Spirulina cena w proszku, algi morskie, dawkowanie
Spirulina cena w proszku, algi morskie, dawkowanie
Spirulina cena w proszku, algi morskie, dawkowanie
Spirulina cena w proszku, algi morskie, dawkowanie
Spirulina cena w proszku, algi morskie, dawkowanie
Spirulina cena w proszku, algi morskie, dawkowanie

Spirulina proszek 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY100g

32,08 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Spirulina w proszku Opis

Spirulina to mikroskopijny rodzaj alg, który zawiera nawet 70% białka. Jej spożywanie dostarcza organizmowi wielu cennych składników mineralnych, witamin (w tym z grupy B) i może mieć pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową naszego organizmu. Wykazuje także działanie antyoksydacyjne. Wyniki badań naukowych zwracają uwagę na zdolności spiruliny do obniżania ciśnienia tętniczego i stężenia glukozy we krwi. Dostępna jest zazwyczaj w formie zielono-niebieskiego proszku lub w postaci tabletek. Stanowi dodatek do koktajli oraz składnik niektórych kosmetyków. Jej właściwości docenili już Aztekowie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.


Spirulina – co to takiego?

Nazwa spirulina pochodzi od rodzaju sinic, z których pozyskiwana była biomasa służąca do produkcji tego specyfiku. W 1979 roku wprowadzono na rynek pierwszy suplement diety z wykorzystaniem spiruliny. Obecnie wykorzystuje się dwa rodzaje alg: Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Są to cyjanobakterie występujące w środowisku wodnym. Nie posiadają ścian komórkowych, dlatego wszystkie substancje odżywcze w nich zawarte są z łatwością przyswajane przez nasz organizm.Spirulinę pozyskuje się z gleby, bagien, słodkich i słonych wód oraz gorących źródeł. Gdzie występuje bakteria arthrospira? Naturalny obszar występowania to alkaliczne i zasolone afrykańskie jeziora oraz Meksyk. Uprawa obejmuje również tereny Azji, Ameryki Centralnej i Południowej.Spirulina dostępna jest w kilku formach. Możemy nabyć ją w postaci tabletek, kapsułek, a najczęściej w proszku. Jej smak różni się w zależności od miejsca, z którego się ją pozyskuje. Ta morska może przybierać rybi posmak. Natomiast spirulina pozyskiwana z rejonów słodkowodnych jest delikatniejsza w smaku i ma przyjemny aromat. Niebieska i zielona barwa pochodzi od substancji w niej zawartej, mającej silne działanie antyoksydacyjne. Na ten charakterystyczny kolor wpływa również wysoka zawartość magnezu.

Spirulina, chlorella, czy młody jęczmień?

Wszystkie wskazane powyżej rośliny zaliczane są do naturalnych suplementów. Zyskują coraz większą popularność. Czym się różnią? Zarówno Spirulina, jak i Chlorella to rodzaj alg. Ta pierwsza zaliczana jest do sinic. Natomiast Chlorella to zielenica. Różni je więc profil białkowy. W przypadku sinic przyswajalność białek jest o wiele większa. Jeśli chodzi o młody jęczmień, to różni się on od wymienionych powyżej przede wszystkim typem chlorofilu oraz budową komórkową. Jest to roślina wielokomórkowa w przeciwieństwie do spiruliny i chlorelli. Zawiera więcej błonnika, a mniej substancji antyoksydacyjnych i kwasów tłuszczowych. Więc co wybrać? Wszystko zależy od diety i pozostałej suplementacji. Jeśli nasza dieta jest uboga w kwasy tłuszczowe (NNKT), lepiej sięgnąć po Spirulinę lub Chlorellę, które mają podobne właściwości. W przypadku, gdy dostarczamy naszemu organizmowi cennych kwasów tłuszczowych z innych źródeł, można sięgnąć po młody jęczmień.

Co zawiera i jak działa?

Badania naukowe wskazują na niezwykle cenne właściwości odżywcze i lecznicze spiruliny. W zdecydowanej większości składa się ona z białek (jest ich nawet 70% w suchej masie). Głównie są to aminokwasy egzogenne (tj. leucyna, metionina, tryptofan), które stanowią źródło pełnowartościowego białka. W ścianach komórkowych bakterii Arthrospira nie ma celulozy, co wpływa na lepszą przyswajalność substancji odżywczych. Spirulina dostarcza również niezbędnych kwasów tłuszczowych, w tym najbardziej cenny kwas g-linolenowy. Jest źródłem węglowodanów odpowiedzialnych za stymulację układu odpornościowego. Niektóre z nich biorą także udział w procesach naprawczych DNA. To także skarbnica witamin (w tym z grupy B oraz b-karotenu) i składników mineralnych (żelazo, wapń, magnez, potas, selen).

Spirulina – dla kogo i na co?

Naukowcy potwierdzają, że badania dotyczące terapeutycznych właściwości spiruliny są bardzo obiecujące. Zauważono, że może ona pozytywnie wpływać na ciśnienie tętnicze, a to za sprawą zawartych w niej licznych mikroelementów (przede wszystkim sodu i potasu). Tym samym jej spożywanie może zapobiec chorobom układu krążenia tj. nadciśnienie tętnicze. Badania naukowe przeprowadzane na szczurach wskazują również na zdolność spiruliny do hamowania wchłaniania cholesterolu. Jest za to odpowiedzialna fikocyjanina C, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Co więcej, przyjmowanie spiruliny może być korzystne w terapii chorób tj. cukrzyca. Naukowcy potwierdzają, że suplementacja spiruliną wpływa na redukcję stężenia glukozy we krwi na czczo. Badania prowadzone na grupie osób w podeszłym wieku wykazały natomiast zdolność spiruliny do zwiększania odporności organizmu na działanie patogenów wewnątrzkomórkowych i pasożytów. Testy prowadzone na szczurach pozwoliły stwierdzić, że spirulina jest w stanie wyciszyć reakcję alergiczną. Mimo tego, że substancja ta jest jedną z najlepiej przebadanych wśród tego typu suplementów, wskazuje się na konieczność dalszych obserwacji, celem potwierdzenia opisanych powyżej właściwości.

Efekty uboczne. Przeciwwskazania.

Przyjmowanie spiruliny jest bezpieczne, o ile nie występuje uczulenie na któryś z jej składników. Do typowych reakcji alergicznych zalicza się ból głowy, wysypkę, wymioty oraz nudności. Takie objawy mogą się pojawić również w przypadku przedawkowania spiruliny. Należy pamiętać także o tym, że w trakcie jej przyjmowania może wystąpić zwiększone pragnienie oraz swędzenie skóry, które często ma związek z oczyszczaniem organizmu z toksyn. Spirulina może mieć pozytywny wpływ na wzmocnienie i odżywienie całego organizmu. Naukowcy potwierdzają, że jest to zdrowsza, naturalna alternatywa dla syntetycznych preparatów witaminowych. Z uwagi na to, że spirulina dostarcza m.in. żelaza i jest źródłem witamin z grupy B, po konsultacji z lekarzem, mogą po nią sięgać także kobiety w ciąży i karmiące piersią.

 

spirulina

 

Bibliografia:

Ewelina Gumiela, Monika Szulińska, Paweł Bogdański – „Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne”; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, s. 199–209, Via Medica, ISSN 2081–2450
Bożena Fenert, Paweł K. Zarzycki- „CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZYCH CYJANOBAKTERII Z RODZAJU ARTHROSPIRA”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 223 – 228


Spirulina w proszku Wartości odżywcze

Składniki: Sproszkowana spirulina /alga spirulina platensis/


Spirulina w proszku KCAL

Czy spirulina odchudza?

Łyżka spiruliny (około 10 gram) to zaledwie 35 kalorii. Badania naukowe dotyczące właściwości odchudzających spiruliny wykazały, że może ona prowadzić do nieznacznej redukcji masy ciała. Po raz pierwszy testy zostały przeprowadzone w 1986 r. Kolejne badania wykazały brak zależności pomiędzy ilością podawanej spiruliny a ilością utraconych kilogramów. Przyjmuje się, że takie działanie spiruliny jest związane z jej wpływem na skład mikroflory jelitowej w naszym organizmie. Naukowcy przekonują, że przyjmowanie preparatów zawierających spirulinę zwiększa prawie trzykrotnie ilość obecnych w naszym układzie pokarmowych bakterii Lactobacillus i Bifidobacteria. To przekłada się na prawidłowe trawienie i kontrolę masy ciała.


