info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Goździki całe - 40g - VIVIO

Goździki całe, goździk przepisy, cena, właściwości

Goździki całe - 40g - VIVIO

6,29 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Goździki - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Komory / Madagaskar / TanzaniaVIVIO

Goździki - Zastosowanie

Goździki całe – zastosowanie w kuchni i nie tylko

Goździki charakteryzują się nie tylko licznymi właściwościami zdrowotnymi, ale również niezwykłym smakiem. Dlatego też, znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Warto wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania świątecznych kompotów, grzanego wina, a nawet ciast. Ponadto, smak goździków świetnie komponuje się z aromatyczną wieprzowiną oraz kapustą kiszoną. Dodatkowo, warto dodawać je do domowych pasztetów, a nawet sosów do makaronu. Co ciekawe, goździki mogą również okazać się skutecznym sposobem na pozbycie się z kuchni moli spożywczych.

Dzięki niezwykłym walorom aromatycznym, olejek pozyskiwany z goździków wykorzystywany jest również podczas wykonywania masaży i kąpieli relaksacyjnych. Warto również wiedzieć, iż napar przygotowany z całych goździków może stanowić skuteczny tonik o działaniu oczyszczającym i antybakteryjnym.

Zastosowanie w kuchni:
•    Goździków używa się do aromatyzowania kompotów, win i likierów. Stosuje się je też do doprawiania  pieczeni, marynat grzybowych, sosów i ciast.
•    Goździki używane są w wędliniarstwie oraz wyrobie marynat rybnych.
•    Co ciekawe, w Indonezji z goździków produkuje się papierosy, mieszając goździki z tytoniem.

Goździki - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych goździków całych

Goździki są bardzo dobrze nam znaną przyprawą korzenną. Często wykorzystujemy ją zarówno podczas przygotowywania świątecznych ciast, jak i parzenia rozgrzewającej herbaty. Niemniej jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie cenne właściwości skrywają w sobie goździki? Okazuje się, iż ta niezwykła przyprawa może łagodzić dolegliwości bólowe w obrębie jamy ustnej. Dodatkowo, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia, regularne spożywanie goździków może przyczyniać się do obniżania wartości ciśnienia krwi. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej smacznej przyprawy?

Gdzie kupić goździki całe?

Dlaczego warto żuć goździki całe?

Dlaczego warto dodać goździki do herbaty?

  • Goździki całe – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Przepisy z dodatkiem goździków.

Czym są i skąd pochodzą goździki?

Goździki są popularną przyprawą nie tylko w polskiej kuchni, ale również w kuchni orientalnej. Tak naprawdę stanowią one wysuszone pąki kwiatów pochodzące z drzewa goździkowego, które zbierane są jeszcze przed rozkwitnięciem. Niniejsze drzewo w naturalnych warunkach występuje w regionie Indonezji, na Madagaskarze, w Tanzanii oraz na Sri Lance. Pierwsze pąki kwiatowe pojawiają się na nim dopiero po upływie 4 lat. Obecnie największe uprawy niniejszego drzewa możemy spotkać również na terenie Zanzibaru oraz Keni. Co ciekawe, drzewo goździkowe może rosnąć nawet 400 lat.

Pierwsze doniesienia na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych niniejszej przyprawy pojawiły się już w literaturze antycznej. W celach leczniczych wykorzystywali je między innymi greccy uczeni. Niemniej jednak, goździki stosowane były również przez mieszkańców starożytnych Chin już w III wieku przed naszą erą. Goździki charakteryzują się brązową barwą i wyjątkowym, lekko pikantnym smakiem. Warto również wiedzieć, iż przyprawa ta zawiera w sobie blisko 15188 mg związków polifenolowych na 100 gram produktu. Dlatego też, wykazuje ona silny potencjał antyoksydacyjny. Ponadto, w goździkach jesteśmy w stanie znaleźć liczne witaminy i minerały, wśród których możemy wyróżnić: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, potas, magnez, fosfor, a nawet kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Niemniej jednak, za najcenniejszą substancję zawartą w goździkach uznaje się eugenol. Niniejszy związek chemiczny odpowiedzialny jest nie tylko za nadanie niezwykłych walorów smakowych niniejszej przyprawie, ale również za cenne właściwości odkażające i znieczulające.

Goździki – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Za sprawą cennych substancji w nich zawartych, regularne stosowanie goździków (w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) jest w stanie wpłynąć na poprawę zdrowia i samopoczucia człowieka. Okazuje się, iż przyprawa ta może wykazywać działanie nie tylko antybakteryjne, ale również antypasożytniczne, antywirusowe i antygrzybiczne. Badania naukowe nad wpływem substancji zawartych w goździkach na organizm człowieka dowiodły, iż ich spożywanie może działać pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Ponadto, mogą one wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. Dlatego też, zaleca się, aby niniejsza przyprawa stanowiła ważny element diety osób zmagających się z zaburzeniami w obrębie układu sercowo-naczyniowego oraz z cukrzycą. Warto również wiedzieć, iż dzięki antyoksydantom zawartym w goździkach, możliwe staje się usunięcie z organizmu nadmiaru wolnych rodników, a tym samym wsparcie układu immunologicznego i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Niektóre opracowania naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż stosowanie goździków może wywierać stymulujący wpływ na pracę naszego umysłu, a dodatkowo redukować napięcie związane z doświadczaniem sytuacji o charakterze stresowym. Wiele osób stosuje goździki w diecie odchudzającej. Okazuje się bowiem, że mogą one wpłynąć na przyspieszenie procesów przemiany materii, a tym samym zwiększenie efektywności procesu zrzucania nadmiaru zbędnych kilogramów. Liczne badania naukowe dowiodły również, iż stosowanie niniejszej przyprawy może wspierać proces leczenia zakażeń o charakterze grzybiczym. Goździki niejednokrotnie stanowią element terapii w przebiegu kandydozy, jak również infekcji skórnych wywołanych bezpośrednim kontaktem z grzybami. Warto również wiedzieć, że spożycie naparu z goździków może łagodzić dolegliwości bólowe głowy, nawet w przebiegu migreny. Należy jednak pamiętać, że goździki nie są lekiem. Dlatego też, nie można stosować ich zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Dodatkowo, stosowanie niniejszej przyprawy w celach leczniczych powinno każdorazowo zostać skonsultowane z lekarzem pierwszego kontaktu.

