Mąka kokosowa – przepis na pyszne ciasteczka z jej dodatkiem. W sam raz na weekend!
Szukasz sposobu na szybkie i pyszne ciasteczka? Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem pysznego składnika, jakim jest mąka kokosowa. Ciasteczka są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Sprawdź!
Mąka kokosowa stanowi zamiennik mąki zbożowej w kuchni. Zawiera znacznie większe ilości błonnika, ma lekki, koksowy posmak i aromat.

Mąka kokosowa to aromatyczny dodatek do wypieków. Sprawdzi się m.in. w ciasteczkach z dodatkiem mleka kokosowego i ulubionych owoców. Czytaj więcej o jej zastosowaniu w kuchni w innym naszym artykule – Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?
A u nas przepis na ciasteczka z dodatkiem mąki kokosowej. Sprawdź poniżej 🙂
Ciasteczka z mąki kokosowej
Składniki (na 16 sztuk):
100 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g cukru brązowego trzcinowego
50g wiórków kokosowych
150 ml mleka kokosowego
4 jajka
dodatkowo borówki lub inne owoce np. pokrojone morele
W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. W drugiej misce utrzeć jajka z mlekiem kokosowym.
Do suchych składników dodać masę jajeczną oraz pokrojone drobno owoce. Całość wymieszać, a z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je spłaszczać.
Ciastka piec na złoty kolor ok. 12 – 15 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!
A Ty, stosujesz w swoim domu mąkę kokosową? Do czego jej używasz?