letnia wyprzedaż
Zioła klasztorne, cena, właściwości
Zioła klasztorne, cena, właściwości
Zioła klasztorne, cena, właściwości
Zioła klasztorne, cena, właściwości

Zioła klasztorne 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,03 zł

RABAT - 15%

3,56 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Zioła klasztorne Wartości odżywcze

Skład: kukurydza, majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, papryka ostra, imbir, gorczyca, kminek, tymianek, rozmaryn, szałwia, kurkuma, lubczyk, liść laurowy, cząber


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zioła klasztorne Zastosowanie

Tylko od Ciebie zależy jak wykorzystasz zioła klasztorne. Jest to przyprawa niezwykle uniwersalna. Doskonale sprawdzi się przy wszelkiego rodzaju daniach mięsnych i rybach. Można dodawać ją również do warzyw świeżych, pieczonych oraz rozmrażanych. Sprawdzi się nawet jako urozmaicenie jajecznicy, omletu czy naleśników wytrwanych. Warto dodawać ją także do kanapek, aby urozmaicić codzienne monotonne śniadanie.


Zioła klasztorne Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania ziół klasztornych ojca Grzegorza

Wprowadź do swojej kuchni smak nowości w połączeniu z tradycyjnymi aromatami, dzięki zupełnie nowej przyprawie ojca Grzegorza! Zioła klasztorne to mieszanka starannie dobranych naturalnych ziół. Są to znane nam składniki, które połączone w odpowiednich proporcjach tworzą zupełnie nową, oryginalną przyprawę. Zioła klasztorne można dodawać do dań mięsnych oraz warzyw. Nadają one wyjątkowego smaku niemal każdego rodzaju daniom wytrwanym. Okazuje się jednak, że tak powszechnie stosowane specyfiki charakteryzują się nie tylko niezastąpionym aromatem, ale również ciekawymi właściwościami prozdrowotnymi. Włączenie ziół i przypraw do codziennej diety może bardzo korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu na wielu płaszczyznach.

Jak prawidłowo przechowywać zioła klasztorne?

Czy zioła klasztorne mogą uczulać?

Czy zioła klasztorne zawierają gluten?

Gdzie kupić zioła klasztorne?

  • Zioła klasztorne – wartości odżywcze

  • Zioła klasztorne – zastosowanie

Zioła klasztorne – skład i pochodzenie

Zioła klasztorne to mieszanka ziół pochodzenia naturalnego. Są to znane wszystkim i często wykorzystywane składniki, takie jak kukurydza, czosnek i majeranek. Nie brakuje również typowych włoskich przypraw, takich jak bazylia czy tymianek. Bardziej wyrazisty, ostrzejszy aromat wprowadzają natomiast papryka słodka i ostra oraz gorczyca, cebula czy imbir. W ziołach klasztornych znaleźć można również kolendrę, kurkumę, cząber i kilka innych roślinnych składników.

Receptura ziół klasztornych ojca Grzegorza została starannie opracowana, tak aby połączenie wielu składników idealnie się komponowało. Przyprawa nie zawiera soli ani cukru, dzięki czemu może stanowić integralny składnik codziennej, zdrowej diety. Pozwala zastąpić wiele specyfików o wysokiej zawartości tych składników, które mogą negatywnie wpływać m.in. na stan układu krążenia, rozwój nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy typu 2.

Zioła klasztorne – do czego można ich użyć?

Zioła klasztorne ojca Grzegorza są bardzo uniwersalną przyprawą. Można dodawać je do wszelkiego rodzaju dań wytrawnych. Doskonale sprawdzą się w diecie mięsożerców, ale również wegan i wegetarian.

Zioła klasztorne warto dodawać do mięs pieczonych, smażonych i duszonych, tak aby nadać im głębokiego aromatu i wyjątkowego smaku. Warto łączyć je także z warzywami oraz zapiekankami. W codziennej diecie warto dodawać je nawet do klasycznych kanapek, tak aby nieco urozmaicić nudne posiłki. Warto jednak pamiętać, że zioła klasztorne cechują się silnym aromatem, dlatego nie można przesadzać z ich ilością.

Zioła klasztorne ojca Grzegorza – wpływ na zdrowie

Zioła i przyprawy już od wielu lat stanowiły niezastąpiony element medycyny naturalnej. Wiele roślinnych składników posiada bardzo korzystny wpływ na zdrowie. W prawdzie nie mogą stanowić one dobrego źródła witamin i soli mineralnych, ale charakteryzują się zupełnie innymi, cennymi właściwościami. Wiele przypraw wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. To prawdziwe bogactwo składników bioaktywnych cechujących się niezwykle korzystnym wpływem na organizm.

Wiele składników ziół klasztornych może wykazywać korzystny wpływ na układ krążenia. Wynika to m.in. z wysokiego potencjału antyoksydacyjnego. Szczególnie dobrze poznane są właściwości czosnku i cebuli. Za działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze cenione są ponadto majeranek, tymianek, lubczyk i bazylia.

Majeranek, czosnek i bazylia – najcenniejsze zioła w jednej przyprawie

Zioła klasztorne to mieszanka wielu cennych ziół pochodzących z różnych zakątków świata. Dzięki takiej różnorodności, produkt cechuje się bardzo szerokim spektrum działania prozdrowotnego.

