Dzień darmowej dostawy
Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości
Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości
Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości
Garam masala przepisy, cena, opinie, włąściwości

Garam Masala 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 50zł

3,49 zł

RABAT - 13%

3,99 zł

-13

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Garam Masala Wartości odżywcze

Kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, kukurydza, cynamon, imbir, liść laurowy, kardamon, kminek, gałka muszkatołowa, goździki, papryka – barwnik naturalny.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Garam Masala Zastosowanie

Do czego dodawać?

Garam masala sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych, warzywnych oraz do zup. Nada im wyrazistego smaku i bogatego aromatu. Może być stosowana nie tylko do dań kuchni orientalnej. Idealnie komponuje się z drobiem, zwłaszcza z kurczakiem, a także z tofu. Aby zachować intensywność tej przyprawy, zawsze należy dodawać ją pod koniec gotowania. Świetnie podkreśla smak sałatek, szczególnie tych z pomidorami. Doskonale uzupełnia smak potraw rybnych. Garam masala dodana do zupy sprawi, że nabierze ona właściwości rozgrzewających. Idealny posiłek na chłodne, jesienno-zimowe wieczory. A może rozgrzewająca herbatka? Wystarczy kilka składników, by przygotować orientalną chai masala. Zalej 2 łyżki czarnej herbaty szklanką wrzącej wody, zaparzaj pod przykryciem. W osobnym naczyniu podgrzej mleko z dodatkiem 2 łyżeczek garam masala, gotuj około 10 min. Po tym czasie dodaj mleko do herbaty, przecedź napój przez gęste sitko. Wypróbuj także poniższe przepisy z mieszanką garma masala.


Garam Masala Opis

Wprowadź do swojej kuchni szczyptę orientu. Wypróbuj garam masala – przyprawę, która oprócz walorów smakowych posiada również liczne właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pomoże oczyścić organizm z toksyn i zadba o nasze dobre samopoczucie. Niezwykle uniwersalna: podkreśli smak dań mięsnych, warzywnych, a także zup. Mieszanka ta wywodzi się z Indii, ale obecnie znana jest niemalże we wszystkich zakątkach świata. Sprawdź, co powinna zawierać i do jakich potraw jej używać.

Co to jest garam masala? Skąd pochodzi?

Garam masala to aromatyczna mieszanka przyprawowa od lat stosowana w tradycyjnej indyjskiej medycynie – ajurwedzie. W starożytności stosowano ją w celu podwyższenia temperatury ciała i osiągnięcia dobrego samopoczucie. Przyprawa ta to znak rozpoznawczy kuchni indyjskiej i z tych rejonów się wywodzi, ale jest bardzo popularna również w Indiach i Pakistanie. Jej nazwa to w dosłownym tłumaczeniu „gorąca przyprawa”. Garam masala szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje świata, dotarła również do Europy. Jej charakterystyczny smak nie każdemu jednak przypadnie do gustu. Przygotowuje się ją z kilku podstawowych przypraw, które są prażone, by wydobyć pełnię ich smaku, a następnie drobno mielone na proszek.

Jak smakuje?

Garam masala może się nieco różnić smakiem w zależności od rejonu, w którym została przygotowana. Jej smak można określić jako słodki i pikantny, lekko palący. Nie jest jednak tak ostra jak chilli. Będzie idealna dla osób, które nie lubią bardzo ostrych przypraw. Doskonale sprawdzi się do wszelkich dań kuchni orientalnej.

Gdzie kupić i jaka cena?

Garam masala może być samodzielnie przygotowana w domowym zaciszu, jednak o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mieszanki. Należy dokładnie sprawdzić skład. Tradycyjna garam masala musi zawierać kilka podstawowych składników: kmin, pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, goździki, liść laurowy, cynamon. Jest to wersja podstawowa, która często wzbogacana jest o różnego rodzaju dodatki. Zwróćmy uwagę również na szczelność opakowania, w którym nabywamy tę przyprawę, dzięki czemu zachowa ona świeżość na dłużej. Najlepiej wybrać sprawdzony sklep internetowy i zaopatrzyć się przy okazji w inne przyprawy, które odmienią smak tradycyjnych potraw. Za 100 g garam masala zapłacimy mniej niż 10 zł.

