info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Chipsy Jabłkowe 200g - VIVIO

Chipsy Jabłkowe 200g, przekąska, kcal

Chipsy Jabłkowe 200g - VIVIO

16,29 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Chipsy jabłkowe - skład

MARKA
VIVIO

Składniki: 50% jabłka suszone w plastrach bez skórki, 50% jabłka suszone w plastrach ze skórką

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Chipsy jabłkowe - Zastosowanie

Ze względu na doskonały smak oraz bogatą zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów, chipsy jabłkowe świetnie sprawdzają się w naszej kuchni.

  • Po pierwsze: bez przeszkód możemy dodawać je do porannych płatków śniadaniowych;
  • Po drugie: doskonale uzupełnią one smak deseru jogurtowego;
  • Po trzecie: warto dodać je do pełnej owoców lub warzyw sałatki;
  • Po czwarte: chipsy jabłkowe świetnie sprawdzą się podczas pieczenia domowych ciasteczek zbożowych.

Chipsy jabłkowe - KCAL

Chipsy jabłkowe stanowią doskonałe źródło energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 405 kalorii. Ponadto, chipsy jabłkowe zawierają w sobie aż 15 gramów błonnika, wykazującego pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 20 gramów tej smacznej przekąski. W ten sposób dostarczymy do naszego organizmu zaledwie 90 kalorii. Co ciekawe, za sprawą wysokiej zawartości błonnika, chipsy jabłkowe świetnie sprawdzić się mogą w roli zamiennika słodkiej przekąski w diecie osób, które marzą o zdrowym wyglądzie swojej sylwetki.

Chipsy jabłkowe - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych chipsów jabłkowych

Przestrzeganie zaleceń zdrowej diety dla wielu z nas może stanowić spore wyzwanie. Trudno jest bowiem powstrzymać się od podjadania chrupiących przekąsek między posiłkami. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak wyeliminować ze swojej codzienności kaloryczne słodycze i pełne niezdrowych tłuszczów chrupki. Chipsy jabłkowe to smaczna, a przede wszystkim pełna zdrowia propozycja przekąski dla wszystkich miłośników zdrowego podjadania. Okazuje się, że wprowadzenie ich do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego samopoczucia, a nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych chipsów jabłkowych marki VIVIO? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić chipsy jabłkowe z cynamonem?

Jak zrobić domowe chipsy jabłkowe?

Czy chipsy jabłkowe są tuczące?

Jaki indeks glikemiczny wykazują chipsy jabłkowe?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać chipsy jabłkowe domowe?

  • Chipsy jabłkowe – kcal;

  • Zastosowanie chipsów jabłkowych w codziennej kuchni;

  • Chipsy jabłkowe – przepisy.

Co warto wiedzieć na ich temat i jakie wartości odżywcze skrywają w sobie chipsy jabłkowe?

Chipsy jabłkowe to bez wątpienia wyjątkowy produkt. Odznacza się on nie tylko doskonałym smakiem, ale również bogatą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Niniejsza przekąska została przygotowana z myślą o wszystkich miłośnikach racjonalnego żywienia. Z łatwością jest ona w stanie zastąpić uwielbiane przez dzieci słodycze oraz obfitujące w niezdrowe tłuszcze chrupki. Chipsy jabłkowe marki VIVIO pozbawione są wszelkich konserwantów, jak również dodatkowych ilości cukru i oleju palmowego. Powstają one poprzez wielogodzinny proces suszenia na wolnym powietrzu, który pozwala na zatrzymanie większości wartościowych witamin i minerałów. Podczas tworzenia chipsów jabłkowych sięgnęliśmy po najsmaczniejsze odmiany tych niezwykłych owoców, w tym:

  • Odmianę Golden – charakteryzującą się jasno-zieloną skórką oraz soczystym, kremowym miąższem;
  • Odmianę Ligol – pochodzącą z polskich upraw, odznaczającą się delikatnie kwaśnym smakiem i niezwykłą kruchością;
  • Odmianę Jonagored – odznaczającą się żółtawo-zieloną skórką, pokrytą lekkim rumieńcem; oraz
  • Odmianę Szamion – charakteryzującą się miękkim, kremowym miąższem oraz lekko kwaskowatym smakiem.

Jabłka, z których produkowane są pyszne chipsy marki VIVIO, to niezwykłe owoce. Co ciekawe, to właśnie Polska uznawana jest za ich największego producenta w Europie. Jabłka są owocami drzewa jabłoni, które uprawiane jest niemalże na terenie całego świata. W większości przypadków odznaczają się one kulistym kształtem i zielonkawą lub czerwonawą skórką. Niemniej jednak, w zależności od wybranej odmiany, skład ich miąższu może się istotnie różnić. Jabłka już od tysiącleci zajmują ważne miejsce zarówno w kulinariach, jak i kulturze oraz religii. W końcu to właśnie tym owocem biblijna Ewa skusiła do grzechu Adama. Warto jednak wiedzieć, że jabłka są nie tylko niezwykle smaczne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych. Podobnie jak chipsy z nich produkowane, są one w stanie dostarczać do naszego organizmu spore ilości witaminy C, jak również witaminę A, witaminy z grupy B (w tym: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę oraz kwas foliowy), witaminę E oraz K. Ponadto, jabłka oraz produkty z nich wytwarzane zawierają w sobie wartościowe minerały. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują: potas, cynk, magnez, wapń, sód i żelazo. Ogromny wpływ na nasz organizm posiada także zawarty w chipsach jabłkowych błonnik. Informacje na temat jego właściwości zdrowotnych znajdziesz w dalszej części tekstu.

Chipsy jabłkowe – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, wprowadzenie chipsów jabłkowych do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, pozytywnie może wpłynąć zarówno na nasze zdrowie, jak i codzienne samopoczucie. Okazuje się, że za sprawą wysokiej zawartości błonnika są one w stanie korzystnie oddziaływać na nasz układ sercowo-naczyniowy. Niniejszy składnik odpowiada za usuwanie nadmiaru „złego” cholesterolu (LDL), a tym samym wpływa na profilaktykę miażdżycy w przyszłości. Błonnik stanowi także postawę prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Przyczynia się on między innymi do zachowania prawidłowego rytmu wypróżnień, jak również zwiększenia objętości masy kałowej. Warto także wiedzieć, że zawarty w chipsach jabłkowych błonnik stanowi skuteczny element walki z problemem uporczywych zaparć. Na przykład w przebiegu uchyłków jelita grubego lub zaparciowej postaci zespołu jelita drażliwego.

Nie bez znaczenia są również witaminy obecne w składzie chipsów jabłkowych. Witamina A oraz C skutecznie wspierają naszą odporność w walce ze szkodliwymi wirusami i bakteriami. Dlatego też, po niniejszą przekąskę warto sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych patogenów. Co ciekawe, zawarte w jabłkach witaminy z grupy B pozytywnie oddziaływać mogą także na nasz układ nerwowy. Badania naukowe dowodzą, iż zapewnienie odpowiedniego poziomu dowozu niniejszych witamin wraz z codzienną dietą zwiększa naszą odporność na stres, poprawia zdolności do długotrwałej koncentracji i zapamiętywania, jak również zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń nastroju w przyszłości. Chipsy jabłkowe to także dobre źródło witaminy E, uznawanej nie tylko za witaminę młodości, ale i silny przeciwutleniacz. To właśnie ona odpowiada za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym spowalnia procesy starzenia się skóry, a nawet stanowi element profilaktyki chorób nowotworowych.

W tym miejscu warto także zwrócić uwagę na minerały zawarte w chipsach jabłkowych. Potas odpowiada między innymi za utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi. Magnez skutecznie wspiera funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Selen pozytywnie oddziałuje na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Natomiast żelazo zwiększa produkcję czerwonych krwinek, a tym samym podnosi naszą odporność i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii w przyszłości. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również szczególną uwagę na kwercetynę obecną w chipsach jabłkowych. Ten silny przeciwutleniacz stanowi niezwykle ważny element w profilaktyce miażdżycy.

Chociaż chipsy jabłkowe wykazują liczne właściwości zdrowotne, warto pamiętać, że aby uzyskać z nich wszystko to, co najlepsze, należy połączyć ich spożywanie ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną. Tylko w ten sposób będziemy w stanie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata.

Chipsy jabłkowe a odchudzanie

W Polsce ponad 30% dorosłych zmaga się z problemem nadwagi. Niniejsze zjawisko coraz częściej dotyczy również najmłodszych dzieci i nastolatków. Przyczyną niniejszego stanu rzeczy są przede wszystkim nieprawidłowe nawyki żywieniowe, jak również niska aktywność fizyczna. Nawet najmłodsze dzieci chętniej sięgają po niezdrowe przekąski, niż po pełne witamin oraz minerałów warzywa i owoce. Chipsy jabłkowe to doskonała alternatywa dla wszystkich tych osób, które nie mogą się oprzeć podjadaniu między posiłkami. Są one nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim stanowią cenne źródło włókna pokarmowego (błonnika), stanowiącego niezbędny element walki z nadmiarem zbędnych kilogramów. Dlatego też, wprowadzenie odpowiednich ilości chipsów jabłkowych do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zwiększenia efektywności zastosowanych metod odchudzania.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania chipsów jabłkowych

Spożywanie odpowiednich ilości chipsów jabłkowych w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Po pierwsze: chipsy jabłkowe (podobnie jak inne suszone owoce) zawierają w swoim składzie sporą ilość cukrów prostych. Dlatego też, szczególną ostrożnością w ich spożywaniu powinny wykazać się osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Po drugie: nie zaleca się spożywania niniejszej przekąski w przypadku ostrego zapalenia jelit, jak również zespołu przerostu flory bakteryjnej jelit. Ponadto, chipsy jabłkowe mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać je do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym uważnie reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących dolegliwości po spożyciu chipsów bananowych (np. biegunki, bólu brzucha, nudności, zawrotów oraz/lub bólu głowy, wysypki oraz/lub zaczerwienienia skóry), należy jak najszybciej udać się na konsultację do gabinetu alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Chipsy jabłkowe – cena

Chipsy jabłkowe sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 7,00 – 10,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena chipsów jabłkowych może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupów warto zwrócić uwagę na to, czy wybrane przez nas chipsy nie zawierają w swoim składzie dodatkowych ilości cukru lub niezdrowego oleju palmowego.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące chipsów jabłkowych

Pytanie 1: Gdzie można kupić chipsy jabłkowe z cynamonem? Produkt ten możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób możemy uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale przede wszystkim gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak zrobić domowe chipsy jabłkowe? Przygotowanie smacznych chipsów jabłkowych wbrew pozorom nie jest trudne. Niemniej jednak, wymaga od nas odrobiny cierpliwości. W celu ich przyrządzenia należy cienko pokroić wyselekcjonowane jabłka, a następnie rozłożyć je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 60oC i suszyć w nim jabłka przez około 3-4 godziny.

Pytanie 3: Czy chipsy jabłkowe są tuczące? Produkt ten stanowi dobre źródło energii. Niemniej jednak, wprowadzenie go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia nie powinno wywoływać zjawiska przyrostu masy ciała. Ważne jest jednak, aby nie spożywać chipsów bananowych w nadmiernych ilościach.

Pytanie 4: Jaki indeks glikemiczny wykazują chipsy jabłkowe? Suszone jabłka odznaczają się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG=29). Niemniej jednak, powinny one wprowadzane być do diety osób zmagających się z problemem ostrożności z należytą ostrożnością oraz w ograniczonych ilościach. W ten sposób, możliwe stanie się uniknięcie gwałtownego wzrostu glukozy po spożyciu niniejszej przekąski. Warto także pamiętać, że chipsy jabłkowe zawierają w sobie spore ilości błonnika, wykazującego pozytywny wpływ na przebieg cukrzycy, jak i insulinooporności.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać chipsy jabłkowe domowe? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu. Na przykład w szafce kuchennej. W VIVIO zadbaliśmy o to, aby chipsy jabłkowe zamknięte zostały w wygodnym opakowaniu, z możliwością wielokrotnego otwierania i zamykania.

 

 

Podsumowanie

Chipsy jabłkowe to doskonała propozycja przekąski nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia. Są one delikatne w smaku, a przy tym zawierają w sobie zestaw cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, wprowadzenie ich do zrównoważonej diety może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Dlatego też, wypróbuj chipsy jabłkowe już dziś!

Bibliografia

  1. A . Marzec, H. Kowalska, Sz. Pasik. Mechanical and acoustic properties of dried apples. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research. 2009, 127-137;
  2. A . Rizzolo, M. Vanoli, G. Cortellino, L. Spinelli, A. Torricelli. Quality characteristics of air-dried apple rings: Influence of storage time and fruit maturity measured by time-resolved reflectance spectroscopy. Procedia Food Science. 2011, 216-223;
  3. Brzozowski P., Zagospodarowanie jabłek w Polsce w ostatnim 40-leciu, „Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka” 2009, 17, 41–52;
  4. Dianne A. Hyson, Advances in Nutrition; “A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health”;
  5. E. Velickova, E. Winkelhausen, S. Kuzmanova. Physical and sensory properties of ready to eat apple chips produced by osmo-convective drying. J Food Sci Technol. 2014, Dec; 51(12): 3691–3701;
  6. Kalinowska M., Prozdrowotne właściwości jabłek oraz metody izolacji i identyfikacji związków biologicznie czynnych z jabłek, „Aparatura Badawcza i Dydaktyczna” 2012, 17(3), 37–44;
  7. Kiczorowska B., Kiczorowski P., Bochniarz A., Skład chemiczny skórki i miąższu jabłek odmian jonica i szampion wyprodukowanych w sadach województwa lubelskiego, „Acta Agrophysica” 2006, 8(2), 375–383;
  8. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i potraw, Warszawa 2010;
  9. P. Lewicki, E. Jakubczyk. Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. Journal of Food Engineering. Sept 2004,307-314;
  10. Rząca M., Witrowa-Rajchert D., Zmiany aktywności przeciwrodnikowej i zawartości polifenoli w suszu jabłkowym uzyskanym przy wykorzystaniu promieniowania podczerwonego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2009, 1(62), 99–108;
  11. Trzcińska M., Wilk M., Alergizujące właściwości jabłek – podstawy molekularne, czynniki wpływające na poziom alergenów, „Nauka Przyroda Technologie” 2015, 9(3), 1–8;
  12. Zdrojewicz Z. et al., Jedz jabłka – będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna” 2015, 3(18), 131–136;
  13. Zydlik P., Sadownictwo na Ukrainie i w Polsce – wybrane aspekty, „Nauka. Przyroda. Technologie” 2007, 1(1), 1–10.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów