info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Przyprawa do spaghetti 40g - VIVIO

Przyprawa Do Spaghetti przepisy Opinie Cena Zastosowanie

Przyprawa do spaghetti 40g - VIVIO

2,49 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Przyprawa do spaghetti - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Sól, papryka słodka, cukier, kukurydza, Oregano, cząber, lubczyk, czosnek, papryka ostra, papryka – barwnik naturalny.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Przyprawa do spaghetti - Zastosowanie

Dzięki aromatycznej mieszance ziół, przyprawę do spaghetti możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: warto dodać ją do domowych past kanapkowych sporządzanych na bazie pieczonych warzyw lub nasion roślin strączkowych;
  • Po drugie: bez przeszkód możemy dodawać ją do pieczonych pasztetów wegańskich;
  • Po trzecie: przyprawa do spaghetti doskonale może komponować się ze smakiem świeżego soku pomidorowego;
  • Po czwarte: przyprawa ta w połączeniu z oliwą z oliwek w zaledwie kilka chwil stworzy wyjątkowy sos sałatkowy;
  • Po piąte: przyprawa do spaghetti idealnie podkreśli zarówno smak mięsa, jak i dań rybnych.

 

Przyprawa do spaghetti to prosta kompozycja najbardziej charakterystycznych dla słonecznej Italii przypraw z dominującym w niej aromatycznym oregano.

To rewelacyjna kompozycja, która nie wymaga już stosowania inny dodatków smakowych. Pozwoli też wyeliminować nadmiar soli zastępując go smakiem ziół.

Przyprawa do spaghetti - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych przyprawy do spaghetti marki VIVIO

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, w tym również w Polsce. Dzięki doborowi odpowiednich składników oraz przypraw może ona być nie tylko smaczna, ale przede wszystkim pełna zdrowia. Dlatego też, z myślą o wszystkich miłośnikach włoskiej, a zarazem pełnej świeżej składników kuchni, przygotowaliśmy aromatyczną mieszankę ziół, która w zaledwie kilka chwil jest w stanie całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez nas potraw. Dzięki obecności oregano, jak również aromatycznej pietruszki, przyprawa do spaghetti marki VIVIO pozytywnie wpływa na nasze kubki smakowe oraz zdrowie. Okazuje się, że wprowadzenie niniejszej przyprawy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie oddziaływać na poprawę naszego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat aromatycznej przyprawy do spaghetti? I jak wykorzystać ja w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!

Gdzie kupić przyprawę do spaghetti?

Z jakich składników składa się przyprawa do spaghetti bolognese?

Z jakich składników składa się przyprawa do spaghetti carbonara?

Czy przyprawa do spaghetti zawiera w swoim składzie gluten?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do spaghetti?

  • Zastosowanie przyprawy do spaghetti w codziennej kuchni;

  • Przyprawa do spaghetti – przepisy.

Przyprawa do spaghetti – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Przyprawa do spaghetti to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który stworzony został z myślą o wszystkich miłośnikach włoskiej, a zarazem zdrowej kuchni. Przyprawa ta odznacza się wyjątkowym składem, a jej aromat przywodzi nam na myśl najsmaczniejsze potrawy. Dzięki doborowi odpowiednich ziół jest ona w stanie podkreślić smak licznych potraw, nie tylko kuchni włoskiej. Przyprawa do spaghetti marki VIVIO jest łatwa w zastosowaniu, a co najważniejsze nie zawiera w sobie szkodliwych dla zdrowia konserwantów, czy wzmacniaczy smaku.

Podstawą niniejszej mieszanki jest zielone oregano. Przyprawa ta (nazywana także dzikim majerankiem) jest charakterystyczna zarówno dla kuchni śródziemnomorskiej, jak i tradycyjnej kuchni polskiej. Okazuje się bowiem, że rośnie ona także na terenie naszego kraju. Oregano świetnie komponuje się zarówno ze smakiem warzyw, jak i ryb oraz mięs. Co najważniejsze, stanowi ono niezrównaną skarbnicę cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W zielonych liściach tej niezwykłej rośliny znajdziemy między innymi kwasy fenolowe, flawonoidy, jak i wartościowe witaminy (w tym witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E i K) oraz minerały (takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk). Kolejnym istotnym składnikiem przyprawy do spaghetti jest czarny pieprz. Ta popularna roślina przyprawowa od pokoleń cieszy się uznaniem konsumentów na terenie całego świata. Pieprz czarny odznacza się charakterystycznym, ostrym smakiem. Warto jednak wiedzieć, że przyprawa ta jest także źródłem nieocenionych olejków eterycznych. Ponadto, zawiera ona w swoim składzie piperynę, uznawaną za cenne uzupełnienie diety redukcyjnej.

