info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Czosnek granulowany - 50g - VIVIO

Czosnek granulowany cena, czosnek granulki właściwości

Czosnek granulowany - 50g - VIVIO

2,89 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Czosnek granulowany - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Chiny lub IndieVIVIO

Czosnek granulowany - Zastosowanie

Zastosowanie czosnku granulowanego w codziennej kuchni

Czosnek granulowany znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Możemy wykorzystać go zarówno podczas przygotowywania dań mięsnych, jak i rybnych. Ponadto, warto pamiętać, że przyprawa ta stanowi doskonałą podstawę do przygotowania aromatycznego sosu. Dodatkowo, czosnek granulowany można dodać do pełnych warzyw sałatek, kasz gruboziarnistych i zapiekanek makaronowych. Wiele osób nie wyobraża również sobie kremowej zupy dyniowej bez dodatku czosnku granulowanego. Niniejsza przyprawa jest w stanie nadać naszym ulubionym potrawom wyjątkowego smaku, jak również niepowtarzalnego aromatu.

 

Czosnek granulowany - KCAL

W 100 gramach czosnku granulowanego znajdziemy około 330 kalorii. Oznacza to, że standardowa paczka (50 gramów) niniejszego produktu jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 165 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 1-2 łyżeczek czosnku granulowanego. Ponadto, dodanie nawet niewielkiej ilości tej przyprawy, dosłownie w kilka sekund jest w stanie całkowicie odmienić charakter przygotowywanych przez nas potraw.

Czosnek granulowany - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych czosnku granulowanego

Czosnek jest dobrze nam znaną przyprawą, która od wielu pokoleń stosowana jest w kuchniach całego świata. I chociaż większości z nas roślina ta kojarzy się z charakterystycznym zapachem oraz doskonałym smakiem, w istocie okazuje się, iż czosnek ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż niezwykłe doznania kulinarne. Jego stosowanie może przyczynić się do zwiększenia odporności naszego organizmu, a nawet wspomagać proces trawienia. W pradawnych czasach wierzono również, że przyprawa ta jest w stanie odczyniać złe uroki i przeganiać upiory. A co jeszcze warto wiedzieć na temat czosnku granulowanego?

Czy czosnek granulowany jest zdrowy?

Paczka czosnku granulowanego, ile to ząbków?

  • Czosnek granulowany – Kcal;

  • Zastosowanie czosnku granulowanego w codziennej kuchni;

  • Czosnek granulowany – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi czosnek granulowany?

Czosnek należy do rodziny amarylkowatych. Na świecie występuje około 700 jego gatunków. Chociaż w dzisiejszych czasach przyprawa ta łatwo dostępna jest na terenie całego świata, swoje początki znajduje w Azji. Pierwsze uprawy niniejszej rośliny miały miejsce prawdopodobnie w Chinach lub na Syberii. W naturalnych warunkach czosnek występuje na terenie półkuli północnej, ze szczególnym uwzględnieniem strefy umiarkowanej. Chociaż niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, niniejsza roślina skrywa w sobie całe mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nim nie tylko cenne związki flawonoidowe, ale również aminokwasy i związki śluzowe. Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie czosnku jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę A, sporą dawkę witaminy C oraz niektóre witaminy z grupy B. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również sole mineralne, obecne w składzie niniejszej przyprawy. Okazuje się, że czosnek zawiera w sobie zarówno magnez, wapń, jak i potas. Dzięki wymienionym wyżej składnikom, czosnek bez wątpienia może nazywany być bombą witaminową. Niemniej jednak, jego najcenniejszym elementem są olejki eteryczne, odpowiedzialne za stworzenie charakterystycznego zapachu.

Czosnek granulowany otrzymywany jest najczęściej z suszonych, a następnie proszkowanych ząbków czosnku. Charakteryzuje się on kremową barwą, sypką strukturą i intensywnym zapachem. Bez przeszkód możemy stosować go w kuchni, zarówno podczas przygotowywania dań mięsnych, jak sałatek pełnych warzyw.