Wpływ goździków na zdrowie jamy ustnej

Goździki znajdują częste zastosowanie we wspomaganiu leczenia infekcji w obrębie jamy ustnej. Dzieje się tak ze względu na fakt, iż goździki wykazują silne działanie przeciwbakteryjne. Okazuje się również, że doskonale wpływają one na łagodzenie nieprzyjemnego oddechu z ust. Miejscowe stosowanie olejku goździkowego natychmiastowo wpływa na łagodzenie bólu zęba, a dodatkowo może wspierać proces leczenia próchnicy.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania goździków całych

Stosowanie goździków w niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie człowieka. Niemniej jednak, bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania niniejszej przyprawy jest alergia lub nadwrażliwość na substancje w niej zawarte. Warto również wiedzieć, iż całych goździków nie należy podawać najmłodszym dzieciom, ponieważ może doprowadzić to do zakrztuszenia się malucha. Ponadto, szczególną ostrożnością w stosowaniu goździków powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Zaleca się, aby we wspomnianym okresie nie spożywały one więcej niż 1 cały goździk dziennie.

Goździki całe – cena

Goździki całe najczęściej sprzedawane są w opakowaniach o wadze 40 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy zazwyczaj około 4,00 – 7,00 złotych. Należy przy tym pamiętać, że cena goździków całych może znacząco różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące goździków całych

Pytanie 1: Gdzie kupić goździki całe? Goździki całe możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko możliwość zakupu goździków w atrakcyjnej cenie, ale również najwyższą jakość produktu i dostęp do dużej ilości informacji na temat jego właściwości oraz kraju pochodzenia.

Pytanie 2: Dlaczego warto żuć goździki całe? Goździki zawierają w sobie cenne substancje, które mogą wpłynąć na poprawę zdrowia naszej jamy ustnej. Dlatego też, warto stosować je nie tylko w przebiegu infekcji bakteryjnych, ale również w przypadku problemu nieprzyjemnego zapachu z ust. Wystarczy przez krótką chwilę pożuć jeden goździk, aby zauważyć wyraźną poprawę swojego oddechu. Dodatkowo żucie goździków może wpływać odkażająco i antywirusowo, a tym samym przyspieszać proces leczenia infekcji gardła i/lub migdałków. Należy jednak pamiętać, aby przed rozpoczęciem stosowania goździków w celach leczniczych zapytać o opinię lekarza pierwszego kontaktu lub stomatologa.

Pytanie 3: Dlaczego warto dodać goździki do herbaty? Goździki stanową częsty składnik herbat oraz naparów rozgrzewających. Nic w tym dziwnego, albowiem posiadają one niezwykły, lekko korzenny i pikantny smak. Dodatkowo, spożywanie herbaty z dodatkiem cytrusów oraz imbiru i goździków może zmniejszać ryzyko rozwoju infekcji, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

 

 

Podsumowanie

Goździki to nie tylko doskonała przyprawa, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Stosowanie niniejszej przyprawy, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może pomóc w poprawie funkcjonowania naszego organizmu. Goździki mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, a ponadto wpływają na łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości w obrębie jamy ustnej.

Bibliografia

  1. AdnaneRemmal et al., In vitro destruction of Eimeria oocysts by essential oils; Veterinary Parasitology Volume 182, Issues 2–4, 15 December 2011, Pages 121-126;
  2. Borowy T., Kubiak M.S., Przyprawy korzenne - tradycja smaku, "Gospodarka Mięsna", 2009, 61, 5;
  3. Cortes-Rojas i wsp. (2014). Clove (Syzygium aromaticum): A precious spice. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine;
  4. Farag R. S., Badel A. Z. M. A., El Baroty G. S. A.: Influence of Thyme and Clove Essential Oils on Cottonseed Oil Oxidation. JAOCS 1989, 6 (66);
  5. Jaroniewski W.: Goździki (Caryophylli) – Azjatycki surowiec leczniczy i przyprawa aromatyczna. Farmacja Polska, 1983, 39(12), 719-722;
  6. Kędzia A. i wsp. (2014). Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego. Postępy Fitoterapii;
  7. Klimek R.: Olejki eteryczne. Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, Warszawa 1957;
  8. Lutomski J., Znaczenie roślin przyprawowych, "Wiadomości Zielarskie",1998, 40,6, 9-10;
  9. Nowak K i wsp. (2012). Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie. CHEMIK 66(2);
  10. Przewodnik po zdrowiu, praktyczny przewodnik po zdrowiu i nie tylko, „Salus” Zdrowie i bezpieczeństwo, Zabrze;
  11. Stępień M., Sokół-Leszczyńska B. Łuczak M.: Mikotoksynotwórcze grzy- by fitopatogeniczne z rodzaju Fusarium i ich wykrywanie technikami PCR. Post. Mikrobiol. 2007, 46, 2, 167-177;
  12. Yousef A. Taher et al.,; Experimental evaluation of anti-inflammatory, antinociceptive and antipyretic activities of clove oil in mice; Libyan Journal of Medicine; 2015, 10.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów