Jak przygotować pyszne ciasto z mąki ryżowej?
Jak wykorzystać mąkę ryżową w naszej kuchni? I jak przygotować z niej pyszne ciasto bezglutenowe? Odpowiedzi oraz prostych przepisów na pyszne ciasta szukaj w poniższym artykule!
Mimo, iż pod względem popularności mąka ryżowa przegrywa z jej pszennym odpowiednikiem, charakteryzuje się ona szerokimi możliwościami zastosowania w naszej kuchni. Ze względu na swoją konsystencję, doskonale nadaje się do wypieku ciast, produkcji makaronu, a nawet krakersów. Dodatkowo, mąka ryżowa może służyć jako doskonały zagęszczacz do zup i sosów. Warto zwrócić również uwagę na fakt, iż niniejsza mąka nie posiada glutenu, dlatego też stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które zmagają się z problemem celiakii.
Jak przygotować pyszny deser z mąki ryżowej?
Mąka ryżowa może stanowić doskonałą podstawę pysznych wypieków. Dlatego też, poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie trzy proste przepisy na ciasta i ciasteczka z jej udziałem.
Pomysł nr 1. Bezglutenowe brownie
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 170 gramów oleju kokosowego;
- 300 gramów gorzkiej czekolady (najlepiej 70%);
- 3 jajek;
- Około 50 mililitrów syropu z agawy;
- 50 gramów mąki ryżowej;
- 50 gramów mąki kukurydzianej;
- 35 gramów mąki ziemniaczanej;
- Szczypty soli;
- 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego;
- 50 gramów posiekanych migdałów.
Jak przygotować bezglutenowe brownie?
Krok I: Przygotuj małą foremkę (o wymiarach 17 na 24 cm), a następnie wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Krok II: Przygotuj mały rondelek i rozpuść w nim olej kokosowy, a następnie 200 gramów gorzkiej czekolady (pamiętaj, aby wszystkie z powyższych czynności wykonywać na małym ogniu);
Krok III: W mikserze zmieszaj jajka, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym;
Krok IV: Do uzyskanej masy, dodaj mąkę, sól oraz posiekane migdały i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy;
Krok V: Przełóż ciasto na blaszkę i posyp je pokrojoną czekoladą (pozostałe 100 gramów);
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 160oC, a następnie piecz w nim ciasto przez około 30 minut. Następnie, odstaw ciasto na 25 minut i odczekaj kolejne 10-15 minut po jego wyciągnięciu z blaszki. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ciasto jest gotowe do spożycia.
Pomysł nr 2. Kruche ciasteczka owsiane
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 150 gramów zmielonych migdałów;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 200 gramów płatków owsianych;
- 100 gramów wiórków kokosowych;
- 40 gramów posiekanych rodzynek;
- 40 gramów posiekanej, suszonej żurawiny;
- 125 gramów oleju kokosowego;
- 3 łyżek syropu z agawy.
Jak przygotować kruche ciasteczka owsiane?
Krok I: Do wysokiej miski przesyp: mielone migdały, mąkę ryżową, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki oraz żurawinę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki;
Krok II: W małym rondelku rozpuść olej kokosowy i dodaj go razem z syropem z agawy do sypkich składników;
Krok III: Uformuj ciasteczka według uznania i rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC;
Krok IV: Piecz ciasteczka przez około 15 minut.
Pomysł nr 3. Soczyste, bezglutenowe ciasto marchewkowe
Jakich składników potrzebujesz?
- 150 gramów oleju kokosowego;
- 100 gramów mąki ryżowej;
- 100 gramów skrobi kukurydzianej;
- 150 gramów zmielonych migdałów;
- 100 gramów cukru trzcinowego;
- 4 jajek;
- 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 250 gramów startej marchewki.
Jak przygotować soczyste, bezglutenowe ciasto marchewkowe?
Krok I: W wysokiej misce zmieszaj: mąkę ryżową, zmielone migdały, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz bezglutenowy proszek do pieczenia;
Krok II: W małym rondelku rozpuść olej kokosowy, a następnie utrzyj na puszystą masę jajka z cukrem trzcinowym. Stale mieszając dodaj do jajek olej kokosowy oraz startą marchewkę;
Kok III: Do uzyskanej masy dodawaj powoli suche składniki, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy;
Krok IV: Przełóż ciasto do tortownicy (o średnicy 26 centymetrów), a następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Krok V: Piecz ciasto przez około 35-40 minut.
Życzymy smacznego!