Jak przygotować pyszny deser z kaszą jaglaną w roli głównej?
Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa? I czy można przyrządzić z niej pyszny deser? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka prostych przepisów z jaglanką w roli głównej.
Kasza jaglana, przyrządzana z prosa, uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych kasz. Wszystko to za sprawą jej niezwykłych właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić między innymi: właściwości antywirusowe, przywracające równowagę kwasowo-zasadową, wspierające funkcjonowanie układu kostnego oraz właściwości pozytywnie wpływające na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci.

Przepis nr 1. JAGLANY BUDYŃ CZEKOLADOWY
Budyń czekoladowy, to idealna przekąska na chłodne, jesienne wieczory. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na zdrowy budyń jaglany, który z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Jakich składników potrzebujesz?
- Pół szklanki surowej kaszy jaglanej;
- Dwóch szklanek wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- 3 łyżek kakao lub 4 łyżek mączki chleba świętojańskiego;
- 2 łyżek syropu klonowego lub melasy z cukru trzcinowego;
- 3 kostek gorzkiej czekolady;
- Garści wybranych owoców (np. borówek lub malin) do dekoracji.
Jak przygotować jaglany budyń czekoladowy?
Krok I: Przy użyciu sitka, przepłucz kaszę jaglaną pod silnym strumieniem ciepłej wody;
Krok II: Przełóż kaszę do małego garnka i zalej ją dwoma szklankami mleka. Następnie, gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut (aż kasza wchłonie całe mleko);
Krok III: Do ugotowanej kaszy dodaj kakao/mączkę chleba świętojańskiego, startą czekoladę oraz wybrany słodzik. Następnie, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do momentu, w którym budyń przybierze jednolity odcień;
Krok IV: Przy użyciu blendera, zmiksuj wszystkie składniki tak, aby uzyskać jednolitą i gładką masę;
Krok V: Teraz przełóż budyń do miseczek i udekoruj go wybranymi owocami.
Przepis nr 2. JAGLANE CIASTO KOKOSOWE
Lekkie ciasto kokosowe to idealny dodatek do popołudniowej kawy. I chociaż w większości przypadków taka propozycja deseru jest bardzo kaloryczna, my przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na ciasto kokosowe w wersji fit.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej;
- 2,5 szklanki mleka kokosowego;
- 10 łyżek syropu klonowego lub pół szklanki ksylitolu;
- 1 szklanki wiórków kokosowych;
- Szczypty soli; oraz
- Oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego do posmarowania blaszki.
Jak przygotować jaglane ciasto kokosowe?
Krok I: Kaszę jaglaną (najlepiej jeszcze ciepłą) wymieszaj z podgrzanym mlekiem oraz wybranym słodzikiem. Następnie, zmiksuj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy blendera;
Krok II: Uzyskaną masę wymieszaj (najlepiej przy pomocy dłoni lub dużej łyżki) z wiórkami kokosowymi;
Krok III: Blaszkę lub wybraną formę natłuść i obsyp wiórkami kokosowymi. Następnie, przełóż do niej przygotowaną masę i posyp ją z wierzchu wiórkami kokosowymi;
Krok IV: Włóż całość do lodówki na co najmniej 8-10 godzin.
Przepis nr 3. KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Jabłka nieodłącznie kojarzą nam się z jesienią. Dlatego też, wśród niniejszych przepisów nie mogło zabraknąć klasycznego połączenia jabłek z cynamonem, które wraz z gotowaną jaglanką mogą stworzyć przepyszny deser.
Jakich składników potrzebujesz?
- Pół szklanki suchej kaszy jaglanej;
- Dwóch szklanek wybranego mleka roślinnego;
- 5 dużych, obranych ze skórki jabłek;
- Około 4 łyżeczek cukru trzcinowego lub miodu;
- Dwóch łyżeczek cynamonu;
- 2 łyżeczek masła ghee.
Jak przygotować kaszę jaglaną z jabłkami i cynamonem?
Krok I: Przy pomocy sitka, przepłucz kaszę jaglaną pod strumieniem ciepłej wody. Następnie przełóż ją do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 10-15 minut;
Krok II: Zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach, rozgrzej patelnię z tłuszczem i podgrzewaj na niej owoce wraz z cynamonem nie krócej niż przez 7-10 minut;
Krok III: Nastaw piekarnik do temperatury 180oC;
Krok IV: Połowę kaszy przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na nią uprażone jabłka, a następnie pozostałą część kaszy jaglanej. Całość przykryj folią aluminiową i piecz przez około 20-25 minut.
Życzymy smacznego!