Spirulina w proszku przepisy / Spirulina w proszku zastosowanie

KOKTAJL ENERGETYCZNY

KOKTAJL ENERGETYCZNY

Składniki:

- garść świeżej natki pietruszki
- sok z połowy grejpfruta
- 4 śliwki
- 5 g spiruliny w proszku lub 3 tabletki
- 1 łyżeczka białka z konopii
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 250 ml wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu.


Wzmacniający koktajl z dodatkiem spiruliny

Wzmacniający koktajl z dodatkiem spiruliny

Składniki:

  • 100 gramów świeżych liści szpinaku;
  • 1,5 banana;
  • 4 łyżki soku z limonki;
  • ½ łyżeczki spiruliny w proszku;
  • 200 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku dokładnie opłucz, a następnie osusz na ręczniku papierowym;
Banan obierz ze skórki i pokrój na kawałki;
Osuszone liście szpinaku, pokrojonego banana, sok z limonki, sok z pomarańczy, miód oraz spirulinę przełóż do kielicha blendera;
Miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy;
Wypij koktajl bezpośrednio po przygotowaniu.


Spirulina w proszku Zastosowanie

Jak spożywać?

Sproszkowana forma spiruliny sprawia, że z łatwością można ją wykorzystać na wiele sposób. Z czym można ją łączyć? Przede wszystkim warto wykorzystać ją do koktajli lub smoothie. Można również dodać ją do ulubionego soku. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie jej jako barwnik. Dodaj łyżeczkę proszku do makaronu lub kopytek i zaskocz gości oryginalnym kolorem obiadowego dania. Spirulinę możesz użyć także do przygotowania sosu, który urozmaici warzywną sałatkę. Wystarczy awokado, sok z cytryny, kilka kropli oliwy z oliwek i łyżeczka spiruliny.

Dawkowanie. Kiedy przyjmować – rano, czy wieczorem?

Suplementację spiruliną najlepiej zacząć od mniejszych dawek i obserwować reakcję organizmu. Zwykle stosuje się od 1 do 8 gramów dziennie tej substancji. Przeciętna dawka to 5 gramów. Dzieci nie powinny przyjmować więcej niż 6 gram spiruliny dziennie. Najlepiej podzielić dzienną dawkę na trzy porcje i przyjmować rano, w południe i wieczorem. Kiedy pojawią się pierwsze efekty? Zazwyczaj lepsze samopoczucie można zaobserwować po około 2 tygodniach stosowania spiruliny. Jak długo można ją przyjmować? Ważna jest przede wszystkim regularność zażywania. Warto włączyć ją na stałe do swojej diety.
Porcję produktu tj.: 5 g (1 miarka) rozpuścić w 100 ml wody raz dziennie, najlepiej po posiłku, spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Spirulina w proszku Film


Spirulina w proszku Opinie o produkcie: Spirulina proszek 500g VIVIO

P
Paula
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
17/03/17
ok
Review by Paula on 17 Mar 2017 review stating ok
Już drugi raz zamawiam, jestem zadowolona z szybkiej dostawy i samego produktu. Polecam
P
Paula
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
12/01/17
spirulina
Review by Paula on 12 Jan 2017 review stating spirulina
Bardzo szybka dostawa, dobry produkt, polecam
E
Endi69
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
01/03/16
SPIRULINA PROSZEK 500G
Review by Endi69 on1 Mar 2016 review stating SPIRULINA PROSZEK 500G
Szybka dostawa. Produkt spełnił oczekiwania.
I
irena
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
24/09/15
polecam wszystkim
Review by irena on 24 Sep 2015 review stating polecam wszystkim
fachowa obsługa .produkt super
S
Sabina
5 star rating
28/01/16
polecam
Review by Sabina on 28 Jan 2016 review stating polecam
polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również