wartość białka zawartego w pszenicy, ale nawet w mleku. Dlatego też, produkt ten uznawany jest za cenny składnik diety osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa.
Warto również wiedzieć, że ziarenka komosy ryżowej zawierają w sobie większe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w porównaniu do innych zbóż. W związku z tym, wprowadzenie jej do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia, może sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu w surowicy krwi, a tym samym zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Dodatkowo, komosa ryżowa stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego (w tym jego rozpuszczalnych frakcji). Dzięki temu, włączenie jej do codziennej diety może sprzyjać procesom walki z nadmiarem zbędnych kilogramów, jak również zmniejszać dolegliwości bólowe w przebiegu zespołu jelita drażliwego (szczególnie w postaci zaparciowej).
Eksperci z dziedziny zdrowego żywienia zwracają również uwagę na zawartość flawonoidów, których regularne spożywanie wykazuje działanie antyoksydacyjne, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również zawarte w komosie ryżowej witaminy (w tym witamina E, witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (ze szczególnym uwzględnieniem żelaza i magnezu). Warto również wiedzieć, że quinoa nie zawiera w sobie glutenu. Dlatego też, bez przeszkód może spożywana być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub alergii na gluten.
Quinoa a cukrzyca
Komosa ryżowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Wszystko to za sprawą sporej zawartości węglowodanów złożonych w jej składzie. Dodatkowo, badania naukowe dowiodły, że wprowadzenie quinoi do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia może sprzyjać obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, produkt ten bez przeszkód może spożywany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Dodatkowo, niniejszy składnik zapewnia długie uczucie sytości, co może zapobiegać podjadaniu niezdrowych przekąsek między posiłkami w diecie cukrzyka.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania komosy ryżowej
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania komosy ryżowej jest alergia na niniejszy produkt. Objawy alergiczne związane z dostarczeniem quinoi do organizmu mogą obejmować zarówno zaburzenia połykania, pokrzywkę skórną, jak również obrzęk. Dlatego też, przed wprowadzeniem niniejszego produktu do swojej codziennej diety, warto wypróbować jego niewielką ilość i obserwować reakcję naszego organizmu. Poza powyżej opisanym przeciwwskazaniem, komosa ryżowa uznawana jest za produkt całkowicie bezpieczny dla zdrowia i może być podawana nawet dzieciom, kobietom w ciąży, jak również kobietom karmiącym piersią i osobom starszym.
Kasza quinoa – cena
Komosa ryżowa biała sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500g lub 1000g. Za opakowanie o wadze 500g zapłacimy około 9,00 – 12,00 złotych. Za opakowanie niniejszego produktu o wadze 1000g zapłacimy natomiast około 15,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena quinoi może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Niektóre sklepy ze zdrową żywnością wprowadziły również możliwość zakupu komosy ryżowej w opakowaniach typu „zero waste”, które mają na celu ograniczenie ilości szkodliwych odpadów. Za opakowanie quinoi „zero waste” o wadze 400g zapłacimy około 6,00 – 8,00 złotych.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące komosy ryżowej
Pytanie 1: Jak ugotować komosę ryżową? Przed ugotowaniem komosy ryżowej należy dokładnie ją opłukać pod strumieniem zimnej wody. Następnie, należy ją wysuszyć i uprażyć na suchej patelni (czas prażenia nie powinien przekraczać 5 minut). Uprażoną komosę ryżową białą powinniśmy gotować we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut. Inne odmiany komosy ryżowej (czarna oraz czerwona) mogą wymagać dłuższego czasu gotowania (około 20 minut).
Pytanie 2: Gdzie kupić komosę ryżową? Komosę ryżową możemy kupić w niektórych sklepach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Decydując się na zakup w takim sklepie zyskamy szeroki wybór produktów, ich najwyższą jakość i często konkurencyjną cenę.
Pytanie 3: Komosa ryżowa biała, czarna czy czerwona? Którą z nich warto wybrać? Zarówno biała, czarna, jak i czerwona komosa ryżowa charakteryzują się podobną zawartością składników odżywczych. Niemniej jednak, komosa ryżowa biała jest nieco bardziej miękka, przez co idealnie odnajduje się w roli zamiennika dla tradycyjnej kaszy lub ziemniaków. Komosa ryżowa czerwona i czarna są za to bardziej chrupkie, dlatego też częściej stanowią składnik pełnych zdrowia sałatek.
Podsumowanie
Komosa ryżowa to nie tylko doskonały dodatek do pożywnego obiadu, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie niniejszego produktu, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób kardiologicznych oraz nowotworowych w przyszłości. Warto również pamiętać, że quinoa stanowi cenny element diety osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa, jak również osób zmagających się z chorobą trzewną lub alergią na gluten.
Bibliografia
- Astier C., Moneret-Vautrin D. A., Puillandre E., Bihain B. E., 2009. First case report of anaphylaxis to quinoa, a novel food in France. Allergy 64, 819–820;
- Hanna Kunachowcz, Dieta bezglutenowa – co wybrać?, PZWL, Warszawa 2015;
- Jancurova M. i wsp., Quinoa – a review. Czech J. Food Sci., 2009, 27, 2: 71–79;
- Koziol M., Chemical composition and nutritional evaluation of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). J. Food Comp. Analysis, 1992;
- Kuljanabhagavad T., Wink M., 2009, Biological activities and chemistry of saponins from Chenopodium quinoa Willd. Phytochem. Rev. 8, 473– 490;
- Mystkowska I. i wsp., Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej. Probl. Hig. Epidemiol., 2016, 97, 1: 29–31;
- Prakash D., Pal M., 1998. Chenopodium: seed protein, fractionation, and amino acid composition. Int. J. Food Sci. Nutrit. 49, 271–275;
- Ruales J., Nair B. M., 1993a. Content of fat, vitamins and minerals, in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) seeds. Food Chem. 48, 131–136;
- http://quinua.pe/quinua-valor-nutricional/.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Hiszpania / Peru |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową
Składniki na ciasto:
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 4 jajka
- 120 g ostudzonego, roztopionego masła
- 300 g ugotowanej komosy ryżowej
- 80 g cukru kokosowego
- 60 g ksylitolu
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki miodu gryczanego
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 100 g komosy ryżowej (białej)
- 1 łyżka stewi
- 2 gwiazdki anyżu
- 100 g mrożonych malin
- 40 g gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- opcjonalnie ulubione owoce
Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).
Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.
Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów
Wykonanie:
Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ
Składniki:
- 400 g paluszków krabowych
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 paczka jarmużu
- 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
- 4 łyżki pestek dyni
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
- ewentualnie sól do smaku
Sposób wykonania:
Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.
Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.
Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.

