info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Daktyle 1 kg - VIBIO

BIO daktyle 1000g , cena daktyli, daktyle sklep internetowy, szybka dostawa

BIO Daktyle 1 kg - VIBIO

29,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

BIO Daktyle - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
TunezjaVIBIO

Składniki: BIO Daktyle

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1225 kJ/290 kcal15%
Tłuszcz0,5 g1%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,1 g1%
Węglowodany65 g25%
W tym
Cukry64 g71%
Błonnik8,7 g-
Białko1,9 g4%
Sól0,09 g2%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

BIO Daktyle - Zastosowanie

Daktyle suszone mogą być wykorzystane jako urozmaicenie wielu różnych posiłków na słodko. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do musli oraz domowych batonów i ciastek pełnoziarnistych. Można dodawać je do owsianek i jogurtów. Ich smak i konsystencja po zblendowaniu bardzo dobrze imitują karmel, co sprawia, że można tworzyć z nich oryginalne i przepyszne desery. Daktyle mogą być również wykorzystywane jako dodatek do chleba lub innych wypieków. Oczywiście suszone owoce świetnie smakują również jako samodzielna przekąska.

BIO Daktyle - KCAL

100 g daktyli suszonych zawiera około 300 kcal. Dostarczają 65 g węglowodanów, z czego większość stanowią cukry proste. Nie stanowią istotnego źródła białka i kwasów tłuszczowych nasyconych. Mogą jednak stanowić wartościowe źródło błonnika pokarmowego.

BIO Daktyle - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania BIO daktyli

Zdrowa i pełnowartościowa dieta nie musi wiązać się z całkowitą eliminacją słodkości. Kiedy nachodzi nas ochota na małą przekąskę warto sięgać po zdrowe alternatywy, które nie tylko doskonale smakują, ale mogą dostarczyć wielu cennych składników odżywczych. Doskonałym rozwiązaniem są owoce suszone. Do jednych z najchętniej wybieranych należą właśnie daktyle. Są one mniej kaloryczne niż klasyczne czekoladowe słodkości. Ponadto dostarczają błonnika pokarmowego oraz wielu witamin i składników mineralnych. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub składnik wielu dań.

Czy daktyle są kaloryczne?

Czy daktyle mogą uczulać?

Daktyle suszone czy świeże – które są lepsze?

  • BIO daktyle – wartości odżywcze

  • BIO daktyle – zastosowanie

Daktyle suszone – pochodzenie i produkcja

Daktyle to owoce palmy daktylowej. Roślina ta uważana jest za jedną z najstarszych roślin owocowych na świcie. Jej ojczyzną są ciepłe kraje, szczególnie tereny Bliskiego Wschodu. Obecnie dzikie plantacje niemal nie występują, natomiast na skalę przemysłową drzewa te uprawiane są w wielu krajach o sprzyjającym klimacie.

Świeżo zebrane owoce poddawane są procesowi suszenia. W ten sposób otrzymuje się słodką i niezwykle smaczną przekąskę. BIO daktyle VIBIO produkowane są ze starannie selekcjonowanych surowców. Oryginalny certyfikat ekologiczności to dodatkowa gwarancja najwyższej jakości, wspaniałego smaku i wysokiej zawartości składników odżywczych.

Owoce suszone w zdrowej diecie

Owoce suszone są bardzo smaczne i stanowią świetny dodatek do wielu dań na słodko, takich jak owsianki, koktajle, naleśniki czy jogurty. Zdecydowanie zasługują one na miejsce w naszej codziennej, zdrowej diecie. Zawierają całe mnóstwo witamin i składników mineralnych. Mogą również stanowić źródło błonnika pokarmowego. Ich słodki smak odpowiada zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z tego względu warto uwzględnić je jako element codziennych posiłków także w diecie najmłodszych. Niemniej jednak nigdy nie należy zapominać, że owoce suszone nie zastępują świeżych owoców i warzyw w naszej diecie. Nie mogą stanowić przysłowiowej „porcji warzyw lub owoców”. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że owoce suszone cechują się znacznie większą kalorycznością i mniejszą objętością w stosunku do swoich świeżych odpowiedników. Nie oznacza to, że osoby odchudzające się powinny całkowicie eliminować je ze swojej diety, ale z pewnością powinny zwrócić większą uwagę na spożywane ich ilości.

Daktyle – kcal, makroskładniki i składniki mineralne

Daktyle suszone zawierają około 300 kcal w 100 g. Większość energii w nich zawartych pochodzi z węglowodanów. Są to w przeważającej większości cukry proste. Z tego względu na daktyle oraz inne owoce suszone powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę. Na szczęście jednak daktyle zawierają jednocześnie spore ilości błonnika pokarmowego. W 100 g produktu znaleźć można nawet ponad 8 g tego składnika. W większości jest to nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego. Suszone owoce zawierają ponadto bardzo niewielkie ilości kwasów tłuszczowych nasyconych.

Daktyle suszone BIO mogą stanowić źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są to przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witamina C. Ponadto przekąska ta może dostarczać znaczących ilości selenu, potasu, magnezu i miedzi. Daktyle stanowią wartościowy produkt diety również ze względu na występowanie w nich antyoksydantów, takich jak na przykład karotenoidy.

Suszone daktyle – wpływ na zdrowie

Daktyl to owoc bogaty w magnez oraz selen. Regularne spożywanie tego rodzaju przekąsek może przyczynić się do redukcji poziomu zmęczenia i poprawy koncentracji. Niedobory wymienionych składników odżywczych mogą wiązać się również z zaburzeniami funkcjonowania układu krążenia.

