tydzień produktów pszczelarskich
Pomidory z chili i oregano, pomidor chili oregano przepisy
Pomidory z chili i oregano, pomidor chili oregano przepisy
Pomidory z chili i oregano, pomidor chili oregano przepisy
Pomidory z chili i oregano, pomidor chili oregano przepisy
Pomidory z chili i oregano, pomidor chili oregano przepisy
Pomidory z chili i oregano, pomidor chili oregano przepisy

Pomidory z chili i oregano 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,99 zł

RABAT - 11%

4,49 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pomidory z chilli i oregano Wartości odżywcze

Pomidor, chili, oregano.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Pomidory z chilli i oregano Zastosowanie

Za sprawą wyjątkowego smaku i aromatu, jak również zawartości cennych dla zdrowia składników, pomidory z chili i oregano znajdują szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni.

  • Po pierwsze: warto wykorzystać je podczas przyrządzania warzywnej pasty kanapkowej na bazie cukinii i papryki czerwonej;
  • Po drugie: przyprawę te bez przeszkód możemy dodawać do domowych soków warzywnych i przecierów;
  • Po trzecie: pomidory z chili i oregano idealnie nadają się do przyprawienia sosu do makaronu, a nawet pizzy przygotowanej na bazie mąki pełnoziarnistej;
  • Po czwarte: w połączeniu z oliwą z oliwek, przyprawa ta doskonale sprawdzi się w formie sosu sałatkowego.


Pomidory z chilli i oregano Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości pomidorów z chili i oregano

Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia, każdego dnia powinniśmy starać się ograniczyć spożycie soli. W tym celu warto zastosować aromatyczne mieszanki ziół, które w zaledwie kilka chwil są w stanie całkowicie odmienić charakter przygotowywanych przez nas potraw. Jedną z nich są pomidory z chili i oregano doskonale uzupełniające smak nie tylko dań kuchni włoskiej. Warto także wiedzieć, że wprowadzenie niniejszej przyprawy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu, a nawet zwiększenia efektywności zastosowanych metod odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości pomidorów z chili i oregano? I jak wykorzystać je w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić pomidory z chili i oregano?

Do czego dodawać pomidory z chili i oregano?

Czy pomidory z chili i oregano zawierają w swoim składzie gluten?

Jak prawidłowo przechowywać pomidory z chili i oregano?

Czy pomidory z chili i oregano zawierają w sobie dodatkowe ilości soli?

  • Zastosowanie pomidorów z chili i oregano w codziennej kuchni.

Co wyróżnia pomidory z chili i oregano spośród innych przypraw dostępnych na rynku?

Pomidory z chili i oregano to absolutnie wyjątkowa mieszanka przypraw, która łączy w sobie wyrafinowany smak oraz zawartość cennych składników odżywczych. Została ona stworzona wyłącznie z trzech pełnych aromatu produktów: pomidory, papryka chili i oregano. To połączenie sprawia, iż niniejsza mieszanka przypraw doskonale odnajduje się w pełnej warzyw kuchni, stanowiącej podstawę zdrowego stylu życia.

Suszone na słońcu pomidory są bazą tej wyjątkowej kompozycji smakowej. Ich wyrafinowany aromat już od wieków podbija podniebienia smakoszy na terenie całego świata. Co ciekawe, pomidory wywodzą się z regionu Ameryki Południowej, dzisiaj jednak trudno jest nam wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez udziału tych smacznych warzyw. W związku z tym, są one uprawiane w wielu regionach kuli ziemskiej, w tym również w Polsce. Co ciekawe, suszone pomidory są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne wartościowych składników odżywczych. Zaskakuje fakt, iż znajdziemy w nich większą ilość likopenu, niż w świeżych warzywach. Ponadto, suszone pomidory są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych witamin (w tym witaminę E oraz witaminę K), jak i minerałów (na przykład: potas, fosfor, magnez oraz wapń). Chociaż niniejszy produkt nie zachwyca wielu swoim wyglądem, z pewnością stanowi on doskonałą bazę dla aromatycznych i pełnych zdrowia przypraw.

Kolejnym ważnym składnikiem tej wyjątkowej mieszanki jest ostra w smaku papryka chili. Chociaż na naszych stołach gości ona stosunkowo od niedawna, okazuje się, że jej cenne właściwości oraz wyjątkowy smak doceniane były już 5000 lat przed naszą erą. Współcześnie papryka chili stanowi niezastąpiony element zarówno kuchni południowo-amerykańskiej, jak i indyjskiej. Trudno jest nam wyobrazić sobie bez niej smak ostrego curry. Warto jednak wiedzieć, że chili to coś znacznie więcej, niż zwykła przyprawa. Jest ona bowiem źródłem cennej kapsaicyny, jak również wartościowych witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, a ponadto cynk, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz sód. Co ciekawe, ta ostra papryka jest także w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw nieocenionych dla zdrowia przeciwutleniaczy.

To co nadaje niniejszej mieszance przypraw delikatnie śródziemnomorskiego aromatu to oregano. Roślina ta od wieków uznawana jest za niezbędny element kuchni włoskiej. Warto jednak wiedzieć, iż od setek lad uprawiana i wykorzystywana jest ona także na ziemiach polskich. Nic w tym dziwnego, albowiem oregano jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne wartościowych składników odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Suszone liście niniejszej rośliny odznaczają się zielonym kolorem i intensywnym aromatem. Co ciekawe, oregano pasuje nie tylko do pomidorów, ale również do ryb i dań mięsnych. Dlatego też, z łatwością możemy wykorzystać je w naszej codziennej kuchni.

Pomidory z chili i oregano – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie pomidorów z chili i oregano do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się bowiem, że zawarte w składnikach niniejszej przyprawy przeciwutleniacze, jak również potas, magnez i witamina C oraz E, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przyczyniają się one między innymi do obniżenia poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, jak również regulują poziom ciśnienia. W związku z tym, wprowadzenie niniejszej przyprawy do zdrowego stylu życia może sprzyjać profilaktyce miażdżycy, jak również zmniejszeniu ryzyka wystąpienia udarów i zawałów serca w przyszłości.

W ciągu ostatnich lat, wiele badań naukowych skupia się wokół właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych likopenu. Niniejsza substancja uznawana jest bowiem za silny przeciwutleniacz, który skutecznie neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Co ciekawe, likopen może odpowiadać także za spowolnienie procesów starzenia się organizmu, a tym samym ograniczenie powstawania widocznych zmarszczek. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają także uwagę na korzystny wpływ likopenu w kontekście profilaktyki osteoporozy.

Nie bez znaczenia jest również fakt, iż zarówno pomidory, oregano, jak i papryka chili (za sprawą substancji przeciwzapalnych, jak również witamin i minerałów) są w stanie pozytywnie wpłynąć na nasz układ odpornościowy. Dlatego też, spożywanie niniejszej mieszanki przypraw zalecane jest w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Warto także wiedzieć, iż niektóre badania z zakresu fitoterapii potwierdzają korzystny wpływ oregano na łagodzenie objawów przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Obserwacje zwracają uwagę na właściwości łagodzące kaszel, a nawet wspomagające wykrztuszanie zalegającej wydzieliny.

Warto jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z pomidorów z chili i oregano wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić je do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia, albowiem to właśnie te dwa elementy stanowią podstawę zdrowia oraz dobrego samopoczucia na długie lata.

Pomidory z chili i oregano a odchudzanie

Czy odpowiedni dobór przypraw jest w stanie zwiększyć efektywność zastosowanych przez nas metod odchudzania? Okazuje się, że tak! W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje z pewnością kapsaicyna obecna w składzie papryki chili. To właśnie ta substancja odpowiada za nasilenie procesów termogenezy, a tym samym przyspieszenie tempa przemiany materii nawet o 25%. Co ciekawe, również oregano jest w stanie wykazywać korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego człowieka. Substancje zawarte w niniejszej roślinie odpowiadają za zwiększenie wydzielania śliny oraz soków trawiennych, a tym samym poprawę procesów trawiennych, a nawet wspomożenie leczenia problemu uporczywych wzdęć. Dlatego też, jeśli chcesz zadbać o zdrowy wygląd swojej sylwetki i dobre samopoczucie, bez przeszkód możesz włączyć pomidory z chili i oregano do swojego jadłospisu. Pamiętaj jednak, że dieta redukcyjna powinna być nie tylko skuteczna, ale i dobrze zbilansowana. Dlatego też, w celu ustalenia odpowiedniego jadłospisu, dostosowanego do indywidualnych potrzeb organizmu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pomidorów z chili i oregano

