-5% Z KODEM: WAKACJE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna

BIO Mąka orkiszowa typ 650 jasna - 1kg - VIBIO

14,69 zł(3)
  duża dostępność

BIO Mąka orkiszowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka orkiszowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


BIO Mąka orkiszowa Zastosowanie

Mąka orkiszowa o typie 650 przeznaczona jest szczególnie do przyrządzania ciasta „cięższego”. Doskonale nadaje się do wypieku chleba, bułek i pierników. Sprawdzi się jednak również w przypadku wielu rodzajów ciast, takich jak miodownik czy ciasto kruche. W połączeniu z innego rodzaju mąkami może stanowić świetne uzupełnienie batonów pełnoziarnistych lub innych zdrowych wypieków. Można użyć jej do przyrządzania naleśników, gofrów i racuchów bogatych w błonnik pokarmowy.


BIO Mąka orkiszowa Film


BIO Mąka orkiszowa KCAL

BIO mąka orkiszowa typ 650 – wartości odżywcze

100 g mąki orkiszowej typ 650 dostarcza około 360 kcal. Jest to zatem produkt średniokaloryczny. Stanowi istotne źródło węglowodanów złożonych. 100 g zawiera ich ponad 70g. Mąka dostarcza również pewnych ilości błonnika pokarmowego (około 7g/100g) oraz białka (11g/100g). W porównaniu do innych mąk, mąka orkiszowa zawiera większe ilości tłuszczów. Są to jednak w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe nienasycone.


BIO Mąka orkiszowa Opis

Wszystko co powinieneś wiedzieć na temat właściwości i zastosowania mąki orkiszowej typ 650

Kto z nas nie uwielbia domowych wypieków i zapachów unoszących się z kuchni przy pieczeniu divubionych ciast i ciasteczek? A gdyby tak sprawić, by te pyszności były nie tylko niezwykle smaczne, ale również zdrowe? BIO mąka orkiszowa typ 650 to składnik, który doskonale zastąpi najczęściej wybieraną mąkę pszenną i wzbogaci wypieki w błonnik pokarmowy oraz wiele cennych składników mineralnych. Certyfikat ekologiczności gwarantuje najwyższą jakość produktu, dzięki czemu zyskujemy pewność wyboru tego, co najlepsze dla Naszego drowia i samopoczucia.

Czy mąka orkiszowa ma gluten?

Mąka orkiszowa, gdzie kupić?

Mąka orkiszowa czy pszenna – którą wybrać?

  • BIO mąka orkiszowa typ 650 – wartości odżywcze

  • BIO mąka orkiszowa typ 650, przepisy

  • BIO mąka orkiszowa typ 650 – zastosowanie

  • Jak jest produkowana mąka orkiszowa?

    Orkisz to hybryda dwóch spokrewnionych z pszenicą traw. Wykorzystywana była w kdivturze europejskiej już setki lat temu. Szeroko uprawiano ją również na Bliskim Wschodzie. W okresie średniowiecza stanowiła jedne z głównych surowców żywnościowych pospolitej ludności. Później zrezygnowano z jej uprawy na rzecz popdivarnej pszenicy. Na szczęście po latach orkisz wraca do łask ze względu na swoje ciekawe właściwości prozdrowotne.

    Pod względem biologicznym orkisz należy do rodziny pszenic. Jest stosunkowo odporna na chłodny klimat, a długoletnie przerwanie jego upraw sprawiło, że obecne zboża są bardzo mało zmodyfikowane.

    Produkcja mąki orkiszowej opiera się na tych samych procesach, co mąki pszennej. Ziarna orkiszu są jednak większe i twardsze niż klasyczne pszeniczne. To właśnie te względy sprawiły, że mąka orkiszowa odeszła z powszechnego użycia. Niemniej jednak warto włączyć ją do swojej diety ze względu na aspekty zdrowotne oraz smakowe. Cechuje się ona znacznie bogatszym składem mineralnym niż mąka pszenna oraz charakteryzuje się lekko słodkawym, orzechowym posmakiem.

    Co oznacza numeracja mąki?

    Numer mąki oznacza jej typ. Określa on stopień rozdrobnienia i oczyszczenia mąki. Im wyższy typ mąki, tym więcej popiołu (czyli składników mineralnych) można w niej znaleźć. Rodzaj mąki należy jednak dopasować do zastosowania. Mąki niskiego typu, do około 450, wykorzystywane są do ciast lekkich, począwszy od tych na pizzę, poprzez naleśnikowe, na pierogi i do wypieków słodkich. Nieco cięższe mąki, o typie 600-800 doskonale sprawdzają się do ciasta na pierniki, bułki, chleb oraz placków takich jak miodownik. Typy mąk powyżej 1000 służą do przygotowywania ciasta pełnoziarnistego o bardzo wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.

