Przepis na pierniki – miękkie, aromatyczne i świąteczne!
Myśląc o świątecznych ciasteczkach chyba każdemu od razu przychodzi do głowy przepis na pierniki. Wszyscy je przygotowują, ale każda wersja jest nieco inna. Przepisów na wykonanie pierniczków jest mnóstwo – niektóre ciasta wymagają leżakowania, inne wręcz przeciwnie. U nas dziś pomysł na mięciutkie i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, które na pewno posmakują całej rodzinie!
Przepis na pierniki – miękkie od zaraz!
Składniki:
- 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka ciemnej melasy (sprawdź tutaj)
- 2 łyżki białego octu
- 5 szklanek mąki
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste. Dodajemy jajko, melasę, ocet i miksujemy. Suche składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Następnie łączymy je z mokrymi składnikami i wyrabiamy ciasto dokładnie ugniatając. Ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (350 F) . Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,2 cm. Wycinamy z ciasta dowolne kształty pierników. Aby miały świąteczny charakter wybierz np. foremki – choinki, serduszka, gwiazdki. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 9–11 min. Studzimy na kratce. Ostygnięte ciasteczka zdobimy lukrem, perełkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Idealny przepis na pierniki – porady i ważne wskazówki
- używaj zawsze prawdziwego masła i wysokiej jakości składników
- nie zapominaj, że ciasto musi odpoczywać
- ciasto tak naprawdę może być w lodówce przechowywane do 2 dni
- ciasto będzie lepkie, ale w zimnie stwardnieje
- pierniczki po upieczeniu można mrozić i przetrzymywać do 6 tygodni

Jeśli szukasz więcej inspiracji na świąteczne przysmaki, na pewno spodobają Ci się także nasze pomysły na sałatki :).