W większości przypadków spożywanie pomidorów z chili i oregano jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoki stopień ostrości, przyprawa ta nie powinna znajdować się w diecie osób zmagających się z chorobami w obrębie układu trawiennego, jak również w diecie najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia) i matek karmiących piersią. Po drugie, papryka chili może wchodzić w negatywną interakcję z niektórymi lekami. Dlatego też, osoby przyjmujące środki farmaceutyczne w przebiegu chorób przewlekłych powinny zasięgnąć opinii specjalisty przed wprowadzeniem pomidorów z chili i bazylią do swojej codziennej diety. Ponadto, składniki niniejszej przyprawy mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się aby wprowadzać je do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu pomidorów z chili i oregano (na przykład: bólu brzucha, nudności, wysypki, zaczerwienienia skóry), należy jak najszybciej zgłosić się na konsultację do gabinetu alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Pomidory z chili i oregano – cena

Pomidory z chili i oregano sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 50 gramów. Za niniejszą przyprawę zapłacimy około 4,00 – 6,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pomidorów z chili i oregano może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu wybranej mieszanki przypraw, warto zwrócić uwagę na to, czy nie zawiera ona w swoim składzie dodatkowych ilości soli i konserwantów.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pomidorów z chili i oregano

Pytanie 1: Gdzie kupić pomidory z chili i oregano? Niniejsza mieszanka przypraw dostępna jest w nielicznych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak również stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu możemy uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Do czego dodawać pomidory z chili i oregano? Przyprawę tę możemy dodawać zarówno do aromatycznych dań kuchni śródziemnomorskiej, jak i dań mięsnych oraz rybnych. Doskonale odnajduje się ona w pełnej warzyw kuchni, stanowiącej podstawę zdrowego stylu życia.

Pytanie 3: Czy pomidory z chili i oregano zawierają w swoim składzie gluten? Chociaż poszczególne składniki niniejszej przyprawy nie zwierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć, że pomidory z chili i oregano mogą produkowane być na terenie zakładu, w którym gluten jest obecny. Dlatego też, przed dokonaniem zakupu należy upewnić się, że wybrana przez nas mieszanka przypraw jest bezpieczna dla osób zmagających się z problemem choroby trzewnej (celiakii).

Pytanie 4: Jak prawidłowo przechowywać pomidory z chili i oregano? Przyprawę te najlepiej jest przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Na przykład, w szafce kuchennej lub w spiżarni. Jeśli zamkniemy ją w puszce, słoiczku lub szczelnym pojemniku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować nie tylko wyjątkowy smak pomidorów z chili i oregano, ale również zawarte w nich składniki odżywcze, witaminy i minerały.

Pytanie 5: Czy pomidory z chili i oregano zawierają w sobie dodatkowe ilości soli? Przygotowana przez producentów marki VIVIO mieszanka przypraw to idealny składnik zdrowej diety. Nie zawiera ona w swoim składzie nadmiernych ilości soli, ani konserwantów. Mimo to jest ona w stanie doskonale wzbogacić smak przygotowywanych przez nas przypraw.

 

pomidory z chilli i oregano

 

Podsumowanie

Pomidory z chili i oregano to coś znacznie więcej niż zwykła przyprawa. To doskonała kompozycja smaku i aromatu, a ponadto skarbnica cennych składników, witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie niniejszej przyprawy do zrównoważonej diety może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia, urody i nastroju.