    Dlaczego mąka orkiszowa jest zdrowa? – o wartościach odżywczych mąki orkiszowej typ 650

    Wiele źródeł donosi o wyjątkowych właściwościach ziaren orkiszu, znacznie przewyższających klasyczną pszenicę. Naturalna mąka może stanowić źródło błonnika pokarmowego, niezwykle korzystnie wpływającego na nasz układ pokarmowy. Badania naukowe wskazują na znaczną przewagę frakcji błonnika nierozpuszczalnego. Według danych literaturowych, mąka orkiszowa zawiera również więcej tłuszczów niż mąka pszenna. Na uwagę zasługuje fakt, że są to w zdecydowanej większości kwasy tłuszczowe zaliczane do NNKT, w tym kwas oleinowy. Ponadto publikacje, wśród cennych związków zawartych w mące orkiszowej, wymieniają również witamin PP, B6, D, tokoferole i prowitaminę A. Znaleźć w niej można także makro- i mikroelementy, takie jak: P, Fe, Zn, Ca, K, Mg i Na.

    Mąka orkiszowa typ 650 stanowić może również cenne źródło białka roślinnego. Badania wykazały bardzo dobrą przyswajalność tego białka (PD=83%). Przyswajalność protein mąki pszennej jest znacznie niższa (PD = 78%, NPU = 57).

    Mąka orkiszowa – właściwości prozdrowotne

    Według zaleceń medycyny tradycyjnej, mąka orkiszowa, jako źródło błonnika pokarmowego, może znaleźć zastosowanie w łagodzeniu wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Badania naukowe jednoznacznie wskazują na wpływ tych nietrawionych węglowodanów na stymdivację perystaltyki jelit, zapobieganie zaparciom i biegunkom. Naukowcy udowodnili również, że odpowiednia podaż błonnika pokarmowego może wtórnie obniżać poziom cholesterolu przez wiązanie kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym. Ten sam mechanizm może wpływać na zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych. Błonnik pokarmowy zawarty w mące orkiszowej może być również bardzo pożądany podczas odchudzania. Produkt ten zwiększa uczucie sytości poposiłkowej oraz zapobiega szybkim napadom głodu.

    Mąka orkiszowa wyróżnia się spośród innych mąk bardzo wysoką zawartością składników mineralnych, które również mogą bardzo korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Właściwa podaż magnezu i żelaza, obecnych w ziarnach orkiszu, przyczynia się do utrzymania zdrowia układu krążenia oraz prawidłowego poziomu hemoglobiny. Jak wskazują dane literaturowe, orkisz dostarcza również znacznych ilości niektórych witamin z grupy B, szczególnie witaminy B3. Ziarna mogą stanowić również źródło magnezu i fosforu. Dzięki temu mogą przyczynić się do prawidłowej pracy mięśni oraz układu nerwowego. Niezwykle wysoka zawartość manganu wiąże się natomiast ze wsparciem funkcjonowania układu immunologicznego, czyli odporności organizmu.

    Mąka orkiszowa – cena

    Cena mąki orkiszowej zależy od typu oraz pochodzenia produktów. Zwykle waha się w okolicach 10 zł za kilogram. Mąka orkiszowa z certyfikatem BIO może cechować się nieco wyższą ceną, która jest wynikiem zwiększonej kontroli na linii produkcji. Niemniej jednak wybór produktów tak oznaczonych daje pewność o wysokiej jakości zastosowanych surowców.

    Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki orkiszowej typ 650

    Pytanie 1: Czy mąka orkiszowa ma gluten?

    Orkisza zaliczany jest do rodziny pszenicy. Podobnie jak jego bliska krewniaczka, zawiera zatem gluten. Zasadniczo nie mogą go spożywać osoby chorujące na celiakie. Istnieją jednak doniesienia wskazujące na lepszą tolerancję glutenu z produktów orkiszowych przez osoby z nadwrażliwością. Może to wynikać z wysokiej zawartości cynku w ziarnach lub innych proporcjach białka glutenowego. Niemniej jednak osoby z celiakią powinny uważać przy włączaniu tego rodzaju produktów do swojej diety.

    Pytanie 2: Mąka orkiszowa, gdzie kupić?

    Mąka orkiszowa staje się coraz łatwiej dostępnym produktem. Często można kupić ją w zwykłych supermarketach stacjonarnych. Jeśli zależy nam na produkcie z certyfikatem ekologicznym lub tańszym (a niekoniecznie gorszym), warto zainteresować się ofertą sklepów internetowych ze zdrową żywnością.

    Pytanie 3: Mąka orkiszowa czy pszenna – którą wybrać?

    Biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne, zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka orkiszowa. Jasna mąka pszenna jest właściwie pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Zdecydowanie lepiej wypada mąka pszenna pełnoziarnista, jednak ma ona również ograniczone wykorzystanie praktyczne ze względu na cięższą konsystencję i mniejszą sypkość. Warto jednak eksperymentować w kuchni i mieszać różnego rodzaju mąki.

     


    BIO mąka orkiszowa

     

    Bibliografia

    1. Małgorzata Piecyk, Dorota Kulka, Elwira Worobiej. Charakterystyka i wartość odżywcza ziarna orkiszu i produktów orkiszowych. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 247 – 251.
    2. https://swiat-orkiszu.pl/blog/50_M%C4%84KA-ORKISZOWA-WADY-I-ZALETY [dostęp: 3.11.2020r.].
    3. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/maka-orkiszowa-wlasciwosci-sklad-i-zastosowanie-maki-orkiszowej,25206.html [dostęp: 3.11.2020r.].
    4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_orkisz [dostęp: 3.11.2020r.].
    5. Dorota Litwinek, Halina Gambuś, Renata Sabat, Anna Wywrocka-Gurgul, Magdalena Laskoś. Porównanie jakości i wartości odżywczej mąki żytniej, pszennej i orkiszowej z pełnego przemiału. Technologiczne kształtowanie jakości żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2015, str. 171-180.
    6. Katarzyna Majewska, Ewa Dąbkowska, Krystyna Żuk-Gołaszewska, Józef Tyburski. Wartość wypiekowa mąki otrzymanej z ziarna wybranych odmian orkiszu (Triticum Spelta l.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 60 – 71.
    7. https://haps.pl/Haps/1,167709,15836238,rodzaje-i-typy-maki-co-oznaczaja-i-do-czego-ich-uzywac.html [dostęp: 3.11.2020r.].
    8. https://www.olej.edu.pl/orkisz/#Orkisz_i_maka_orkiszowa_Wlasciwosci_i_zalety_stosowania [dostęp: 4.11.2020r.].
    9. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015 - phie.pl.

    PRODUCENTVIBIO
    KRAJ POCHODZENIAPolska
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    CERTYFIKAT BIO
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    PUNKTY ZA ZAKUP
    sprawdź szczegóły
    1 pkt

    NALEŚNIKI ORKISZOWE
    PRZEPIS

    NALEŚNIKI ORKISZOWE

    Składniki:

    • szklanka mąki orkiszowej (typ 630-680)
    • pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
    • 1/3 szklanki wody gazowanej
    • łyżeczka oleju
    • szczypta soli
    • szczypta ksylitolu

    Wykonanie:

    Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

    Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.

    PLACUSZKI JOGURTOWE
    PRZEPIS

    PLACUSZKI JOGURTOWE

    Składniki:

    - 250 g jogurtu naturalnego
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju roślinnego
    - 0,5 szklanki ksylitolu
    - 3/4 szklanki mąki orkiszowej
    - 1/2 szklanki mąki gryczanej
    - 1 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypty soli
    - owoce, np jabłka

    Wykonanie:

    W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
    Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
    Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.

    CHLEB ORKISZOWY
    PRZEPIS

    CHLEB ORKISZOWY

    Składniki:

    - 50 dag mąki orkiszowej
    - 450 ml ciepłej wody
    - 3 dag świeżych drożdży
    - 1 jajko
    - 3 łyżki oleju
    - 1 i 1/2 łyżeczki cukru
    - 1 i 1/2 łyżeczki soli
    - olej do wysmarowania formy

    Wykonanie:

    Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodac 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Resztę maki wymieszać z resztą wody, jajkiem, solą, olejem. Na koniec dodac rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto.
    Wysmarowaną olejem formę napełnić ciastem i pozostawic w cieple na ok 1 godz do wyrośnięcia. przykryc ściereczką.
    Po wyrośnięciu włożyć ciasto do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Na najniższej półce w piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą, a na środkowej - chleb. Piec tak ok 5-10 min. Potem wyjąć naczynie z wodą. Temp zmniejszyć do 200 stopni i chleb piec jeszcze ok 40-50 min. 

    BIESZCZADZKIE PROZIAKI
    PRZEPIS

    BIESZCZADZKIE PROZIAKI

    Składniki:

    - 250 g mąki orkiszowej
    - 250 g mąki gryczanej
    - 350 g kefiru lub maślanki
    - 1 duże jajko
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
    - szczypta soli

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
    Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
    Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym. 
    Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.

    CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE
    PRZEPIS

    CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

    Składniki:

    - 300 g mąki pszennej
    - 200 g mąki orkiszowej
    - 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
    - 1 płaska łyżka soli
    - 350 ml letniej wody
    - ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

    Przygotowanie:

    Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

    Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

    Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

    Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.