info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pyszne sałatki na imprezę: Sałatka z ciecierzycy i dorsza

Lubisz mocne i wyraziste smaki w kuchni? Jeśli tak to wypróbuj przepis na sałatkę z ciecierzycy i dorsza. Dorsz to smaczna i ceniona ryba, która idealnie sprawdzi się w sałatce. 

Sałatka z dorszem i przepisy z dorszem. Jak podawać tę rybę? O czym pamiętać?

Dorsz to ryba, która jest uznawana za jedną z najbardziej cenionych i smacznych. Struktura mięsa dorsza jest jednym z największych atutów tej ryby. Są to duże, białe płaty, które pod naciśnięciem widelca ześlizgują się po sobie. Z uwagi na to dorsz jest uważany za wyjątkowo smaczny.

 

zdrowa_salatka Pyszne sałatki na imprezę: Sałatka z ciecierzycy i dorsza

 

Obecnie dorsz jest łowiony w Północnym Atlantyku, po jego wschodniej stronie oraz w Morzu Bałtyckim i Morzu Barentsa – jednym z akwenów Oceanu Arktycznego.
Polski dorsz jest świeży, ponieważ bałtycki obszar połowów znajduje się niedaleko wybrzeża, co zapewnia zrównoważoną eksploatację i krótki czas transportu. Dlatego, kupując polskiego dorsza mamy pewność, że jest świeży i smaczny.
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się hodowle dorsza w Islandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Z kolei w Szkocji postawiono na ekologiczną i certyfikowaną hodowlę tej ryby.

Obrabiając świeżego dorsza warto pamiętać, by nie pozbawiać go skóry, która łączy poszczególne płaty mięsa. Filet należy poddawać krótkiej obróbce termicznej. Jeśli będzie w piekarniku zbyt długo wówczas mięso stanie się suche i zacznie wysychać.

Można też kupić gotowe filety z dorsza i dodać je np. do sałatki. Poniżej przepis na pyszną sałatkę z dorszem i ciecierzycą.

 

Sałatka z ciecierzycy i dorsza

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 drobno posiekana pikantna papryka
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 12 drylowanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 słoik ciecierzycy konserwowej lub świeżej ciecierzycy – ugotowanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 słoik filetów z dorsza w oliwie z oliwek

Jajka ugotować na twardo.
Papryczkę wymieszać z cebulą, czosnkiem, ogórkiem, natką pietruszki i oliwkami.
Ciecierzycę wypłukać pod bieżącą wodą (jeśli używamy konserwowej). Dodać do warzyw Całość polać oliwą i octem, wymieszać. Na górze ułożyć cząstki jajek i kawałki dorsza.

A Ty lubisz dorsza? W jakiej formie przygotowujesz go w swojej kuchni?

 

 

Sprawdź opinie o naszym sklepie