Gojnik suszony krojone liście 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

12,92 zł

RABAT - 12%

14,76 zł

-12

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Gojnik suszony Opis

Gojnik suszony, nazywany również szałwią libańską, to roślina dobrze znana w krajach Bliskiego Wschodu. Doceniana ze względu na dobroczynne działanie oraz zawartość wielu cennych składników mineralnych. Jest źródłem m.in. żelaza, cynku, potasu, magnezu i miedzi. Bogata w taniny i flawonoidy. Znana również jako górska herbata. Jak ją stosować i jakie ma właściwości? Poniżej wszystko, co powinieneś wiedzieć o gojniku.

Co to jest gojnik suszony?

Gojnik suszony to roślina z rodzaju sidertis. Gatunek ten obejmuje ponad 100 rodzajów krzewów odpornych na suszę, porastających południową Europę. Gojnik drobnokwiatowy występuje również w Polsce, można go spotkać głównie na Kujawach. Roślina ta porasta górskie tereny, występuje naturalnie na obszarach położonych powyżej 1000 m n.p.m. Dzięki temu jest wolna od zanieczyszczeń. Gojnik nazywany jest herbatą pasterzy. Do dzisiaj jest najpopularniejszym greckim napojem. Poszczególne gatunki tej rośliny różnią się nie tylko wyglądem (kwiaty mogą być mniej lub bardziej okazałe) ale także aromatem, smakiem i właściwościami. Jest to roślina wrażliwa na promienie słoneczne, które mogą wpłynąć na jej kolor oraz wygląd. W czasach starożytnych gojnik był wykorzystywany przez żołnierzy jako środek wspomagający gojenie się ran. Od dawien dawna wierzono w prozdrowotną moc tej rośliny. Herbatka z gojnika była podawana rosyjskim i amerykańskim astronautom przed wyprawami w kosmos. W Polsce znana jest pod nazwą herbata górska, grecka, herbatka z Krety. Dostępna w całej, suszonej postaci, a także w formie rozdrobnionej.

Gdzie kupić i ile kosztuje?

Ziele gojnika uprawiane jest obecnie także na obszarach nizinnych. Ze względu na łatwiejszą dostępność do surowca i szybsze kwitnienie, gojnik pochodzący z tego rodzaju upraw będzie tańszy od tego, który pozyskiwany jest z obszarów górskich. Cena uzależniona jest także od pojemności opakowania oraz stopnia rozdrobnienia surowca. Dostępny jest w sklepach zielarskich oraz oferujących zdrową żywność.

Czy gojnik uczula? Przeciwwskazania do stosowania

Ziele gojnika to produkt pochodzenia roślinnego i jak każda roślina może powodować reakcje alergiczne. Objawy, które powinny skłonić do zaprzestania stosowania gojnika to m.in. pokrzywka, obrzęk błon śluzowych i gardła, duszności. Z uwagi na brak wystarczających badań dotyczących wpływu stosowania tej rośliny na rozwijający się płód, kobiety w ciąży powinny skonsultować zamiar spożywania naparu z suszonego gojnika z lekarzem. Należy również zachować ostrożność przy podawaniu herbatki małym dzieciom.

Co zawiera szałwia libańska?

Gojnik suszony to bogactwo wielu cennych składników mineralnych. Odnajdziemy w nim żelazo, magnez, cynk, potas, sód i miedź. Zawiera także duże ilości olejków eterycznych i przeciwutleniaczy. Jego antyoksydacyjne właściwości sprawiły, że znalazł zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Na bazie gojnika przygotowuje się kremy do skóry dojrzałej, szampony. Stanowi również dodatek do perfum.

Jakie ma właściwości?

Substancje aktywne zawarte w suszonym gojniku pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Mogą przyczynić się do wzmocnienia odporności i przyspieszyć leczenie różnego rodzaju infekcji. Herbatka z gojnika suszonego zalecana jest przy przeziębieniu, anginie oraz w trakcie ogólnego osłabienia organizmu. Z uwagi na wysoką zawartość żelaza napar z szałwii libańskiej stosowany jest pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Roślina wykazuje także dobroczynne działanie dla układu pokarmowego, stosuje się ją w problemach trawiennych i zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Napar z gojnika pomoże w walce z ogólnym wyczerpaniem i zmęczeniem, doda energii i witalności.

 


Gojnik suszony Zastosowanie

Do czego stosować?

Gojnik suszony zazwyczaj spożywa się w formie naparu lub odwaru. Lepiej wybierać zasuszone ziele, które ma więcej wartości niż gojnik dostępny w formie sproszkowanej. Napój z gojnika można pić bez dodatków, ale doskonale komponuje się również z dodatkiem miodu i cytryny lub mięty. Poniżej znajdziesz przepis na aromatyczną herbatkę górską.

Herbata z gojnika suszonego – sposób przygotowania

Do przygotowania herbatki z gojnika potrzebne są jedynie dwa składniki: od jednej do dwóch łyżeczek ziela oraz gorąca woda. Susz zalany wrzątkiem należy pozostawić pod przykryciem na około 5 do 10 minut. Po tym czasie jest gotowy do spożycia. Innym sposobem jest gotowanie ziela w wodzie. Gdy zacznie wrzeć, należy odczekać około 3 minut i wyłączyć ogień. Napój można spożywać na ciepło, ale doskonale smakuje również po przestudzeniu. Zaleca się regularne spożywania jednej filiżanki herbatki raz dziennie. W stanach przeziębienia i osłabienia organizmu można pić do trzech filiżanek dziennie.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Gojnik suszony Opinie o produkcie: Gojnik suszony krojone liście 100g