info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO (grzyb herbaciany) Capitan Kombucha Original 400ml - CAPITAIN COMBUCHA

Kombucha Capitan naturalny grzyb herbaciany 400ml probiotyk

BIO (grzyb herbaciany) Capitan Kombucha Original 400ml - CAPITAIN COMBUCHA

9,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

BIO Capitan Kombucha Original - skład

Filtrowana woda, bio-certyfikowany odparowany sok z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy przetworzony podczas fermentacji), ekologiczna zielona herbata, kultury kombucha (bakterie probiotyczne i drożdże), ekstrakt z herbaty z certyfikatem bio 0,0001%. Woda przefiltrowana przez odwróconą osmozę.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

BIO Capitan Kombucha Original - Zastosowanie

Gotowy do picia

Pamiętaj:

Nie wstrząsać
Otwierać ostrożnie
Kombucha może zawierać ślady alkoholu
Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu 3 dni
Przechowywać w suchy i chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego

BIO Capitan Kombucha Original - Opis produktu

Kapitan kombucha to pyszny naturalnie sfermentowany napój,  ręcznie wykonany w zachodniej Portugalii. 

Kombucha nazywana jest często eliksirem długowieczności, bogata jest w witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne: octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy i kwasy nukleinowe. Jest też nieocenionym pomocnikiem układu trawiennego, gdyż zawiera bakterie probiotyczne, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy, które poprawiają trawienie, wspomagają procesy przemiany materii i wzmacniają układ odpornościowy.Działa niczym probiotyk, więc sprawdzi się również po kuracji antybiotykowej. Napój z kombuchy jest bogaty również w witaminę C, a tym samym może również przyczynić się do wzmocnienia odporność.

Nazwa ma swoją historię, ponieważ legenda głosi, że koreański lekarz wyleczył japońskiego cesarza podając mu właśnie ten napój i tak powstała nazwa “Kombu”- nazwisko cesarza, “cha”- herbata. Nazywana też jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, okazuje się jednak, że z biologicznego punktu widzenia bardziej trafne jest angielskie określenie “SCOBY”, od Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast czyli symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Grzybek - matka ma konsystencję galarety, jest koloru mleczno białego, umieszcza się go w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej), kształtem dopasowuje się do naczynia, w którym jest hodowany.

Podobnie jak z innymi suplementami, tak w przypadku picia kombuchy najważniejszy jest umiar, a podstawą zdrowia jest zróżnicowana i zbilansowana dieta. Zwolennicy sfermentowanej herbaty radzą, aby rozpocząć kurację od małych dawek (50 ml dziennie), a podczas jej trwania powinno się pić dużo innych płynów. Kombuchę można dodać do szklanki wody lub soku z dodatkiem lodu i uzyskać świetnie orzeźwiający napój na gorące dni.

Na początku spożywania kombuchy może pojawić się biegunka, wzdęcia czy bóle głowy. Jest to naturalna reakcja organizmu na pozbywanie się toksyn. Wszystkie skutki uboczne powinny ustąpić do trzech dni. Kurację należy przeprowadzić co 3 miesiące z miesięczną przerwą pomiędzy nimi.

Opinie klientów