Sałatka z dodatkiem komosy ryżowej oraz buraków
Składniki:
- Około 1 szklanki surowej, białej komosy różowej;
- 1-2 szklanki bulionu warzywnego do ugotowania komosy ryżowej;
- 2 pieczone buraki;
- 50g świeżych liści rukoli;
- Około 100g sera koziego;
- 1 garść suszonej żurawiny;
- 3-4 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki.
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym. Następnie, odcedź kaszę i przełóż ją do miski, w której masz zamiar podawać sałatkę;
Upieczone buraki pokrój w półksiężyce i dodaj do komosy ryżowej;
Liście rukoli dokładnie opłucz, a następnie osusz i dodaj do pozostałych składników sałatki;
Do sałatki dodaj posiekaną suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoski;
Całość posyp pokruszonym serem kozim i skrop odrobiną oliwy z oliwek oraz soku z limonki.

Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego
Składniki:
- Garść malin;
- Garść borówek;
- ½ banana;
- 3 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego virgin;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj ją z łyżeczką oleju kokosowego;
Pokrój banana w cienkie plastry i dodaj do komosy ryżowej;
Dokładnie opłucz maliny oraz borówki, a następnie dodaj je do pozostałych składników sałatki;
Całość posyp odrobiną wiórków kokosowych i gotowe.

Jabłkowy deser z nasionami słodkiej bazylii
Składniki:
- 2 duże jabłka
- rodzynki sułtańskie (100 gram)
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
- komosa ryżowa (60 gram)
- sok jabłkowy (200 ml)
- mleko (100 ml)
- nasiona słodkiej bazylii (2 łyżki)
- jogurt naturalny ( 4 łyżeczki)
- miód do smaku
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, sok z cytryny i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, by nie przywarły do dna.
Komosę ryżową przepłukać pod zimną wodą i gotować w soku jabłkowym pod przykryciem przez około 12 minut, pozostawić do ostygnięcia.
Nasiona słodkiej bazylii namoczyć w mleku, gotować przez około 5 mint, dodać jogurt naturalny i miód.
Nakładać do wysokich pucharków naprzemiennie warstwami: masa jabłkowa, masa z komosą. Górę udekorować masą z nasionami bazylii.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Każdemu z produktów spożywczych można przypisać wartość IG, czyli indeks glikemiczny. W skrócie jest to wskaźnik informujący o wpływie spożycia artykułu na poziom cukru we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym zalecane są dla osób z insulinoopornością, a także cukrzycą bez względu na typ. Warto znać listę artykułów o niskim IG, gdyż spożywanie ich może […]
czytaj więcej...