Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości
Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości
Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości

Garam Masala 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,29 zł

RABAT - 15%

3,89 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Garam Masala Opis

Wprowadź do swojej kuchni szczyptę orientu. Wypróbuj garam masala – przyprawę, która oprócz walorów smakowych posiada również liczne właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pomoże oczyścić organizm z toksyn i zadba o nasze dobre samopoczucie. Niezwykle uniwersalna: podkreśli smak dań mięsnych, warzywnych, a także zup. Mieszanka ta wywodzi się z Indii, ale obecnie znana jest niemalże we wszystkich zakątkach świata. Sprawdź, co powinna zawierać i do jakich potraw jej używać.

Co to jest garam masala? Skąd pochodzi?

Garam masala to aromatyczna mieszanka przyprawowa od lat stosowana w tradycyjnej indyjskiej medycynie – ajurwedzie. W starożytności stosowano ją w celu podwyższenia temperatury ciała i osiągnięcia dobrego samopoczucie. Przyprawa ta to znak rozpoznawczy kuchni indyjskiej i z tych rejonów się wywodzi, ale jest bardzo popularna również w Indiach i Pakistanie. Jej nazwa to w dosłownym tłumaczeniu „gorąca przyprawa”. Garam masala szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje świata, dotarła również do Europy. Jej charakterystyczny smak nie każdemu jednak przypadnie do gustu. Przygotowuje się ją z kilku podstawowych przypraw, które są prażone, by wydobyć pełnię ich smaku, a następnie drobno mielone na proszek.

Jak smakuje?

Garam masala może się nieco różnić smakiem w zależności od rejonu, w którym została przygotowana. Jej smak można określić jako słodki i pikantny, lekko palący. Nie jest jednak tak ostra jak chilli. Będzie idealna dla osób, które nie lubią bardzo ostrych przypraw. Doskonale sprawdzi się do wszelkich dań kuchni orientalnej.

Gdzie kupić i jaka cena?

Garam masala może być samodzielnie przygotowana w domowym zaciszu, jednak o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mieszanki. Należy dokładnie sprawdzić skład. Tradycyjna garam masala musi zawierać kilka podstawowych składników: kmin, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, goździki, liść laurowy, cynamon. Jest to wersja podstawowa, która często wzbogacana jest o różnego rodzaju dodatki. Zwróćmy uwagę również na szczelność opakowania, w którym nabywamy tę przyprawę, dzięki czemu zachowa ona świeżość na dłużej. Najlepiej wybrać sprawdzony sklep internetowy i zaopatrzyć się przy okazji w inne przyprawy, które odmienią smak tradycyjnych potraw. Za 100 g garam masala zapłacimy mniej niż 10 zł.

Czym zastąpić?

Garam masala może być stosowana zamiennie z curry, ponieważ smak obu przypraw jest zbliżony. Jeśli nie mamy pod ręką mieszanki garam masala, podobny smak uzyskamy dodając do potrawy kumin, paprykę, cynamon, pieprz cayenne, liście laurowe i goździki. Ciężko jednak zachować odpowiednie proporcje.

Garam masala czy curry? Różnice

Masala to termin wywodzący się z języka hinduskiego, który oznacza mieszankę różnych ziół. Zarówno garam masala jak i curry można opisać właśnie tym pojęciem. Smak obu przypraw jest podobny, różnią się one jednak składnikami użytymi do ich przygotowania. Curry zawiera kurkumę, imbir, gorczyce, których nie odnajdziemy w garam masala. Obie mieszanki przyprawowe łączy natomiast obecność cynamonu, pieprzu, kminu, gałki muszkatołowej i goździków.

Jak zrobić samemu? Skład

W skład mieszanki garam masala wchodzi: pieprz czarny, pieprz cayenne, liść laurowy, kmin rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa oraz nadające jej słodkiego smaku cynamon i goździki. Jest to baza, która powinna znaleźć się w każdej przyprawie garam masala. Można jednak wzbogacić ją o dodatkowe składniki. Domowa mieszanka może zawierać także suszony czosnek, cebulę, anyż i orzechy. Wszystkie wymienione powyżej składniki należy dokładnie zmielić na proszek w młynku lub moździerzu. W niektórych rejonach Azji do garam masala dodaje się także odrobinę wody, octu lub mleczka kokosowego. W ten sposób uzyskuje się nieco inną konsystencję, przypominającą papkę. W tej formie garam masala idealnie sprawdzi się do przygotowywania różnego rodzaju marynat.

