Jak przygotować pyszne ciasto z mąki ryżowej?

Jak wykorzystać mąkę ryżową w naszej kuchni? I jak przygotować z niej pyszne ciasto bezglutenowe? Odpowiedzi oraz prostych przepisów na pyszne ciasta szukaj w poniższym artykule!

Mimo, iż pod względem popularności mąka ryżowa przegrywa z jej pszennym odpowiednikiem, charakteryzuje się ona szerokimi możliwościami zastosowania w naszej kuchni. Ze względu na swoją konsystencję, doskonale nadaje się do wypieku ciast, produkcji makaronu, a nawet krakersów. Dodatkowo, mąka ryżowa może służyć jako doskonały zagęszczacz do zup i sosów. Warto zwrócić również uwagę na fakt, iż niniejsza mąka nie posiada glutenu, dlatego też stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które zmagają się z problemem celiakii.

Jak przygotować pyszny deser z mąki ryżowej?

Mąka ryżowa może stanowić doskonałą podstawę pysznych wypieków. Dlatego też, poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie trzy proste przepisy na ciasta i ciasteczka z jej udziałem.

Pomysł nr 1. Bezglutenowe brownie

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować bezglutenowe brownie?

Krok I: Przygotuj małą foremkę (o wymiarach 17 na 24 cm), a następnie wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Krok II: Przygotuj mały rondelek i rozpuść w nim olej kokosowy, a następnie 200 gramów gorzkiej czekolady (pamiętaj, aby wszystkie z powyższych czynności wykonywać na małym ogniu);

Krok III: W mikserze zmieszaj jajka, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym;

Krok IV: Do uzyskanej masy, dodaj mąkę, sól oraz posiekane migdały i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy;

Krok V: Przełóż ciasto na blaszkę i posyp je pokrojoną czekoladą (pozostałe 100 gramów);

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 160oC, a następnie piecz w nim ciasto przez około 30 minut. Następnie, odstaw ciasto na 25 minut i odczekaj kolejne 10-15 minut po jego wyciągnięciu z blaszki. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ciasto jest gotowe do spożycia.

Pomysł nr 2. Kruche ciasteczka owsiane

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować kruche ciasteczka owsiane?

Krok I: Do wysokiej miski przesyp: mielone migdały, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki oraz żurawinę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki;

Krok II: W małym rondelku rozpuść olej kokosowy i dodaj go razem z syropem z agawy do sypkich składników;

Krok III: Uformuj ciasteczka według uznania i rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC;

Krok IV: Piecz ciasteczka przez około 15 minut.

Pomysł nr 3. Soczyste, bezglutenowe ciasto marchewkowe

Jakich składników potrzebujesz?

Jak przygotować soczyste, bezglutenowe ciasto marchewkowe?

Krok I: W wysokiej misce zmieszaj: mąkę ryżową, zmielone migdały, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz bezglutenowy proszek do pieczenia;

Krok II: W małym rondelku rozpuść olej kokosowy, a następnie utrzyj na puszystą masę jajka z cukrem trzcinowym. Stale mieszając dodaj do jajek olej kokosowy oraz startą marchewkę;

Kok III: Do uzyskanej masy dodawaj powoli suche składniki, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy;

Krok IV: Przełóż ciasto do tortownicy (o średnicy 26 centymetrów), a następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok V: Piecz ciasto przez około 35-40 minut.

Życzymy smacznego!