Czosnek – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka

Właściwości zdrowotne czosnku znane i wykorzystywane były w medycynie ludowej już od tysięcy lat. Na początku, stosowany on był w celu leczenia chorób zakaźnych. Zaś mieszkańcy bliskiego wschodu używali niniejszej rośliny, jako środka przyspieszającego proces gojenia się ran i owrzodzeń. W czasach średniowiecznej Europy, czosnek stanowił natomiast podstawę leczenia epidemicznego. Wierzono również, iż przyprawa ta chroni człowieka, jak i jego dom przed wtargnięciem sił nieczystych. Warto również wiedzieć, iż w przeszłości czosnek traktowany był jako jeden z najskuteczniejszych sposobów leczenia infekcji dróg oddechowych (w typ zapalenia płuc) oraz układu pokarmowego. Ponadto, medycy średniowiecznej Europy stosowali niniejszą przyprawę, jako środek leczniczy w przebiegu zakażeń w obrębie jamy ustnej. Współczesne badania naukowe dowodzą natomiast, iż czosnek wykazuje silne działanie:

  • Przeciwbakteryjne;
  • Przeciwgrzybicze;
  • Przeciwwirusowe; oraz
  • Przeciwpierwotniakowe.

W związku z tym, wprowadzenie czosnku do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może chronić człowieka przed nieprawidłowościami w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego. Okazuje się, że roślina ta wspomaga procesy trawienne, przyczyniając się tym samym do łagodzenia objawów uporczywych wzdęć. Warto również wiedzieć, iż czosnek (dzięki swoim właściwościom przeciwzakrzepowym) może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania zarówno zawałów serca, jak i udarów mózgu. Ponadto, badania naukowe wykazały, iż wprowadzenie czosnku do zdrowej diety poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych oraz usprawnia proces przepływu krwi. Nie bez znaczenia są również właściwości przeciwnowotworowe wspomnianej rośliny. Wszystko to za sprawą obecności w niej cennych przeciwutleniaczy, które hamują proces powstawania komórek nowotworowych. Dodatkowo, antyutleniacze zawarte w czosnku odpowiedzialne są za zwalczanie wolnych rodników, co tym samym wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu. Warto przy tym pamiętać, że czosnek nie jest lekiem. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmakologicznych zaleconych przez specjalistę. Niemniej jednak, wprowadzenie niniejszej przyprawy do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może pozytywnie wpływać zarówno na ochronę naszego organizmu przed chorobami, jak i poprawę samopoczucia.

Wpływ czosnku na odporność organizmu

Badania naukowe potwierdzają, iż regularne spożywanie czosnku wpływa na zmniejszanie ryzyka występowania infekcji wirusowych w obrębie układu oddechowego. Wszystko to za sprawą olejków eterycznych oraz związków lotnych siarki w nim zawartych. Ponadto, niniejsza roślina uznawana jest za cenne wsparcie w łagodzeniu kaszlu oraz kataru. Dodatkowo, czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze, przez co chroni odporność naszych jelit przed szkodliwym działaniem bakterii. Dzięki zawartości wspomnianych wcześniej olejków eterycznych, roślina ta uznawana jest za naturalny antybiotyk. Okazuje się bowiem, że czosnek jest w stanie hamować rozwój niebezpiecznych bakterii (w tym: paciorkowca, a nawet gronkowca złośliwego). Dlatego też, śmiało można stwierdzić, że wprowadzenie czosnku do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną i higieną osobistą, wpływa na zwiększenie naszej odporności. W związku z tym, warto stosować go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania czosnku granulowanego

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania czosnku granulowanego jest alergia lub nietolerancja. Ponadto, szczególną ostrożnością powinny wykazać się matki karmiące piersią, jak również osoby zmagające się z problemem migreny. Dodatkowo, przed stosowaniem nadmiernych ilości czosnku granulowanego powinny wstrzymywać się osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (czosnek może wzmagać ich działanie), jak również pacjenci zmagający się z poważnymi zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego. Długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości niniejszej przyprawy, w niektórych przypadkach może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania wątroby. Poza powyżej opisanymi przypadkami, spożywanie czosnku granulowanego w odpowiednich ilościach jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Czosnek granulowany – cena

Czosnek granulowany sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50 gramów. Cena niniejszego produktu wynosi około 2,50 - 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że koszt zakupu czosnku granulowanego może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące czosnku granulowanego

Pytanie 1: Gdzie kupić czosnek granulowany? Czosnek granulowany możemy nabyć w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności. Wówczas zyskamy możliwość zakupu produktu nie tylko w atrakcyjnej cenie, ale również najwyższą jego jakość. Dodatkowo, decydując się na zakupy w takim sklepie jesteśmy w stanie uzyskać dużą ilość informacji na temat właściwości i zastosowania interesującego nas produktu.

