DLA ZAMÓWIEŃ OD 129ZŁ PRZYPRAWA DO GRILLA 100G GRATIS!    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Bio kasza sorgo bezglutenowa 500g

Kasza sorgo bezglutenowa ekologiczna cena, właściwosći

Bio kasza sorgo bezglutenowa 500g

7,49 zł
Cena za 1KG / 1L: 14,98 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Kasza sorgo - skład

Składniki: ekologiczna kasza sorgo (100%). Bez glutenu.

 

Masa netto: 500 g

Kraj pochodzenia: Chiny

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty, zawierające alergeny. 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Kasza sorgo - Zastosowanie

  • zamiennik innych kasz i ziemniaków w daniach obiadowych
  • dodatek do duszonych warzyw
  • dodatek do musli

Kasza sorgo - Opis produktu

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sorgo jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jej naturalnym miejscem występowania jest środkowa część Afryki i Ameryki oraz południowo-wschodnia część Azji. Od wieków uprawiana była w trudnych warunkach suszy, tam gdzie inne rośliny nie były w stanie rosnąć. Obecnie jest, zaraz po pszenicy, kukurydzy, ryżu i jęczmieniu, piątym zbożem uprawianym na największą skalę na naszym globie.

Sorgo zaliczane jest do traw zbożowych i wyróżnia się około 30 jej gatunków. Używane jest do produkcji mąki i kaszy. Z sorga cukrowego można pozyskać także syrop, z którego produkuje się cukier. Niektórzy uważają dziś, że w przyszłości uprawa sorgo może zastąpić rodzimą uprawę żyta i ziemniaków.

Sorgo jest podstawowym składnikiem diety i energii mieszkańców Azji i Afryki. Stanowi uzupełnienie ich posiłków w białko, witaminy i minerały. Ziarna w większości składają się ze skrobi, ale są również dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, beta-karotenu, fosforu, potasu i żelaza. 

SORGO W DIECIE

Ziarna sorgo są wykorzystywane m.in. do produkcji afrykańskiego piwa oraz chińskiej wódki o nazwie gaoliang. Bardziej popularne jest jednak wytwarzanie z sorgo kaszy, maki lub płatków. Prażona postać sorgo to ciekawa alternatywa dla kukurydzianego popcornu.

Sorgo jest doskonałym uzupełnieniem diety bezglutenowej, chorych na celiakię. Płatki i kasze z sorgo to świetny dodatek do musli, mieszanek płatków oraz bakalii.

 

Opinie klientów