Mąka orkiszowa graham cena, orkisz razowy ekologiczny, cena
Mąka orkiszowa graham cena, orkisz razowy ekologiczny, cena

BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

12,50 zł

RABAT - 11%

13,99 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Mąka typu graham wytwarzana z ziaren pochodzących z gospodarstw z certyfikatem ekologicznym. Odmiana orkiszu z jakiej produkowana jest mąka to Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku, wybielaczy, żadnych sztucznych dodatków. Mąka orkiszowa 1850 idealna do wypieku bułek typu graham.

Mąka orkiszowa w przeszłości była jedną z częściej stosowanych. Produkowana była z ziaren orkiszu, czyli zboża o niewielkich wymaganiach, odpornego na zmiany pogodowe i ubogie gleby.

Na terenie obecnej Polski pszenica orkiszowa była uprawiana na szeroką skalę od VIII w. aż do późnego średniowiecza, a pod koniec XVIII w. była uprawiana już tylko w rejonach podgórskich. Z czasem orkisz został wyparty przez inne gatunki zbóż chlebowych, które dawały większy plon.

W ostatnim czasie można zaobserwować ponowne zainteresowanie orkiszem, zwłaszcza możliwością jego uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Mąka orkiszowa jest dziś chętnie wybierana przez świadomych konsumentów, którzy poszukują lepszych walorów żywieniowych, które pozwolą uzupełnić zdrowy tryb życia.

Ze względu na szereg korzystnych właściwości mąka orkiszowa polecana jest:

- w przypadku niedożywienia

- przy zmniejszonym apetycie

- w zaburzeniach przemiany wapnia

- przy osłabieniu organizmu

Mąka graham jest mąką pełnoziarnistą o typie 1850. Powstaje na skutek złożonego przemiału. Na każdym etapie rozdrabniania oddzielane są cząstki bielma, które posłuży do produkcji mąki oraz okrywa, która posłuży do wytworzenia otrębów. W ten sposób powstaje mąka graham – przez silne rozdrobnienie części ziarna i dodatek grubo zmielonych otrębów.


Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka orkiszowa 1850 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


przepisy /zastosowanie

DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


CHRUPIĄCE CIASTECZKA

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.


Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem

Składniki na ciasto:

- Około 250 g mąki pełnoziarnistej (+ mąki do podsypania);
- 150-180 ml gorącej wody;
- Szczypty soli;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);
Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;
Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;
Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;
Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Składniki na farsz z kapusty i grzybów:

- Około 400-500 g kapusty kiszonej;
- 40-50 g grzybów suszonych;
- 150 g cebuli białej;
- 2-3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- Łyżki miodu (np. gryczanego);
- Szczypty świeżo zmielonego pieprzu;
- 2 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 listka laurowego.

Wykonanie farszu:

Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;
Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;
Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);
Posiekaj drobno odsączone grzyby;
Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;
Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;
Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;
Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;
Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;
Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;
Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Zastosowanie

- do wypieku chleba, bułek typu graham

- do wyrobu domowego makaronu

- do pierogów


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: BIO Mąka orkiszowa typ 1850 graham - 1kg

A
Ala
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
09/03/20
ok
Review by Ala on9 Mar 2020 review stating ok
Dobry produkt
A
Andrew
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
25/12/17
Polecam!
Review by Andrew on 25 Dec 2017 review stating Polecam!
Dobry produkt. Polecam!