PRZEPIS NA CIASTECZKA CZEKOLADOWE – od święta i nie tylko!
Przepis na ciasteczka, sprawdzone i smaczne, zawsze warto mieć pod ręką. Można wykorzystać go kiedy spodziewamy się gości, albo gdy mamy ochotę od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Z racji tego, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, możesz potraktować ten pomysł, jako przepis na ciasteczka świąteczne. No to do dzieła!
PRZEPIS NA CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Składniki:
- 115 g czekolady do pieczenia (niesłodzonej lub słodko-gorzkiej)
- 2 szklanki granulowanego cukru
- 230 g solonego masła (zmiękczonego)
- 3 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki kakao w proszku (plus 1 łyżka dodatkowo)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej drobnej
- Cukier puder, do posypania
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy piekarnik do 176 stopni C. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Czekoladę roztapiamy w mikrofalówce, aby stała się płynna. Pozostawiamy do ostygnięcia. W dużej misce miksujemy cukier z masłem. Kiedy składniki się połączą dolewamy czekoladę. Wbijamy po jednym jajku i dodajemy wanilię, stale mieszając. W osobnym naczyniu łączymy suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszankę z mąką powoli wsypujemy do zmiksowanej masy – łączymy składniki na małych obrotach miksera.
Na blachę nakładamy dużą łyżką kleksy z ciasta w kształcie ciasteczek. Pieczemy ok. 12 minut. Studzimy na kratce. Po ostygnięciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź nasze pozostałe przepisy na ciasteczka tutaj.