Pytanie 2: Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Czosnek granulowany w większości przypadków pozyskiwany jest z suszonych, a następnie proszkowanych ząbków czosnku. Dlatego też, spożywanie niniejszej przyprawy w odpowiednich ilościach nie powinno doprowadzić do wywołania żadnych reakcji niepożądanych. Warto również pamiętać, że wprowadzenie czosnku do zdrowej diety sprzyja podniesieniu odporności i poprawie samopoczucia.

Pytanie 3: Paczka czosnku granulowanego, ile to ząbków? Wysokiej jakości czosnek granulowany pozyskiwany jest wyłącznie z suszonych ząbków czosnku. W tym przypadku 1 łyżeczka przyprawy powinna odpowiadać 1 ząbkowi czosnku. Oznacza to, że w paczce o wadze 50 gramów znajdziemy około 4-5 suszonych ząbków czosnku.

 

 

Podsumowanie

Czosnek granulowany to doskonała przyprawa do większości dań kuchni polskiej, jak i potraw orientalnych. Warto wprowadzić go do naszej kuchni nie tylko ze względu na niepodważalne walory smakowe, ale również niecodzienne właściwości zdrowotne. Regularne spożywanie niniejszej rośliny może przyczynić się zarówno do wsparcia naszej odporności, jak i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić czosnek do swojej zrównoważonej diety.

Bibliografia

  1. Ankri S, Mirelman D. Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes Infect 1999; 1:125-9;
  2. Bakri JM, Douglas CWI. Inhibitory effect of garlic extract on oral bacteria. Arch Oral Biol 2005; 50:645-51;
  3. Cellini L, Di Campi E, Masulli M i wsp. Inhibition of Helicobacter pylori by garlic extract ( Allium sativum)FEMS Immunol Med Microbiol 1996; 13:273-7;
  4. Delaha EC, Garagusi VF. Inhibition of mycobacteria by garlic extract ( Allium sativum). Antimicrob Agent Chemother 1985; 27:485-6;
  5. Focke M, Field A, Lichtenthaler HK. Allicin a naturally occurring antibiotic from garlic, specifically inhibits acetylo-Co A synthetase. FEBS Lett 1990; 261:106-8;
  6. Ghannoum MA. Studies of the antimicrobial mode of action of Allium sativum (garlic). J Gen Microbiol 1988; 134:2917-24;
  7. Gonzalez-Fandos E, Garcia-Lopez ML, Sierra ML i wsp. Staphylococcal growth and enterotoxins (A, D) and thermonuclease synthesis in presence of dehydrated garlic. J Appl Bacteriol 1994; 77:549-52;
  8. Harris JC, Plummer S, Turner MP i wsp. The microphilic flagellate Gardia intestinalis: Allium sativum (garlic) is an effective antigardial. Microbiol 2000; 146:3119-27;
  9. Jazani NH, Shahabi S, Ali AA i wsp. In vitro antibacterial activity of garlic against isolates of Acinetobacter sp. J Biol Sci 2007; 7:819-22;
  10. Kędzia A. Działanie olejku czosnkowego na bakterie beztlenowe wyodrębnione z jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Post Fitoter 2000; 1:28-31;
  11. Naganawa RN, Iwata K, Ishikawa K i wsp. Inhibition of microbial growth by ajoene a sulfur-containing compound derived from garlic. Appl Environ Microbiol 1996; 62:4238-42;
  12. Ruddlock PS. Liao M, Foster BC i wsp. Garlic natural health products inhibit variable constituent leavels and antimicrobial activity against Neisseria gonorrhoeae, Staphylococcua aureus and Enterococcus faecalis. Phytother Res 2005; 19:327-34;
  13. Shams-Ghahfarokhi M, Mohammad-Reza S, Amirrajab N i wsp. In vitro antifungal activities of Allium cepa, Allium sativum and ketoconazole against some pathogenic yeast and dermatophytes. Fitoter 2006; 77:321-3;
  14. Tsao S, Hsu C, Yin M i wsp. Garlic extract and two diallyl sulphides inhibit methicillin-resistant Staphylococcus aureus infection in BALB/Ca mice. J Antimicrob Chemother 2003; 52:974-80;
  15. Uchida Y, Takahashi T, Sato N. The characteristics of the antibacterial activity of garlic. Japan J Antibiotics 1975; 6:638-42;
  16. Willis ED. Enzyme inhibition by allicin, the active principle of garlic. Biochem J 1956; 63:514-20.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów