info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Przepis na pierniki – miękkie, aromatyczne i świąteczne!

Myśląc o świątecznych ciasteczkach chyba każdemu od razu przychodzi do głowy przepis na pierniki.  Wszyscy je przygotowują, ale każda wersja jest nieco inna. Przepisów na wykonanie pierniczków jest mnóstwo – niektóre ciasta wymagają leżakowania, inne wręcz przeciwnie.  U nas dziś pomysł na mięciutkie i szybkie w przygotowaniu ciasteczka, które na pewno posmakują całej rodzinie!

Przepis na pierniki – miękkie od zaraz!

Składniki:

  • 1 szklanka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciemnej melasy (sprawdź tutaj)
  • 2 łyżki białego octu
  • 5 szklanek mąki
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste. Dodajemy jajko, melasę, ocet i miksujemy. Suche składniki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Następnie łączymy je z mokrymi składnikami i wyrabiamy ciasto dokładnie ugniatając.  Ciasto dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (350 F) .  Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,2 cm. Wycinamy z ciasta dowolne kształty pierników. Aby miały świąteczny charakter wybierz np. foremki – choinki, serduszka, gwiazdki.  Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 9–11 min. Studzimy na kratce.  Ostygnięte ciasteczka zdobimy lukrem, perełkami lub innymi ulubionymi dodatkami.   

historia-piernikow Przepis na pierniki – miękkie, aromatyczne i świąteczne!

Idealny przepis na pierniki – porady i ważne wskazówki

  • używaj zawsze prawdziwego masła i wysokiej jakości składników
  • nie zapominaj, że ciasto musi odpoczywać
  • ciasto tak naprawdę może być w lodówce przechowywane do 2 dni
  • ciasto będzie lepkie, ale w zimnie stwardnieje
  • pierniczki po upieczeniu można mrozić i przetrzymywać do 6 tygodni
przepis-na-pierniki-miekkie Przepis na pierniki – miękkie, aromatyczne i świąteczne!

Jeśli szukasz więcej inspiracji na świąteczne przysmaki, na pewno spodobają Ci się także nasze pomysły na sałatki :).

Sprawdź opinie o naszym sklepie