Jak przygotować zdrową i lekką kolację?
Kolacja to jeden z trzech najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia powinniśmy spożywać ją nie później niż na 2-3 godziny przed planowanym snem. Niemniej jednak, po dniu pełnym obowiązków większość z nas nie ma siły i ochoty na przyrządzenie pełnej zdrowia kolacji. Czas to zmienić! W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór prostych przepisów na smaczne dania, które idealnie sprawdzą się w roli kolacji. Jak ugotować smaczną zupę ze szpinaku? I czy kasza perłowa z warzywami może być smaczna? Odpowiedzi na te pytania oraz garść inspiracji kulinarnych znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:- Jak przyrządzić smaczną sałatkę warzywną;
- Jak ugotować szybką zupę-krem ze szpinaku;
- Jak przygotować kaszę perłową z warzywami;
- Jak przyrządzić soczystą sałatkę z kurczakiem;
- Jak przygotować chrupiące placuszki warzywne.
Jak przyrządzić smaczną sałatkę warzywną?
Składniki (1 porcja):- Garść rukoli;
- 2 garści sałaty lodowej;
- 30g sera feta;
- Garść pomidorków koktajlowych;
- Łyżka kukurydzy konserwowej;
- ¼ czerwonej cebuli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- ½ łyżeczki miodu;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki.
Krok I: Obie sałaty dokładnie opłucz i osusz, a następnie przełóż je do miski;
Krok II: Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół;
Krok III: Cebulę posiekaj w cienkie pióra;
Krok IV: Kukurydzę opłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody;
Krok V: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: miód, ostrą paprykę oraz sok z limonki;
Krok VI: Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie rozkrusz na sałatce ser feta i gotowe.
Jak ugotować szybką zupę-krem ze szpinaku?
Składniki (4 porcje):- 500g szpinaku;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula dymka;
- 4 małe ziemniaki (najlepiej wczesne);
- 700ml wywaru warzywnego lub wody;
- Szczypta tartej gałki muszkatołowej;
- 1 łyżka jogurtu greckiego;
- 1 łyżeczka czarnuszki;
- Garść pestek dyni;
- Szczypta soli;
- 2 szczypty pieprzu;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Krok I: Dokładnie opłucz i osusz liście szpinaku, a następnie posiekaj je drobno i ponownie opłucz na sitku;
Krok II: Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Krok III: Rozgrzej oliwę na dnie grubego garnka i podsmaż na niej cebulkę wraz z czosnkiem, a kiedy się zarumienią, dodaj do garnka pokrojone drobno ziemniaki;
Krok IV: Duś składniki na patelni przez około 2-3 minuty, a następnie dodaj do nich szpinak;
Krok V: Po upływie 2-3 minut dodaj do składników wywar warzywny. Gotuj całość przez około 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie;
Krok VI: Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem, a następnie przypraw;
Krok VII: Podawaj zupę z odrobiną pestek słonecznika, czarnuszką oraz jogurtem greckim.
Jak przygotować kaszę perłową z warzywami?
Składniki (3 porcje):- 100g kaszy jęczmiennej (perłowej);
- 1 duża marchew;
- 1 papryka czerwona;
- 1 mała cukinia;
- ½ cebuli czerwonej;
- 3 łyżki groszku konserwowego;
- Łyżka oleju;
- Szklanka bulionu warzywnego,
- Łyżeczka curry;
- Szczypta pieprzu.
Krok I: Wszystkie warzywa dokładnie umyj;
Krok II: Marchew obierz ze skórki i pokrój w plasterki, paprykę w paski, cebulę w pióra, a cukinię w półksiężyce;
Krok III: Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na niej marchewkę wraz z cebulą;
Krok IV: Do składników na patelni dodaj kaszę, cukinię oraz paprykę. Zalej całość bulionem warzywnym;
Krok V: Gotuj całość na patelni przez około 10-12 minut, aż warzywa i kasza staną się miękkie;
Krok VI: Przed końcem gotowania dodaj do składników groszek oraz przyprawy i gotowe.
Jak przyrządzić soczystą sałatkę z kurczakiem?
Składniki (2 porcje):- 3 garści sałaty lodowej;
- 100 gramów pieczonej piersi kurczaka;
- 1 ogórek zielony;
- 3 łyżki świeżo-posiekanego szczypiorku;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- Szczypta mielonego czosnku;
- ½ łyżeczki miodu;
- 1 łyżka świeżo-posiekanego kopru.
Krok I: Liście sałaty dokładnie opłucz, a następnie osusz i rozłóż na talerzu;
Krok II: Ogórka dokładnie umyj i pokrój w plastry;
Krok III: Upieczoną pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry i układaj naprzemiennie z ogórkiem na liściach sałaty;
Krok IV: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, czosnek oraz miód;
Krok V: Przygotowanym sosem polej sałatkę;
Krok VI: Całość posyp szczypiorkiem.
Jak przygotować chrupiące placuszki warzywne?
Składniki (5 porcji):- 1 kilogram wczesnych ziemniaków;
- 800g cukinii;
- 300g marchwi;
- 2 jajka;
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej;
- ½ łyżeczki kurkumy;
- ½ łyżeczki słodkiej papryki;
- Szczypta pieprzu.
Krok I: Warzywa dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
Krok II: Potarte składniki przełóż do miski i przypraw je;
Krok III: Do składników w misce dodaj jajka i dokładnie wymieszaj całość;
Krok IV: Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek;
Krok V: Przy pomocy łyżki uformuj placuszki na blaszce;
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do 220oC i piecz w nim placuszki przez 15 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej strony.
Podsumowanie
Warzywa to doskonała podstawa do przyrządzenia pełnej zdrowia kolacji. Są one nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim pełne wartościowych witamin i minerałów. Dlatego też, powinny gościć na Twoim stole bez względu na porę roku. Życzymy smacznego!