Czym zastąpić?

Garam masala może być stosowana zamiennie z curry, ponieważ smak obu przypraw jest zbliżony. Jeśli nie mamy pod ręką mieszanki garam masala, podobny smak uzyskamy dodając do potrawy kumin, paprykę, cynamon, pieprz cayenne, liście laurowe i goździki. Ciężko jednak zachować odpowiednie proporcje.

Garam masala czy curry? Różnice

Masala to termin wywodzący się z języka hinduskiego, który oznacza mieszankę różnych ziół. Zarówno garam masala jak i curry można opisać właśnie tym pojęciem. Smak obu przypraw jest podobny, różnią się one jednak składnikami użytymi do ich przygotowania. Curry zawiera kurkumę, imbir, gorczyce, których nie odnajdziemy w garam masala. Obie mieszanki przyprawowe łączy natomiast obecność cynamonu, pieprzu, kminu, gałki muszkatołowej i goździków.

Jak zrobić samemu? Skład

W skład mieszanki garam masala wchodzi: pieprz czarny, pieprz cayenne, liść laurowy, kmin rzymski, kolendra, gałka muszkatołowa oraz nadające jej słodkiego smaku cynamon i goździki. Jest to baza, która powinna znaleźć się w każdej przyprawie garam masala. Można jednak wzbogacić ją o dodatkowe składniki. Domowa mieszanka może zawierać także suszony czosnek, cebulę, anyż i orzechy. Wszystkie wymienione powyżej składniki należy dokładnie zmielić na proszek w młynku lub moździerzu. W niektórych rejonach Azji do garam masala dodaje się także odrobinę wody, octu lub mleczka kokosowego. W ten sposób uzyskuje się nieco inną konsystencję, przypominającą papkę. W tej formie garam masala idealnie sprawdzi się do przygotowywania różnego rodzaju marynat.

Właściwości zdrowotne

Mieszanka garam masala oprócz uniwersalnego zastosowania w kuchni zadba również o ogólną kondycję zdrowotną naszego organizmu. Pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Właściwości rozgrzewające garam masala mogą być wykorzystane jako wsparcie w leczeniu infekcji i przeziębień. Po tą przyprawę mogą sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę. Kobiety w ciąży powinny jednak zachować szczególną ostrożność z uwagi na zawartość garam masala gałki muszkatołowej, która wykazuje działanie rozkurczające.

 

garam masala


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Garam Masala Opinie o produkcie: Garam Masala 50g VIVIO

Garam Masala przepisy / Garam Masala zastosowanie

Hamburgery bezmięsne

Hamburgery bezmięsne

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

2 szklanki cieciorki garbanzo

1 łyżka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku

1 pęczek posiekanego cilantro

Wykonanie:

Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.

Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl


Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Kurczak orientalny garam masala z ananasem

Składniki:

- polędwiczki z kurczaka - 500 g
- świezy anans - 4 plastry
- ryż brązowy - 200 g
- garam masala – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- mleko kokosowe – 200 ml
- sok z limonki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż zagotować w osolonej wodzie.
Polędwiczki i ananasa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, dodać mleczko kokosowe, przyprawy i sok z limonki, dusić przez chwilę na wolnym ogniu, pod koniec dodać ananasa.
Ugotowany ryż dodać do reszty składników, doprawić do smaku, gotować aż wchłonie cały sos.


Jogurt z garam masala (garam masala lassi)

Jogurt z garam masala (garam masala lassi)

Składniki:

- jeden kubeczek (150 ml) jogurtu naturalnego
- woda – 75 ml
- garam masala – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- szczypta soli
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblendować.
Dodać kostki lodu, udekorować listkami mięty.
Podawać schłodzone.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również