Właściwości zdrowotne

Mieszanka garam masala oprócz uniwersalnego zastosowania w kuchni zadba również o ogólną kondycję zdrowotną naszego organizmu. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Właściwości rozgrzewające garam masala mogą być wykorzystane jako wsparcie w leczeniu infekcji i przeziębień. Po tą przyprawę mogą sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę. Kobiety w ciąży powinny jednak zachować szczególną ostrożność z uwagi na zawartość garam masala gałki muszkatołowej, która wykazuje działanie rozkurczające.

 

garam masala


Garam Masala Wartości odżywcze

Kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, kukurydza, cynamon, imbir, liść laurowy, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, goździki, papryka – barwnik naturalny.


Garam Masala przepisy / Garam Masala zastosowanie

Hamburgery bezmięsne

Hamburgery bezmięsne

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl


Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Składniki:

- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.


Jogurt z garam masala (garam masala lassi)

Jogurt z garam masala (garam masala lassi)

Składniki:

- jeden kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego
- woda – 75 ml
- garam masala – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- szczypta soli
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować.
Dodać kostki lodu, udekorować listkami mięty.
Podawać schłodzone.


Garam Masala Zastosowanie

Do czego dodawać?

Garam masala sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, warzywnych oraz do zup. Nada im wyrazistego smaku i bogatego aromatu. Może być stosowana nie tylko do dań kuchni orientalnej. Idealnie komponuje się z drobiem, zwłaszcza z kurczakiem, a także z tofu. Aby zachować intensywność tej przyprawy, zawsze należy dodawać ją pod koniec gotowania. Świetnie podkreśla smak sałatek, szczególnie tych z pomidorami. Doskonale uzupełnia smak potraw rybnych. Garam masala dodana do zupy sprawi, że nabierze ona właściwości rozgrzewających. Idealny posiłek na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. A może rozgrzewająca herbatka? Wystarczy kilka składników, by przygotować orientalną chai masala. Zalej 2 łyżki czarnej herbaty szklanką wrzącej wody, zaparzaj pod przykryciem. W osobnym naczyniu podgrzej mleko z dodatkiem 2 łyżeczek garam masala, gotuj około 10 min. Po tym czasie dodaj mleko do herbaty, przecedź napój przez gęste sitko. Wypróbuj także poniższe przepisy z mieszanką garma masala.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Garam Masala Opinie o produkcie: Garam Masala 50g VIVIO

M
Mateusz
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
21/05/19
Ocena
Review by Mateusz on 21 May 2019 review stating Ocena
Super przyprawa. Smak genialny polecam.
T
Teresa B.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/12/18
Wspaniała przyprawa!
Review by Teresa B. on 28 Dec 2018 review stating Wspaniała przyprawa!
Pierwszy raz kupiłam tę przyprawę i jestem bardzo zadowolona. Potrawy przyrządzone z jej udziałem smakują rewelacyjnie!
T
Teresa
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/04/18
Dodaje smaku
Review by Teresa on2 Apr 2018 review stating Dodaje smaku
Wiele przypraw w jednej mieszance. Dobry produkt w dobrej cenie
K
Kasia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
22/08/17
Ulubiony
Review by Kasia on 22 Aug 2017 review stating Ulubiony
Garam Masala to moja ulubiona pryprawa, dobra cena i bardzo dobra jakość produktu.
M
Marta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
13/01/17
Garam Masala 50g
Review by Marta on 13 Jan 2017 review stating Garam Masala 50g
MEGA POZYTYW - "SZYBKO - SPRAWNIE i DOKŁADNIE - Kontakt wzorowy, realizacja expresowa, towar w 100% zgodny z zamówionym. OBY WIĘCEJ TAKICH SPRZEDAWCÓW. Tak powinna wyglądać każda transakcja, z całego serca dziękuję. Wszystkim polecamy tego Allegrowicza, z nim naprawdę warto robić interesy. ZERO ryzyka i kłopotów - po prostu IDEAŁ Naprawdę warto - 100 % solidności."


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również