info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g

BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g - VIBIO

13,59 zł
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Wartości odżywcze

BIO cukier trzcinowy jasny


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Doskonały do:

  • wypieków
  • deserów
  • słodzenia napojów


Opis

  • doskonały zamiennik białego cukru
  • w 100% naturalny
  • bez sztucznych dodatków
  • całkowicie rozpuszczalny
  • idealnie słodki

  • Przeciwwskazania

    Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze nieprzekraczającej 25°C.

    Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.


    Informacje dodatkowe

    Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

    Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

    Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

    PRODUCENTVIBIO
    KRAJ POCHODZENIAKolumbia / Laos / Argentyna
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    CERTYFIKAT BIO
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    PUNKTY ZA ZAKUP
    sprawdź szczegóły
    1 pkt
    POZOSTAŁE GRAMATURY1kg

    KAWOWY BUDYŃ JAGLANY
    PRZEPIS

    KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

    Składniki:

    - 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
    - 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
    - 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
    - 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)

    Wykonanie:

    Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
    1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
    W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
    Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
    Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów

    DŻEM Z SUSZONYCH MORELI
    PRZEPIS

    DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

    Składniki:

    - 500g suszonych moreli
    - 200 g erytrolu
    - 100 g cukru trzcinowego
    - 4 jabłka
    - sok z 1-2 cytryn

    Wykonanie: 

    Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
    Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.

    CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
    PRZEPIS

    CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

    Składniki:
    - 4 jajka
    - 250 g cukru trzcinowego
    - 225 ml oleju roślinnego
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - pół szklanki żurawiny suszonej
    - pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
    - 30 dag mąki pszennej
    - 3 jabłka

     

    Wykonanie:
    Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
    Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
    Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
    Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.

    BABKA MARMURKOWA
    PRZEPIS

    BABKA MARMURKOWA

    Składniki:

    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki mąki kokosowej
    - 1 szklanka cukru trzcinowego
    - 1 i 1/4 kostki masła
    - 6 jajek
    - 2 łyżki pasty migdałowej
    - 3 łyżki kakao
    - garść orzechów macadamia posiekanych
    - szklanka morwy białej suszonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - cukier puder do posypania
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

    Wykonanie:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.

    CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ
    PRZEPIS

    CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

    Składniki:

    • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
    • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
    • ¼ szklanki płatków migdałowych;
    • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
    • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
    • 1 jajko;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego.

    Sposób przygotowania:

    Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

    Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

    W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

    Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

    Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.

    CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
    PRZEPIS

    CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

    Składniki:
    – 2 szklanki mąki
    – 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 3 łyżki mleka
    – 200 g masła
    – starte migdały do obtoczenia

     

    Składniki na masę makową:

    - Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
    - Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
    - Skórki startej z jednej pomarańczy;
    - Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
    - Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

     

    Wykonanie:

    Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

    BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA
    PRZEPIS

    BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA

    Składniki:

    • 3 jaja nieduże
    • 80 g masła
    • 200 g mąki migdałowej
    • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)

    Wykonanie:

    Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
    Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
    Smacznego.

    CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI
    PRZEPIS

    CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

    Składniki:

    - 4 jajka;
    - ½ szklanki cukru trzcinowego;
    - 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
    - 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
    - 100g masła sklarowanego;
    - 3 szklanki tartej marchwi;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1 garść orzechów włoskich;
    - 1 garść suszonych moreli;
    - 1 łyżeczka imbiru;
    - 1 łyżeczka cynamonu.

    Sposób przygotowania:

    Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

    W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

    Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

    Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

    Nastaw piekarnik na 180oC;

    Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

    Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.

    Jabłka zapiekane z migdałową nutą
    PRZEPIS

    Jabłka zapiekane z migdałową nutą

    Składniki:

    - 2 twarde jabłka
    - 2 łyżeczki masła migdałowego
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilia mielona i cukier trzcinowy)
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 4 kostki czekolady mlecznej

    Sposób wykonania:

    Górną cześć jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kładziemy na folii aluminiowej. Do wnętrza wkładamy masło migdałowe i czekoladę, całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Przykrywamy górną częścią jabłka. Przyrządzone owoce zawijamy dokładnie folią i układamy na grillu. Pieczemy do 30 min.

    Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
    PRZEPIS

    Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

    Składniki:

    - Około 150-160g mąki kasztanowej;
    - Około 80-90g mąki kokosowej;
    - Około 50g cukru trzcinowego;
    - 100g masła sklarowanego;
    - 1 łyżeczka zmielonych goździków;
    - ½ łyżeczki cynamonu;
    -1 łyżka kakao.

    Sposób przygotowania:

    Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
    W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
    Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
    Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
    Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
    Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

    Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.

    Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego
    PRZEPIS

    Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

    Składniki:

    - 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
    - 1 małego jabłka;
    - 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
    - 1 łyżki pokruszonych orzechów;
    - 4 łyżek płatków owsianych;
    - 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
    - 200ml wybranego mleka.

    Sposób przygotowania:

    Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
    Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
    Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
    Jabłko ułóż na owsiance;
    Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
    Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
    Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

    Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?

    Dieta Kopenhaska określana również dietą kopenhadzką, dietą trzynastodniową. Nazwa ma związekz rządowym szpitalem w Danii, czyli z miejscem w którym kuracja została stworzona. Jednak, sam szpital nie przypisuje sobie jej prowadzenia, głównie ze względu na wiele skutków ubocznych i szkodliwość dla zdrowia. Stąd też sami Duńczycy nazywają dietę szwedzką, zaś Szwedzi – duńską. Dieta kopenhadzka […]

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

    Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

    czytaj więcej...