Błonnik pokarmowy zawarty w daktylach może korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego. Badania naukowe wykazały, że odpowiednia podaż tego składnika usprawnia motorykę jelit oraz zapobiega zaparciom i biegunkom. Publikacje wskazują również na udział błonnika w spowalnianiu wchłaniania cukrów prostych w przewodzie pokarmowym, co zapobiega nagłemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.

Regularne spożywanie daktyli może również wpływać pozytywnie na nasz nastrój, a zawarte w nich antyoksydanty mogą redukować negatywne skutki, jakie stres wywiera w naszym organizmie. Ponadto warto dodać, że według medycyny naturalnej owoce te są afrodyzjakiem.

Daktyle BIO – idealna przekąska dla sportowców

Daktyle są lekkostrawne i dostarczają znacznej ilości energii szybko przyswajanej przez organizm. Z tego względu zasługują na uwagę sportowców, szczególnie tych zajmujących się dyscyplinami wytrzymałościowymi. Można dodawać je do owsianek i koktajlów. Dobrym pomysłem będzie łączenie daktyl i z bananami.

Daktyle w ciąży – stosowanie i bezpieczeństwo

Daktyle uważane są za wartościowy element diety podczas ciąży. Ich wpływ może być szczególnie istotny w ostatnich czterech tygodniach przed porodem. Rzeczywiście wiele badań naukowych wykazało, że codzienne spożywanie daktyli w ciąży może wiązać się z łatwiejszym porodem, jego spontanicznym rozpoczęciem, krótszym czasem trwania oraz zmniejszoną koniecznością podawania oksytocyny. Wyniki z wielu publikacji są bardzo obiecujące. Daktyle są produktem naturalnym, dlatego ich spożywanie nie powinno wywołać żadnych negatywnych efektów w organizmie kobiety ciężarnej. Niemniej jednak, przed włączeniem nowych składników do jadłospisu w okresie ciąży, zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Daktyle – cena

Daktyle są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Jeśli chcemy zyskać pewność, że nasz produkt jest dobrej jakości i cechuje się zarówno walorami smakowymi, jak i zdrowotnymi, warto wybierać produkty zaufanych producentów ze sklepów ze zdrową żywnością. Zwykłe daktyle suszone to wydatek w okolicach 10-12 zł za kg. Nieco więcej należy zapłacić za produkt z certyfikatem ekologiczności. Jest to jednak gwarancja wysokiej jakości wyrobu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące BIO daktyli

Pytanie 1: Czy daktyle są kaloryczne?

Daktyle nie należą do produktów o bardzo wysokiej zawartości kalorii. Nie są one jednak również niskokaloryczną przekąską. Warto włączać je do swojej diety nawet podczas odchudzania, jednak zaleca się kontrolować spożywane ich ilości. Powinny stanowić one raczej drobny dodatek do pełnowartościowego posiłku niż posiłek sam w sobie.

Pytanie 2: Czy daktyle mogą uczulać?

Tak jak większość produktów spożywczych, również daktyle mogą uczulać. Alergia taka występuje rzadko, jednak nie należy jej lekceważyć. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu tych suszonych owoców należy zainteresować się tą sprawą.

Pytanie 3: Daktyle suszone czy świeże – które są lepsze?

Owoce świeże zawsze zawierać będą więcej witamin niż owoce suszone. Są one również mniej kaloryczne. Niestety w przypadku daktyli spożywanie ich w postaci świeżej jest znacznie utrudnione. Daktyle suszone są natomiast powszechne, łatwo dostępne i tanie. Raz na jakiś czas dla urozmaicenia można spróbować wykorzystać w swoich daniach świeże owoce tego gatunku, jednak w codziennym jadłospisie świetnie sprawdzą się ich suszone odpowiedniki.

 

Bibliografia

  1. Al-Kuran O, Al-Mehaisen L, Bawadi H, Beitawi S, Amarin Z. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31. doi: 10.3109/01443615.2010.522267. PMID: 21280989.
  2. Ahmed IE, Mirghani HO, Mesaik MA, Ibrahim YM, Amin TQ. Effects of date fruit consumption on labour and vaginal delivery in Tabuk, KSA. J Taibah Univ Med Sci. 2018 Nov 27;13(6):557-563. doi: 10.1016/j.jtumed.2018.11.003. PMID: 31435378; PMCID: PMC6695006.
  3. Kordi M, Meybodi FA, Tara F, Fakari FR, Nemati M, Shakeri M. Effect of Dates in Late Pregnancy on the Duration of Labor in Nulliparous Women. Iran J Nurs Midwifery Res. 2017 Sep-Oct;22(5):383-387. doi: 10.4103/ijnmr.IJNMR_213_15. PMID: 29033994; PMCID: PMC5637148.
  4. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/daktyle-owoce-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-daktyli,21085.html [dostęp: 11.03.2021r.].
  5. https://pl.wikipedia.org/wiki/Daktyle [dostęp: 11.03.2021r.].
  6. https://alergie-pokarmowe.pl/alergia-na-daktyle/ [dostęp: 11.03.2021r.].
  7. Mohamed Ali Al-Farsi* & Chang Yong Lee. Nutritional and Functional Properties of Dates: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 48, 2008 - Issue 10.
  8. Bartłomiej Bancerz1 , Monika Duś-Żuchowska1 , Wojciech Cichy1 , Henryk Matusiewicz. Wpływ magnezu na zdrowie człowieka. Prz Gastroenterol 2012; 7 (6): 359–366. DOI: 10.5114/pg.2012.33043.
  9. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów