Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?
Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu.
Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy dla Ciebie doskonałą propozycję smacznego śniadania dla całej rodziny. Wystarczy Ci dosłownie kilka składników i odrobina cierpliwości, aby w zaledwie 15 minut przyrządzić śniadanie godne najpopularniejszych blogerów kulinarnych.

Poznaj przepis na pyszne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego!
Zanim przystąpisz do przygotowywania śniadania, upewnij się, że masz w swojej kuchni, dobrą patelnię, miskę, chłonne ręczniki papierowe oraz mikser.
Jakich składników potrzebujesz?- 2 dojrzałych bananów;
- Pół szklanki płatków owsianych (naturalnych);
- 2 łyżeczek siemienia lnianego;
- Łyżki kakao (lub karobu);
- Łyżeczki syropu daktylowego lub tradycyjnego miodu;
- Pół szklanki wiórków kokosowych;
- 3 kostek gorzkiej czekolady;
- 1 jajka;
- Łyżki gęstego jogurtu;
- Odrobiny oleju rzepakowego do smażenia.
Krok I: Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem;
Krok II: Do wysokiej miski przesyp płatki owsiane, siemię lniane, kakao oraz wiórki kokosowe (całość wymieszaj przy pomocy dużej łyżki);
Krok III: Do wymienionych wyżej składników dodaj rozgniecione banany, łyżkę wybranego słodzika, jajko oraz łyżkę jogurtu;
Krok IV: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera;
Krok V: Czekoladę potnij na małe kawałki, a następnie dodaj ją do uzyskanej masy;
Krok VI: Jeszcze raz wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby uzyskać jednolitą masę;
Uwaga! Jeśli masa jest zbyt gęsta możesz dodać do niej odrobinę mleka kokosowego lub wody;
Krok VII: Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni;
Krok VIII: Na rozgrzanym oleju przy pomocy łyżki uformuj niewielkie placuszki;
Krok IX: Smaż placuszki z każdej strony przez około 2 minuty;
Krok X: Kiedy placuszki będą już gotowe, przełóż je na ręcznik papierowy tak, aby mógł on wchłonąć nadmierną ilość tłuszczu.
Z czym podawać placuszki bananowe?
Przygotowane placuszki doskonale sprawdzą się nie tylko w roli smacznego śniadania, ale również pożywnego deseru dla najmłodszych. Jeśli masz na to ochotę możesz podawać je w towarzystwie świeżych owoców, na przykład malin, jeżyn lub truskawek, jak również delikatnego sosu jogurtowo-waniliowego. Jeśli chcesz, aby niniejsze placuszki zyskały nieco bardziej deserową formę, swobodnie możesz podawać je z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego, masła orzechowego lub syropu klonowego. Wybór należy wyłącznie do Ciebie.
Życzymy Smacznego!