info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Pyłki pszczele i pierzga

HIT SPRZEDAŻY%Sok z aloesu cena, właściwosci, aloes do picia, miąsz z aloesuSprawdź

Pyłki pszczele (kwiatowe)

Pyłek pszczeli występuje również pod nazwą pyłek kwiatowy. Z kolei przetworzony pyłek pszczeli nazywany jest pierzgą. Warto wiedzieć, że pyłek pszczeli w swoim składzie ma wiele substancji odżywczych, które uznawane są nawet przez niektórych ekspertów za lecznicze. Używany jest od lat w medycynie naturalnej, a nawet w kosmetologii. Z powodzeniem można go używać wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jest łatwo przyswajalny w organizmie.

Pyłek pszczeli (pyłek kwiatowy)

Pyłkiem kwiatowym nazywa się męskie komórki rozrodcze, które produkują kwiaty. Ten produkt zbierają tzw. pszczoły zbieraczki. Najczęściej zbierany jest pyłek takich roślin, jak: kukurydza, łubin, mak. Z innych roślin miododajnych pszczoły mogą zbierać zarówno pyłek, jak i nektar kwiatowy. Dopiero po zebraniu pyłku i wymieszaniu go w tym procesie ze śliną oraz nektarem, uzyskuje się znany nam pyłek pszczeli. Pszczoły tworzą w swoich plastrach zapas pyłku, aby zaspokoić swoje potrzeby. W dalszym procesie przetwarzania pyłku powstaje pierzga, która ma inne właściwości. Pszczoły wytwarzają ją dzięki unikatowemu procesowi przechowywania pyłku w plastrze. Gdy zamkną w nim pyłek, dochodzi do procesu fermentacji beztlenowej.

Pyłek pszczeli na co

Pyłek pszczeli ma wiele odżywczych właściwości. Może być uzupełnieniem diety o aminokwasy, biopierwiastki i witaminy. Pobudza apetyt, ale też reguluje przemianę materii. Wzmacnia organizm w stanach osłabienia odporności, ponieważ przyczynia się do wzrostu produkcji czerwonych krwinek w organizmie. Można go również stosować jako składnik detoksykacyjny, ponieważ usuwa z organizmu szkodliwe czynniki chemiczne. Badania wykazują, że świetnie sprawdza się w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, ponieważ reguluje procesy trawienne, łagodzi skutki zaparć, a nawet wpływa pozytywnie na skład flory bakteryjnej w organizmie i działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Skutecznie leczy stany zapalne w jamie ustnej. Polecany jest również w stanach rozdrażnienia, ponieważ wzmacnia działanie systemu nerwowego. Również może wpływać pozytywnie na naczynia krwionośne, poprawiać krążenie, a nawet zapobiegać miażdżycy, ponieważ obniża poziom cholesterolu. W kosmetyce stosowany jest jako składnik odżywiający, wygładzający i regenerujący skórę, włosy i paznokcie.

Pyłek kwiatowy właściwości i zastosowanie

Pyłek kwiatowy ma wiele cennych właściwości i można go stosować na różne sposoby lub włączyć jako składnik pożywienia czy kosmetyku. W pyłku można znaleźć około 40 pierwiastków w postaci soli mineralnych. Są to m.in. żelazo, bor, cyrkon, tytan, potas czy magnez. Występują w nim różne witaminy, jak: A, B, E, C, D, H, PP i kwas foliowy, kwercetyny, a nawet biotyna. Przez swój bogaty chemicznie skład pyłek działa oczyszczająco, reguluje apetyt i przemianę materii, wzmacnia działanie całego organizmu, w tym systemu odporności i systemu nerwowego. Zalecany jest w okresie spadku odporności, choroby, rekonwalescencji, ale i osobom, które wykonują pracę fizyczną. Można go stosować jako produkt przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy, zapobiegawczo lub w celu wspomożenia leczenia różnych zakażeń, w tym skórnych. Dzięki zawartości antyoksydantów poprawia również krążenie i uszczelnia naczynia krwionośne. Wykazuje słabe działanie uspakajające, a więc osoby z nerwicą, mogą go stosować w stanach nerwowości. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, a więc stosowany jest jako składnik w kremach, balsamach i maseczkach.

Pyłek kwiatowy jak stosować

Dawkowanie pyłku pszczelego uzależnione jest od wieku osoby przyjmującej tej produkt. Warto go przyjmować 3 razy dziennie, na pół godziny przed spożyciem posiłku. Trzeba go rozmieszać z płynem np. z miodem, wodą czy mlekiem, a później po prostu przerzuć i połknąć. Ustalone dawkowanie przez ekspertów to np.:

  • Dzieci w wieku 3-5 lat – 10 g pyłku dziennie,
  • Dzieci w wieku 6-10 lat – 15 g pyłku dziennie,
  • Dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g pyłku dziennie.

W przepisach kosmetycznych ilość dodanego pyłku zależy od konkretnego wyrobu. Przykładowo chcąc zrobić maseczkę do twarzy można użyć 1 łyżeczki od herbaty pyłku i wymieszać tę ilość z innymi składnikami odżywczymi np. miodem, mlekiem, żółtkiem z jajka.