Czosnek naturalnie pochodzi z terenów Azji, ale obecnie uprawiany jest niemal na całym świecie. Zawiera wiele składników bioaktywnych o ciekawym działaniu. Należą do nich między innymi fitoncydy o udowodnionym działaniu bakteriobójczym. Jego działanie jest na tyle silne, że często uważany jest za najlepszy naturalny antybiotyk. Publikacje wskazują również na potencjalne działanie zapobiegające nowotworom, co może być związane z działaniem przeciwutleniającym związków w nim zawartych. Co więcej, substancje w czosnku mogą wpływać stymulująco na przewód pokarmowy i regulować ruchy perystaltyczne jelit. Podkreśla się również ich rolę w prewencji chorób układu krążenia.

Kolejnym ważnym składnikiem ziół klasztornych jest majeranek. Badania naukowe wskazują, że może być on cennym źródłem związków przeciwutleniających. Podobne doniesienia dotyczą bazylii. Ta włoska przyprawa zalecana jest między innymi w diecie cukrzycowej, wątrobowej i nerkowej. Publikacje wskazują również na jej możliwe działanie antynowotworowe.

Cennym składnikiem zawartym w ziołach klasztornych ojca Grzegorza jest również kurkuma. To azjatycka przyprawa, która wykazuje udowodnione naukowe działanie antyoksydacyjne. Uważa się, że posiada ona niezwykle silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Jej regularne spożywanie może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia oraz choroby Alzheimera.

Zioła klasztorne – przeciwwskazania

Zioła klasztorne składają się z naturalnych roślinnych składników wysokiej jakości. Przyprawa nie zawiera soli, dzięki czemu może być stosowana przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Dodawanie jej do potraw jest wysoce wskazane zarówno w diecie dorosłych, jak i dzieci. Przeciwwskazaniem do jej użycia są jednak alergie na którykolwiek ze składników. Jako że mieszanka zawiera wiele rodzajów ziół o możliwym działaniu uczulającym, przed użyciem należy dokładnie zapoznać się z informacjami zawartymi na opakowaniu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ziół klasztornych ojca Grzegorza

Pytanie 1: Jak prawidłowo przechowywać zioła klasztorne?

Zioła klasztorne ojca Grzegorza cechują się intensywnym aromatem. Aby zachować tę pełnię smaku na długo, przyprawę po otwarciu należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Może to być szklany słoik lub puszka z wieczkiem.

Pytanie 2: Czy zioła klasztorne mogą uczulać?

Składniki roślinne, chociaż niezwykle cenne, są również związkami mogącymi wywoływać uczulenia u osób z nadwrażliwościami. Do składników tych należy przede wszystkim gorczyca, jednak warto zwrócić uwagę również na tymianek, bazylię czy majeranek.

Pytanie 3: Czy zioła klasztorne zawierają gluten?

Zioła klasztorne to produkt roślinny, który nie zawiera domieszki zbóż. Z tego powodu w przyprawie nie występuje gluten. Może być ona spożywana przez osoby borykające się z problemem celiakii.

Pytanie 4: Gdzie kupić zioła klasztorne?

Zioła klasztorne dostępne są jedynie w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Wybór zaufanej marki i firmy sprawia, że zyskujesz gwarancję satysfakcji, świeżości i autentyczności produktu.

 

zioła klasztorne

Bibliografia

  1. Tsui PF, Lin CS, Ho LJ, Lai JH. Spices and Atherosclerosis. Nutrients. 2018 Nov 10;10(11):1724. doi: 10.3390/nu10111724. PMID: 30423840; PMCID: PMC6266658.
  2. Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, Harsha C, Prasad S, Gupta SC, Bharti AC, Aggarwal BB. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? J Transl Med. 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. PMID: 29370858; PMCID: PMC5785894.
  3. Joanna Newerli-Guz. Przeciwutleniające właściwości majeranku ogrodowego Origanum majorana L.. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 834-837.
  4. Kudełka Wanda, Kosowska Agata. Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 781, s. 83-111.
  5. Ghosh S, Banerjee S, Sil PC. The beneficial role of curcumin on inflammation, diabetes and neurodegenerative disease: A recent update. Food Chem Toxicol. 2015 Sep;83:111-24. doi: 10.1016/j.fct.2015.05.022. Epub 2015 Jun 9. PMID: 26066364.
  6. Serafini M, Peluso I. Functional Foods for Health: The Interrelated Antioxidant and Anti-Inflammatory Role of Fruits, Vegetables, Herbs, Spices and Cocoa in Humans. Curr Pharm Des. 2016;22(44):6701-6715. doi: 10.2174/1381612823666161123094235. PMID: 27881064; PMCID: PMC5427773.
  7. Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska. Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych. Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70: 1131-1141 e-ISSN 1732-2693.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Zioła klasztorne Opinie o produkcie: Zioła klasztorne 50g VIVIO

Zioła klasztorne przepisy / Zioła klasztorne zastosowanie

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Składniki:

- 1 kg małych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków lub zioła klasztorne
- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i podziel na połówki lub mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Polej odrobiną oliwy i potrzep przyprawami. Zamieszaj. Jeśli trzeba, to czynnośc powtórz.
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - na ok 30 min.


ZUPA Z SOCZEWICY

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.