PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ w trzech różnych wariantach smakowych!
Przepis na sałatkę z fetą jest przez wszystkich lubiany i często używany na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Ser feta dodajemy m.in. do tradycyjnej sałaty greckiej, ale istnieje mnóstwo możliwości, aby wyśmienicie go wykorzystać również w innych przepisach. Dziś proponujemy zestawienie sera feta z batatami i pieczoną ciecierzycą!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ
Składniki:
½ małego bochenka chleba ciabatta (lub pokrojoną bułkę paryską)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 pomidory pokrojone
½ ogórka pokrojonego
posiekana garść czarnych oliwek (lub zielonych)
100 g sera feta
garść świeżej bazylii
odrobina octu balsamicznego
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy patelnię grillową. Ciabattę kroimy na małe kawałki i układamy na patelni. Skrapiamy łyżką oleju i grillujemy 3–4 minuty. Od czasu do czasu obracamy kawałki chleba, aż się zezłoci. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli nie dysponujemy ciabattami, możemy pokroić w krążki bułkę paryską i podsmażyć.
Pokrojone pomidory, ogórki, oliwki i ser feta wkładamy do miski razem z tostami z ciabatty.
Posypujemy listkami świeżej bazylii i lekko mieszamy sałatkę. Łączymy oliwę z octem balsamicznym i mieszamy z sałatką.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ I BATATAMI
Składniki:
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 czerwona cebula, drobno skrojona
2 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
250 g ugotowanej soczewicy czerwonej
75 g pokruszonego sera fety
50 g rukoli
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 ° C. Układamy marchewkę, cebulę i słodkie ziemniaki na dużej blaszce do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy przez 30 minut, obracając warzywa od czasu do czasu, aż zmiękną i zmienią kolor na złoty.Gotujemy soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a później układamy ją na półmisku. Następnie układamy pieczone warzywa, rukolę i pokruszony ser feta. Skrapiamy octem balsamicznym i resztą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z FETĄ I PIECZONĄ CIECIERZYCĄ
Składniki:
45 g ciecierzycy opłukanej i osuszonej
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ząbki czarnego czosnku wyciśnięte
¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
sól himalajska drobna
świeżo zmielony pieprz
¾ opakowania pokruszonego sera feta
½ szklanki posiekanej świeżej mięty
ćwiartka cytryny
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 ° C. Mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki czerwonej, sól i pieprz.Wkładamy ciecierzycę do naczynia do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek, aż ciecierzyca będzie dobrze pokryta olejem. Doprawiamy solą i pieprzem.Wkładamy ciecierzycę do piekarnika i pieczemy przez 15 do 20 minut, aż lekko się zarumieni i zacznie czerwienieć. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Układamy w salaterce, mieszamy z fetą i miętą. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Wypróbuj nasze pozostałe sałatkowe inspiracje 🙂