Przygotuj pyszną zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej!
Jak przygotować smaczną zapiekankę wykorzystując przy tym warzywa sezonowe? I czy warto dodać do niej szczyptę gałki muszkatołowej? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.
Wakacje to idealny moment na rozpoczęcie zdrowych zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Wszystko to za sprawą łatwej dostępności świeżych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dzisiaj przygotowaliśmy coś dla wielbicieli zapiekanek makaronowych. Niemniej jednak, w naszym przepisie nie znajdziecie tylko mięsa i dużej ilości sera, za to całą masę przepysznych warzyw sezonowych i mnóstwo aromatycznych przypraw. Mamy nadzieję, że nasza propozycja przypadnie wam do gustu i zachęci do spożywania warzyw w dużych ilościach!

Jak przygotować zapiekankę wegetariańską z dodatkiem gałki muszkatołowej?
Przepis na pyszną zapiekankę pełną warzyw jest niezwykle prosty. Zanim przystąpisz do kompletowania składników, upewnij się, że posiadasz w swojej kuchni naczynie żaroodporne i sprawny piekarnik.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 100g lekko ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 bakłażana;
- 1 cukinii;
- 1 papryki czerwonej;
- 2 pomidorów malinowych;
- Około 8-10 pieczarek;
- Świeżej natki pietruszki;
- 1 cebuli czerwonej;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli;
- 50g startej mozzarelli.
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania sosu?
- 100ml koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżeczek miodu;
- Szczypty ostrej papryki;
- Szczypty oregano;
- Szczypty bazylii;
- Szczypty gałki muszkatołowej;
- 50 ml wody.
Jak przygotować zapiekankę warzywną z dodatkiem gałki muszkatołowej?
Krok I: Cukinię oraz bakłażana dokładnie opłucz pod strumieniem chłodnej wody, a następnie pokrój je w drobną kostkę;
Krok II: Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, następnie pokrój w cienkie paski umytą paprykę i przełóż je razem do jednej miseczki;
Krok III: Pieczarki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój je w cienkie płaty;
Krok IV: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką;
Krok V: Kiedy cebulka się zarumieni, na patelnię dodaj pozostałe warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki;
Krok VI: Całość przypraw odrobiną soli i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut;
Krok VII: Do małej miski przełóż koncentrat pomidorowy, miód, zioła i gałkę muszkatołową, a następnie dodaj do składników odrobinę wody;
Krok VIII: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż do momentu w którym uzyskasz gęsty sos;
Krok IX: Dodaj sos na patelnię i wymieszaj go z warzywami;
Krok X: Pomidory pokrój w drobną kostkę i dodaj do pozostałych składników na patelnię;
Krok XI: Całość smaż jeszcze przez około 1 minutę;
Krok XII: Przygotuj naczynie żaroodporne i rozsmaruj na jego dnie około 4 łyżek przygotowanego sosu warzywnego;
Krok XIII: Na warstwie sosu rozłóż część (połowę) ugotowanej kaszy jaglanej;
Krok XIV: Zalej warstwę kaszy około 5 łyżkami sosu warzywnego, a następnie ułóż na nim kolejną porcję kaszy;
Krok XV: Całość zalej pozostałym sosem i posyp z wierzchu startą mozzarellą;
Krok XVI: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200oC;
Krok XVII: Przykryj naczynie żaroodporne papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika na około 20 minut;
Krok XVIII: Po upływie 20 minut, ściągnij papier z naczynia i piecz zapiekankę jeszcze przez 10 minut;
Krok XIX: Po wyciągnięciu posyp zapiekankę odrobiną świeżej pietruszki.
Życzymy Smacznego!