info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Bób prażony solony 500g - DeliFOOD

Bób prażony solony 500g

Bób prażony solony 500g - DeliFOOD

17,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Bób prażony solony 500g Vivio - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Polska, HiszpaniaDeliFOOD2025-02-28

SKŁAD: bób, olej słonecznikowy, sól morska


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Bób prażony solony 500g Vivio - Zastosowanie

Bób prażona solony stworzony został jako szybka, odżywcza przekąska dla zabieganych, do pracy, do szkoły, w czasie wycieczki lub długiej podróży. Może stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznych sklepowych chipsów, paluszków czy precelków. Nie tylko zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika pokarmowego stanowi również bardzo sycącą przekąskę. Sprawdzi się jako drugie śniadanie na uczelni, w szkole lub pracy. Można zabrać ją na długą podróż samochodem, a także na piesze wędrówki lub wycieczki rowerowe. Nie zabiera wiele miejsca i może stanowić zdrowy zastrzyk energii w dowolnym momencie.

Bób prażony solony może stanowić również uzupełnienie dań obiadowych. Idealnie komponuje się ze świeżymi sałatkami oraz makaronami. Warto dodawać go jako „posypkę” do makaronów, sałatek, zup kremów czy kasz.

Bób prażony solony 500g Vivio - KCAL

Bób należy do roślin strączkowych, a te jak powszechnie wiadomo zaliczane są do niezwykle wartościowej żywności. Cechuje go wysoka zawartość białka. W 100g bobu prażonego znaleźć można blisko 20g protein! Jest to wartość porównywalna do zawartości białka w mięsie. Bób zawiera również pewne ilości węglowodanów złożonych, przy jednoczesnej niskiej zawartości cukrów prostych. Może stanowić także cenne źródło NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz białka, bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk).

Do najcenniejszych składników bobu należy błonnik pokarmowy. 100g bobu prażonego zawiera go ponad 25g. Prozdrowotne działanie błonnika pokarmowego zostało wykazane w wielu badaniach naukowych. Według zaleceń żywieniowych dla zdrowych, dorosłych osób, należy spożywać 30g błonnika pokarmowego dziennie.

Bób prażony solony 500g Vivio - Opis produktu

Wszystko co powinieneś wiedzieć o Bobie Prażonym Solonym

Bób należy do warzyw strączkowych. Jest bardzo popularny w kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jednak ze względu na unikalny smak, bogactwo wartości odżywczych i możliwość szerokiego wykorzystania go w kuchni cieszy się dużą popularnością również w innych częściach świata. Uwielbiają go przede wszystkim weganie i wegetarianie, dla których ta roślina strączkowa stanowi bogate źródło roślinnego, wartościowego białka. W Polsce, najczęściej do przygotowywania dań wykorzystuje się bób świeży lub mrożony. Bób prażony solony może być ciekawą odmianą, stanowiąc doskonałą alternatywę dla wysokokalorycznych słonych przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki. Jest niezwykle smaczny i zawiera jednocześnie wiele cennych składników odżywczych.

  1. Jakie są przeciwwskazania do jedzenia bobu prażonego solonego?
  2. Jak przechowywać bób prażony solony?
  3. Czy bób prażony solony można jeść na diecie odchudzającej?
  • Bób prażony solony – przepisy

Bób - najważniejsze informacje o roślinie

Czy bób jest stary jak świat? Można byłoby to tak ująć. Ta roślina strączkowa znana jest już od starożytności, choć trudno określić jego pierwotne pochodzenie. Najstarsze pozostałości bobu, jakie udało się odnaleźć archeologom, znajdują się na terenie Bliskiego Wschodu oraz basenu Morza Śródziemnego i pochodzą z okresu 10 – 9 tysięcy lat przed naszą erą!

Bób, podobnie jak inne warzywa z rodziny strączkowych, zawiera znaczNą ilość białka, dzięki czemu łatwo wpisuje się w rolę zamiennika dla mięsa, ryb, czy jaj. Posiada również bogate pokłady błonnika pokarmowego, odznacza się wysoką energetycznością oraz bardzo dużą zawartością kwasy foliowego. Pełna garść bobu to już prawie 100% dziennej dawki folianów. Warto wspomnieć także o tym, że obecny w bobie kwas foliowy dobrze wpływa na cały układ krążenia.

Błonnik znajdujący się w bobie nadaje mu właściwości oczyszczających jelita, wyzwalając je od złogów kałowych i substancji toksycznych, np. metali ciężkich, kwasów żółciowych. Dzięki temu błona śluzowa ma krótszy czas ekspozycji na związki dla niej szkodliwe. Można więc powiedzieć, że bób szczotkuje jelita, co pozwala zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, a także ułatwia regularne wypróżnianie.

Bób - wartości odżywcze

Bób należy do roślin strączkowych, a te jak powszechnie wiadomo zaliczane są do niezwykle wartościowej żywności. Cechuje go wysoka zawartość białka. W 100g bobu prażonego znaleźć można blisko 20g protein! Jest to wartość porównywalna do zawartości białka w mięsie. Bób zawiera również pewne ilości węglowodanów złożonych, przy jednoczesnej niskiej zawartości cukrów prostych. Może stanowić także cenne źródło NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. bób oprócz białka, zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk).

Do najcenniejszych składników bobu należy błonnik pokarmowy. 100g bobu prażonego zawiera go ponad 25g. Prozdrowotne działanie błonnika pokarmowego zostało wykazane w wielu badaniach naukowych. Według zaleceń żywieniowych dla zdrowych, dorosłych osób, należy spożywać 30g błonnika pokarmowego dziennie.