Osiągnięcie wyrazistego smaku przyprawy do spaghetti możliwe stało się dzięki dodaniu mielonej papryki słodkiej. Ponadto, dzięki niej możliwe stało się nie tylko osiągnięcie słodkiego aromatu, ale również pięknego koloru, który w zaledwie kilka chwil jest w stanie nadać niepowtarzalnej głębi przygotowywanym przez nas sosom do makaronów. Uzupełnieniem przyprawy do spaghetti jest także pełna świeżego aromatu suszona natka pietruszki. To niezwykłe zioło już od wielu pokoleń dobrze znane jest w kuchni polskiej. Warto jednak wiedzieć, że oprócz doskonałego smaku, pietruszka odznacza się także bogatą zawartością cennych składników odżywczych. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje zarówno bogata dawka witaminy C, jak i żelaza, które posiadają kluczowe znaczenie dla naszej odporności. Ponadto, przyprawa do spaghetti zawiera także w swoim składzie aromatyczny koper i gałkę muszkatołową. Owoc muszkatołowca korzennego charakterystyczny jest dla kuchni orientalnej. Warto jednak wiedzieć, że doskonale komponuje się on ze smakiem świeżych warzyw, jak również owoców morza. Dlatego też, jest niezastąpiony w kuchni włoskiej, a także nie mogło go zabraknąć w aromatycznej przyprawie do spaghetti marki VIVIO.

Dodatkowo, w przyprawie do spaghetti znajdziemy niewielkie ilości soli oraz cukru, dzięki którym możliwe stało się osiągnięcie idealnej mieszanki przypraw do większości dań kuchni włoskiej.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne składników zawartych w przyprawie do spaghetti marki VIVIO

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, wprowadzenie przyprawy do spaghetti do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że przeciwutleniacze zawarte w ziołach niniejszej mieszanki przypraw (w tym witamina C i witamina E) są w stanie oddziaływać na spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Dodatkowo, odpowiadają one za zmniejszanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym za ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości.

Przyprawa do spaghetti pozytywnie wpływa także na naszą odporność. Zawarte w liściach oregano, substancje o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym skutecznie chronią nas przed rozwojem licznych infekcji. Doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na fakt, iż przyprawa ta może łagodzić objawy stanów zapalnych w obrębie górnych dróg oddechowych. Na przykład ułatwiać odksztuszanie zalegającej wydzieliny oraz zmniejszać intensywność kaszlu. Dlatego też, spożywanie przyprawy do spaghetti (zawierającej w swoim składzie duże ilości oregano) zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

W tym miejscu należy także wspomnieć zarówno o fitosterolach, jak i cennych minerałach zawartych w składnikach przyprawy do spaghetti. Fitosterole roślinne wspomagają usuwanie nadmiaru złego cholesterolu we krwi, a tym samym ograniczają ryzyko rozwoju miażdżycy w przyszłości. Potas odpowiada natomiast za regulację ciśnienia krwi, a tym samym prewencję udarów. Niezwykle cenny dla zdrowia naszego układu sercowo-naczyniowego jest także magnez i żelazo zawarte między innymi w suszonej natce pietruszki. Magnez bezpośrednio wspomaga pracę naszych mięśni, w tym mięśnia sercowego. Żelazo bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które posiadają kluczowe znaczenie dla naszej odporności.

Nie bez znaczenia są także witaminy z grupy B obecne w składnikach przyprawy do spaghetti. To właśnie one odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego oraz za podniesienie naszego codziennego nastroju. Ponadto, witaminy z grupy B oraz magnez zwiększają nasze zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. Dlatego też, przyprawa do spaghetti może znaleźć się w diecie osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek umysłowy.

Warto jednak pamiętać, że aby uzyskać z przyprawy do spaghetti wszystko to, co najlepsze, należy wprowadzić ją do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie osiągnąć dobre zdrowie i samopoczucie na długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania przyprawy do spaghetti

W większości przypadków spożywanie odpowiednich ilości przyprawy do spaghetti jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, ze względu na zawartość cukru, przyprawa ta nie jest zalecana w diecie osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie, ze względu na zawartość soli, spożywanie nadmiernych ilości przyprawy do spaghetti nie jest zalecane w diecie osób, u których rozpoznano nadciśnienie tętnicze, jak również istotną nadwagę lub otyłość. Ponadto, poszczególne składniki przyprawy do spaghetti mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać niniejszą przyprawę do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. wysypki oraz/lub zaczerwienienia skóry, podrażnienia oczu, duszności, bólu brzucha oraz/lub nudności) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty (najlepiej alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu).

Przyprawa do spaghetti – cena

Przyprawa do spaghetti sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 40 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 6,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena przyprawy do spaghetti może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana przez nas przyprawa nie zawiera w swoim składzie nadmiernych ilości konserwantów i wzmacniaczy smaku. Tylko w ten sposób zyskamy pewność, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące przyprawy do spaghetti

Pytanie 1: Gdzie kupić przyprawę do spaghetti? Przyprawę tę możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu, możemy uzyskać gwarancję najwyższej jakości produktu, jak również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Z jakich składników składa się przyprawa do spaghetti bolognese? Spaghetti z sosem pomidorowym to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, która cieszy się uznaniem konsumentów na całym świecie. Doskonały smak sosu pomidorowego są w stanie podkreślić takie zioła jak: oregano, natka pietruszki i koperek. Uzupełnieniem włoskiej pasty może okazać się również gałka muszkatołowa, słodka papryka, sól i delikatna słodycz cukru. Warto przy tym pamiętać, ze przyprawa do spaghetti marki VIVIO zawiera w swoim składzie wszystkie te składniki.

Pytanie 3: Z jakich składników składa się przyprawa do spaghetti carbonara? Obok spaghetti bolognese, to właśnie carbonara jest jednym z najchętniej spożywanych na świecie makaronów. Niniejsza pasta stworzona jest na bazie jajek, podgardla (lub boczku) i żółtego sera (najczęściej parmezanu). Ponadto, podczas jej przygotowania nie powinno zabraknąć ostrego pieprzu czarnego, który odpowiada za nadanie niniejszej potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Pytanie 4: Czy przyprawa do spaghetti zawiera w swoim składzie gluten? Chociaż poszczególne składniki przyprawy do spaghetti nie zawierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć że niniejsza mieszanka może produkowana być na terenie zakładu, w którym niniejszy alergen jest przetwarzany. Dlatego też, w przyprawie do spaghetti marki VIVIO mogą znaleźć się śladowe ilości glutenu. W związku z tym osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu, powinny wykazać się szczególną ostrożnością podczas doboru mieszanek przypraw stosowanych w swojej codziennej kuchni.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać przyprawę do spaghetti? Niniejszą przyprawę najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w spiżarni lub szafce kuchennej. Bez przeszkód możemy zamknąć ją także w szklanym słoiku lub plastikowym pojemniku ze szczelnie zamykaną pokrywką. Dzięki temu, będziemy w stanie na dłużej zachować niezwykłe walory smakowe przyprawy do spaghetti.

 

przyprawa do spaghetti

Podsumowanie

Przyprawa do spaghetti marki VIVIO to niezastąpiony dodatek do dań kuchni włoskiej. Znajdziemy w niej mieszankę aromatycznych ziół, które zawierają w sobie zestaw cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. W związku z tym, wprowadzenie przyprawy do spaghetti do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia.

Bibliografia

  1. Al-Malahmeh AJ., Alajlouni AM., Ning J., Wesseling S., Vervoort J., Rietiens IMCM., Determination and risk assessment of naturally ocurring genotoxic and carcinogenic alkenylbenzenes in nutmeg-based plant food supplements. J Appl Toxicol, 2017;
  2. Alexandrovich, I., Rakovitskaya, O., Kolmo, E., Sidorova, T., & Shushunov, S. (2003, July-August). The effect of fennel (Foeniculum Vulgare) seed oil emulsion in infantile colic: a randomized, placebo-controlled study. Alternative Therapies in Health and Medicine, 9(4), 58-61;
  3. Bozin B, Mimica-Dukic N, Simin N et al. Characterization of the volatile composition of essential oils of some lamiaceae spices and the antimicrobial and antioxidant activities of the entire oils. J Agric Food Chem. 2006 Mar 8; 54(5):1822-8;
  4. Carmo ES, de Oliveira Lima E, de Souza EL. The potential of Origanum vulgare L. ( Lamiaceae) essential oil in inhibiting the growth of some food-related Aspergillus species. Braz. J. Microbiol. vol. 39 no. 2 Săo Paulo Apr./June 2008;
  5. Exarchou V, Godejohann M, van Beek TA et al. LC-UV-solid-phase extraction-NMR-MS combined with a cryogenic flow probe and its application to the identification of compounds present in Greek oregano. Anal Chem 2003; 75:6288-94;
  6. Food end Chemical Toxicology, 2010, 48(3); pp. 798-802: "Piperine, the main alkaloid of Thai black pepper, protects against neurodegeneration and cognitive impairment in animal model of cognitive deficit like condition of Alzheimer's disease";
  7. Gerothanassis IP, Exarchou V, Lagouri V et al.. Methodology for identification of phenolic acids in complex phenolic mixtures by high-resolution two-dimensional nuclear magnetic resonance. Application to methanolic extracts of two oregano species. J Agric Food Chem 1998; 46:4185-92;
  8. J. Baraniak, M. Kania: „Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci.”, Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2014, s. 48-53;
  9. Kivanc M, Akgul A, Dogan A. Inhibitory and stimulatory effects of cumin, oregano and their essential oils on growth and acid production of Lactobacillus plantarum and Leuconostoc mesenteroides. Int J Food Microbiol 1991; 13:81-5;
  10. Park, Ui-Hyun, Jeong, Hong-Suk, Jo, Eun-Young, Park, Taesun i inni. Piperine, a Component of Black Pepper, Inhibits Adipogenesis by Antagonizing PPARγ Activity in 3T3-L1 Cells. „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. 60 (15), s. 3853-3860, 2012;
  11. Santoro GF, das Graças Cardoso M, Guimarăes LG. Effect of oregano ( Origanum vulgare L.) and thyme ( Thymus vulgaris L.) essential oils on Trypanosoma cruzi (Protozoa: Kinetoplastida) growth and ultrastructure. Parasitol Res 2007 Mar; 100(4):783-90;

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów