PRZEPIS NA NALEŚNIKI – bez glutenu!
Przepis na naleśniki powinien odpowiadać nam pod każdym względem. Jedni lubią grube i puszyste, inni cienkie i chrupiące. Nie każdy jednak chce i nie każdy może spożywać je w wersji z glutenem, dlatego dziś przygotowaliśmy przepis na naleśniki dla osób z celiakią. Idealnie pasuje do nich kokosowe nadzienie!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
Składniki:
- 125 g mąki bezglutenowej zwykłej
- 1 jajko
- 250 ml mleka
- masło do smażenia
Sposób wykonania:
Mąkę przesypujemy do miski. Wbijamy jajko i zalewamy ćwiartką mleka. Za pomocą trzepaczki lub miksera dokładnie łączymy wszystkie składniki. Następnie powoli dolewamy pozostałą część mleka, stale mieszając. Odstawiamy masę na ciasto do odpoczynku na ok. 20 min. Przed samym smażeniem jeszcze raz mieszamy.
Na niewielkiej patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Kiedy zacznie się pienić, wlewamy chochelką jedną porcję ciasta. Naleśniki powinny być cienkie. Smażymy na złocisty kolor z obydwu stron.
Ten przepis na naleśniki jest naprawdę sprawdzony! Naleśniki można podawać z syropem z agawy i wyciśniętym sokiem pomarańczowym albo z ulubionym nadzieniem. My dziś proponujemy kokosowe.
Słodkie nadzienie kokosowe:
- 1/2 szklanki świeżego startego kokosa
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżki małych nasion sago (opcjonalnie)
- 1 laska cynamonu
- 2 rozgniecione ziarna kardamonu
- szczypta soli himalajskiej drobnej
Sposób wykonania:
Na małym ogniu gotujemy wszystkie składniki, aż powstanie gęsta i zmiksowana masa. Trzeba uważać, aby nie przypalić cukru. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy cynamon i resztki kardamony. Przed napełnieniem naleśników studzimy.
Lubisz naleśniki? 🙂 Zobacz przepis na naleśniki gryczane lub pancakesy.