Bób prażony – alternatywa dla słonych przekąsek

Bób prażony solony to alternatywne sposób przygotowania tej rośliny strączkowej. Może być spożywany jako zdrowa i sycąca przekąska lub stanowić dodatek do sałatek i dań obiadowych. Produkt Vivo nie zawiera konserwantów i zbędnych sztucznych dodatków. Jest to w 100% naturalny wyrób z najwyższej jakości surowców. Przygotowany został zgodnie z zasadą „clean label” (czysta etykieta) z tylko 3 składników: bób, olej słonecznikowy i sól morska.

Bób prażony do obiadu lub jako przekąska w podróży

Bób prażona solony stworzony został jako szybka, odżywcza przekąska dla zabieganych, do pracy, do szkoły, w czasie wycieczki lub długiej podróży. Może stanowić doskonałą alternatywę dla klasycznych sklepowych chipsów, paluszków czy precelków. Nie tylko zawiera wiele cennych składników odżywczych, ale ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika pokarmowego stanowi również bardzo sycącą przekąskę. Sprawdzi się jako drugie śniadanie na uczelni, w szkole lub pracy. Można zabrać ją na długą podróż samochodem lub autokarem, a także na piesze wędrówki lub wycieczki rowerowe. Nie zabiera wiele miejsca i może stanowić zdrowy zastrzyk energii w dowolnym momencie.

Bób prażony solony może stanowić również uzupełnienie dań obiadowych. Warto dodawać go jako „posypkę” do makaronów, sałatek, zup kremów czy kasz.

Bób prażony jako źródło błonnika pokarmowego

Bób prażony solony Vivo może stanowić bogate źródło błonnika pokarmowego. Mianem tym określa się węglowodany, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Nie posiadają zatem wartości kalorycznych, ale pełnią wiele innych ważnych funkcji. Badania naukowe wykazały, że żywność bogata w błonnik wpływa stymulująco na perystaltykę jelit. Ma również niemałe znaczenie w kwestii regulacji prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Publikacje wskazują również na wiele innych pozytywnych aspektów spożywania błonnika. Należą do nich:

  •             zmniejszone ryzyko występowania raka jelita grubego,
  •             spowolnienie wchłaniania cukrów prostych,
  •             wtórne obniżanie poziomu cholesterolu,
  •             większe uczucie sytości poposiłkowej.

Badania naukowe wskazują na możliwość istnienia korelacji pomiędzy większym spożywaniem błonnika pokarmowego, a utratą masy ciała. Włączenie do diety przynajmniej 30g błonnika dziennie może wiązać się z lepszymi efektami odchudzania. Fakt ten wynika prawdopodobnie ze znacznej sytości włókien roślinnych oraz regulacji profilów lipidowego i cukrowego krwi.

Bób prażony – wartościowe białko dla wegetarian

Szczególnie w diecie bezmięsnej bardzo istotną rolę ma spożywanie produktów roślinnych o odpowiednim składzie aminokwasowym i jak największej ogólnej zawartości białka. Do jednych z najwartościowszym pod tym względem produktów należą rośliny strączkowe. Bób może stanowić wartościowe źródło białka dla wegetarian. Badania naukowe wskazują, że dostępność protein z tego produktu jest porównywalna do najbardziej cenionej pod tym względem soi czy ciecierzycy. Warto pamiętać, aby łączyć rośliny strączkowe z produktami pełnoziarnistymi. Strączki cechują się bowiem niższą zawartością aminokwasów siarkowych, które idealnie uzupełniane są przez składniki z pełnego ziarna.

Bób - zastosowanie w kuchni

Świeży bób warto podawać z ziołami ułatwiającymi trawienie, a więc z kminkiem, koprem włoskim, rumiankiem, czy miętą. Dzięki temu szybciej się go trawi i można czerpać dietetyczne profity z potraw z udziałem bobu w roli głównej. Oto kilka przykładów:

  • puree z bobu z dodatkiem świeżej mięty i oliwy,
  • kotleciki z bobu i koperku z dodatkiem kaszy gryczanej lub jaglanej,
  • zupa z bobem, z pomidorami i świeżą bazylią.

Bób może być dodatkiem do posiłku lub składnikiem wielu dań - makaronów, zapiekanek, zup, sałatek, warzywnych past i kotlecików. Bób prażony solony doskonale smakuje w sałatkach, jako dodatek do zup kremów czy chrupiący dodatek do warzywnych kotletów i pasztetów.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące bobu prażonego solonego

Pytanie 1: Jakie są przeciwwskazania do jedzenia bobu prażonego solonego?

Bób prażony solony nie powinien być wybierana przez osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz problemami z układem krążenia. Unikać go powinny również osoby, u których występują objawy alergii na rośliny strączkowe.

Pytanie 2: Jak przechowywać bób prażony solony? Bób prażony solony to produkt trwały. Po otwarciu warto przechowywać go w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby przekąska zachowała chrupkość i pełnię smaku.

Pytanie3: Czy bób prażony solony można jeść na diecie odchudzającej? Bób prażony solony stanowi doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek, takich jak np. chipsy. Jako że zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i białka, stanowi również bardzo sycący dodatek. Z tego względu bez obaw można włączyć ją do jadłospisu nawet podczas diety odchudzającej.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów