Dzień taniej dostawy

Pożywne zupy i pyszne dania z soczewicy – jak przygotować je w łatwy i szybki sposób?

Jest skarbnicą białka, a dodatkowo źródłem cennego dla zdrowia człowieka kwasu foliowego. Mimo to, soczewica nadal dość rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! W poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym bez trudu przygotujesz pyszne danie z soczewicą w roli głównej.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować rozgrzewającą zupę z dodatkiem soczewicy;
  • Jak przyrządzić wegańską zupę-krem z soczewicy;
  • Jak przygotować szybkie danie z soczewicy oraz dyni.

Jak przygotować rozgrzewającą zupę z dodatkiem soczewicy?

Chociaż zazwyczaj kojarzy nam się wyłącznie z pierwszym daniem, odpowiednio przygotowana zupa może stanowić pożywny obiad dla wszystkich członków rodziny. Oto nasza propozycja na chłodniejsze dni.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek;

Krok II: Na dnie grubego garnka rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i podsmaż na niej cebulkę wraz z czosnkiem;

Krok III: Do cebulki dodaj przepłukaną soczewicę oraz suche przyprawy (paprykę ostrą, kurkumę, sól, pieprz), a następnie wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;

Krok IV: Po upływie 30-60 sekund, zalej soczewicę wybranym bulionem i gotuj całość przez około 15 minut (aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka);

Krok V: Do gotującej się na małym ogniu zupy, dodaj pokrojone pomidory i gotuj całość przez kolejne 10-15 minut;

Krok VI: Gotową zupę posyp świeżą natką pietruszki lub kolendrą;

Krok VII: Jeśli masz na to ochotę, dodaj do zupy łyżeczkę miodu lub słodkiej śmietany.

Jak przyrządzić wegańską zupę-krem z soczewicy?

Dieta wegańska jest nie tylko bardzo modna, ale przede wszystkim smaczna i zdrowa. Dlatego też, warto wprowadzić niektóre z przepisów niniejszej kuchni również do swojego jadłospisu.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Cebulę obierz, a następnie pokrój w cienkie piórka;

Krok II: Na dnie grubego garnka rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej posiekaną w pióra cebulę, pokrojony por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;

Krok III: Zalej całość 2 L wody i dodaj pokrojoną w plastry marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki;

Krok IV: Do składników w garnku, dodaj soczewicę i gotuj całość na małym ogniu przez około 15, a nawet 20 minut (aż do momentu, w którym soczewica stanie się miękka);

Krok V: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, dopraw zupę według uznania. Gotuj całość jeszcze przez około 5-10 minut;

Krok VI: Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Całość posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jak przygotować szybkie danie z soczewicy oraz dyni?

Soczewica to nie tylko doskonały składnik do przygotowania zupy, ale również pełnej zdrowia sałatki. Oto nasza propozycja.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Pokrój dynię w grubą kostkę i natrzyj ją niewielką ilością oliwy z oliwek;

Krok II: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim dynię przez około 10-15 minut;

Krok III: Pokrój cebulę w cienkie pióra, przetnij pomidorki na pół, pokrój paprykę w kostkę;

Krok IV: Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu;

Krok V: Ugotowaną soczewicę połącz z dynią, cebulką, pomidorkami, pokrojoną w kostkę papryką oraz rukolą;

Krok VI: Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i polej odrobiną octu balsamicznego.

Podsumowanie

Soczewica to doskonały składnik nie tylko kuchni wegańskiej. Jest cennym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.