Bibliografia

  1. Abdel Salam O.M.E., Mozsik G., Szolcsanyi J. Studies on the effect of intragastric capsaicin on gastric ulcer and on the prostacyclin- induced cytoprotection in rats. Pharmacological Research 1995; 32(4):209-215;
  2. Bozin B, Mimica-Dukic N, Simin N et al. Characterization of the volatile composition of essential oils of some lamiaceae spices and the antimicrobial and antioxidant activities of the entire oils. J Agric Food Chem. 2006 Mar 8; 54(5):1822-8;
  3. Careagaa M., Fernandezb E., Dorantesa L., Motab L., Jaramilloa M.E., Hernandez-Sancheza H. Antibacterial activity of Capsicum extract against Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa inoculated in raw beef meat. International Journal of Food Microbiology 2003; 83:331– 335;
  4. Charanjeet K, George B, Deepa N et al.: Antioxidant status of fresh and processed tomato – a review. Journal of Food Sciences and Technology 2004; 41: 479-485;
  5. Daferera DJ, Ziogas BN, Polissiou MG. GC-MS analysis of essential oils from some Greek aromatic plants and their fungitoxicity on Penicillium digitatum. J Agric Food Chem 2000; 48:2576-81;
  6. Gerothanassis IP, Exarchou V, Lagouri V et al.. Methodology for identification of phenolic acids in complex phenolic mixtures by high-resolution two-dimensional nuclear magnetic resonance. Application to methanolic extracts of two oregano species. J Agric Food Chem 1998; 46:4185-92;
  7. Horbowicz M, Saniewski M: Biosynteza, występowanie i właściwości biologiczne likopenu. Postępy Nauk Rolniczych 2000; 1: 29-45;
  8. Kim JS, An GC, Park JS, Lim YP, Kim S. Carotenoid profiling from 27 types of paprika (Capsicum annuum L.) with different colors, shapes, and cultivation methods. Food Chem 2016;201:64-71.;
  9. Nurmi A, Mursu J, Nurmi T et al. Consumption of juice fortified with oregano extract markedly increases excretion of phenolic acids but lacks short and long term effects on lipid peroxidation in healthy nonsmoking men. J Agric Food Chem 2006 Aug 9; 54(16):5790-6;
  10. Santoro GF, das Graças Cardoso M, Guimarăes LG. Effect of oregano ( Origanum vulgare L.) and thyme ( Thymus vulgaris L.) essential oils on Trypanosoma cruzi (Protozoa: Kinetoplastida) growth and ultrastructure. Parasitol Res 2007 Mar; 100(4):783-90;
  11. Sołtysiak P., Folwarczana J., Działanie likopenu na układ kostny, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, 69, 243–251;
  12. Srihari T, Sengottuvelan M, Nalini N. Dose dependent effect of oregano ( Origanum vulgare L.) on lipid peroxidation and antioxidant status in 1,2dimethylhydrazine induced rat colon carcinogenesis. J Pharm Pharmacol 2008 Jun; 60(6):787-94.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Pomidory z chilli i oregano Opinie o produkcie: Pomidory z chili i oregano 50g VIVIO

Pomidory z chilli i oregano przepisy / Pomidory z chilli i oregano zastosowanie

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

Składniki:

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- trzy dojrzałe pomidory
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- przyprawa: pomidory z chilli i oregano
- 150 g startego sera mozarella
- 2 łyżeczki nasion chia
- kilka plastrów salami lub szynki

Wykonanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cayenne, oregano i bazylię i duś na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
(wersja błyskawiczna: wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną ketchupu)
Rozłóż ciasto francuskie, posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posyp mozarellą, nasionami chia i rozłóż salami lub szynkę, potrzeb ziołami i przyprawami.
Ciasto zwiń w gruby rulon i pokrój go na plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duży odstęp. Piecz w temp. 180°C aż przez 15-20 minut (do zrumienienia). Podawaj na ciepło lub zimno. Ciepłe - posyp świeżą pietruszką.


Szakszuka

Szakszuka

Składniki:

- 4 jajka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki pomidorów z chilli i oregano
- łyżeczka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać przyprawy. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. W powstałym sosie zrobić łyżką 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć i dusić ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białek (żółtka powinny pozostać płynne). Posypać posiekaną pietruszką, podawać prosto z patelni ze świeżym pieczywem. 



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...