Przyprawa korzenna 100g - VIVIO
Przyprawa korzenna 100g - VIVIO
Produkt niedostępny
Przyprawa korzenna - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | VIVIO |
Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, kardamon, pieprz czarny mielony
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, sezam i produkty pochodne
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Przyprawa korzenna - Zastosowanie
Przyprawa korzenna Vivio stanowi wyjątkowo aromatyczną i smaczną mieszankę o prawdziwym, charakterystycznym korzennym smaku. Używa się jej jako dodateku do piernika i korzennych ciasteczek, grzanego wina i piwa, a także gorącej czekolady. Już szczypta przyprawy nadaje charakterystycznego aromatu i smaku. Do pierników, korzennych ciasteczek, ciasta marchewkowego dodać 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej lub według przepisu. Do przygotowania gorących korzennych napojów dodac około 1/2 łyżeczki przyprawy na 0,5l płynu lub według przepisu.
Przyprawa do piernika to przede wszystkim główny składnik ciast i ciasteczek. Z jej dodatkiem można przygotować różnego rodzaju pierniki, pierniczki, ciasteczka, a także inne ciasta, w których korzenne przyprawy nadają wyjątkowego aromatu, np. szarlotka, ciasto marchewkowe, dyniowe. Przyprawa sprawdzi się także, jako dodatek do mięs np. w sosie korzennym.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.
Przyprawa korzenna - Opis produktu
Przyprawa korzenna - absolutna nowość Vivio - to świetnej jakości nasza autorska mieszanka przypraw korzennych. Nie zawiera w swoim składzie zbędnych dodatków takich jak cukier, kakao i mąka - jedynie 100% naturalnych przypraw, w tym: cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir, kolendrę, kardamon i pieprz czarny.
Właściwości poszczególnych składników przyprawy:
Cynamon - jest stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce oraz lecznictwie. Wykazuje m.in. działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne
Goździki - wykazują działanie antyseptyczne - likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy. Goździki są doskonałym eliksirem młodości. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wykrztuśnie, kojąco, ułatwiają zasypianie i regulują funkcje układu nerwowego
Gałka muszkatołowa - w gałce znajdziemy zarówno białko, węglowodany i tłuszcz, ale także błonnik i liczne witaminy i minerały. Warto wymienić witaminy z grupy B witaminę C i witaminę A oraz wapń, magnez, potas czy fosfor. Przyprawa ta poprawia trawienie bowiem wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz działa wiatropędnie. Gałkę wykorzystujemy także profilaktycznie przy zapobieganiu zakrzepom – jej składniki hamują zlepianie się płytek krwi. Olejek z gałki może być stosowany zewnętrznie, jako składnik preparatów łagodzących bóle reumatyczne.
Imbir - korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne. To wszystko zasługa gingeroli, które oprócz tego są silnymi antyoksydantami oraz obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego).
Kolendra - jej działanie przeciwutleniające pozwala zapobiegać chorobom cywilizacyjnym – w tym między innymi chorobom układu krążenia. Regularne spożywanie natki kolendry pozwala na obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Napar z nasion kolendry działa moczopędnie i usprawnia trawienie.
Kardamon - kardamon znany jest od tysięcy lat, stosowano go nie tylko jako przyprawę, ale także lekarstwo na bóle brzucha, nudności i wymioty. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Pieprz czarny - aromat pieprzu czarnego skutecznie udrażnia drogi oddechowe, a zawarta w nim piperyna odpowiada za właściwości wykrztuśne. Ponadto, piperyna rozpuszcza zalegającą w drogach oddechowych flegmę, dzięki czemu możliwe staje się skrócenie czasu trwania infekcji oraz zniesienie jej objawów.
Przyprawa korzenna Vivio stanowi wyjątkowo aromatyczną i smaczną mieszankę o prawdziwym, charakterystycznym korzennym smaku. Przyprawa korzenna świetnie nadaje się do ciast, szczególnie pierników i korzennych ciasteczek oraz do różnych deserów. Jest świetnym dodatkiem do grzanego wina i piwa.
Przyprawa do piernika to przede wszystkim główny składnik ciast i ciasteczek. Z jej dodatkiem można przygotować różnego rodzaju pierniki, pierniczki, ciasteczka, a także inne ciasta, w których korzenne przyprawy nadają wyjątkowego aromatu, np. szarlotka, ciasto marchewkowe, dyniowe. Przyprawa sprawdzi się także, jako dodatek do mięs np. w sosie korzennym.