Poznaj sposób na szybkie dania z ryżem brązowym w roli głównej!
Brązowy ryż to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niestety często nie mamy pomysłu na to jak go przygotować w szybki i smaczny sposób. Na szczęście spieszymy do Ciebie z pomocą! W poniższym poradniku znajdziesz zbiór prostych przepisów, dzięki którym bez trudu i w krótkim czasie przygotujesz smaczne, a przede wszystkim pełne zdrowia dania z ryżem brązowym w roli głównej.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować ryż z dodatkiem kurczaka;
- Jak przygotować szybki gulasz bezmięsny z ryżem;
- Jak przygotować ryż na słodko z dodatkiem pieczonych jabłek.
Jak przygotować soczysty ryż z dodatkiem kurczaka?
Ryż to bez wątpienia jeden z głównych składników kuchni azjatyckiej. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję na danie z kurczakiem w nieco orientalnej odsłonie.
Jakich składników potrzebujesz?- 100 g piersi z kurczaka (pokrojonego w drobną kostkę);
- 50 g ryżu brązowego;
- 30 g świeżego ananasa (pokrojonego w paski);
- Garści pędów bambusa;
- 2 łyżek kukurydzy konserwowej;
- 150 ml przecieru pomidorowego;
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- ½ papryki czerwonej (pokrojonej w cienkie paski);
- ½ papryki zielonej (pokrojonej w cienkie paski);
- ½ cebuli czerwonej (pokrojonej w cienkie pióra);
- 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia;
- 1 łyżki słodkiej papryki;
- ½ łyżeczki cukru kokosowego;
- Szczypty ostrej papryki;
- 1 łyżki świeżej natki pietruszki;
- 1 łyżki kurkumy.
Krok I: Rozpocznij gotować ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Krok II: Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż na niej obie papryki oraz cebulę;
Krok III: Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj do nich pokrojonego w kostkę kurczaka i przypraw całość obiema paprykami (słodką oraz ostrą);
Krok IV: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: przecier pomidorowy, sok pomarańczowy, cukier kokosowy oraz kurkumę;
Krok V: Na patelnię dodaj: pokrojonego w paski ananasa, pędy bambusa oraz opłukaną kukurydzę konserwową, smaż całość przez około 1 minutę;
Krok VI: Odlej z patelni nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj na nią przygotowany sos. Całość duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, a przed końcem dopraw świeżą natką pietruszki;
Krok VII: Ugotowany ryż polej przygotowanym sosem.
Jak przygotować szybki gulasz bezmięsny z ryżem?
Gulasz bez mięsa? To możliwe! Wystarczy, że do jego przygotowania użyjesz pełnych białka roślin strączkowych.
Jakich składników potrzebujesz?- 100 g ciecierzycy konserwowej (uprzednio opłukanej);
- 50 g ryżu brązowego;
- 1 papryki czerwonej;
- 1 marchwi;
- ½ cebuli czerwonej;
- 2 pomidorów malinowych;
- 1 łyżki papryki wędzonej;
- Szczypty ostrej papryki;
- Szczypty lubczyku;
- 1 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżki mąki pełnoziarnistej;
- 1 łyżeczki oliwy z oliwek;
- 50 ml wody.
Krok I: Rozpocznij gotować ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Krok II: Paprykę, marchew, cebulę oraz pomidory pokrój w kostkę;
Krok III: Na dnie grubego garnka rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj do niej pokrojoną marchew, paprykę oraz cebulę. Całość przypraw obiema paprykami oraz lubczykiem i dodaj odrobinę wody;
Krok IV: Do zarumienionych składników dodaj przepłukaną ciecierzycę. Gotuj całość przez około 10 minut;
Krok V: Do gotujących się składników dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz łyżkę koncentratu;
Krok VI: Na koniec, wymieszaj mąkę razową z odrobiną wody, zagęść gulasz i przypraw go świeżą natką pietruszki;
Krok VII: Podaj ugotowany ryż w towarzystwie gulaszu oraz świeżo krojonych pomidorów.
Jak przygotować ryż na słodko z dodatkiem pieczonych jabłek?
Ugotowany ryż doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pożywnego obiadu, ale również jako składnik pysznego deseru.
Jakich składników potrzebujesz? (porcja na 4 osoby)- 100 g ugotowanego ryżu brązowego;
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego;
- 1 łyżki cynamonu;
- 2-3 pokrojonych w plastry jabłek;
- 1 łyżki masła sklarowanego;
- Garści posiekanych rodzynek.
Krok I: Dno naczynia żaroodpornego posmaruj niewielką ilością masła sklarowanego;
Krok II: Ugotowany ryż wymieszaj z cynamonem oraz jedną łyżeczką cukru trzcinowego;
Krok III: Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, a następnie ułóż na nim pokrojone w plastry jabłka, rozsyp rodzynki i posyp całość pozostałą częścią cukru trzcinowego;
Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ryż przez około 15-20 minut.
Podsumowanie
Brązowy ryż to nie tylko doskonały składnik dań kuchni azjatyckiej. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj jedno z powyższych dań już dziś i ciesz się smakiem pełnych zdrowia posiłków dla całej rodziny.