info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Poznaj sposób na szybkie dania z ryżem brązowym w roli głównej!

Brązowy ryż to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Niestety często nie mamy pomysłu na to jak go przygotować w szybki i smaczny sposób. Na szczęście spieszymy do Ciebie z pomocą! W poniższym poradniku znajdziesz zbiór prostych przepisów, dzięki którym bez trudu i w krótkim czasie przygotujesz smaczne, a przede wszystkim pełne zdrowia dania z ryżem brązowym w roli głównej.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować ryż z dodatkiem kurczaka;
  • Jak przygotować szybki gulasz bezmięsny z ryżem;
  • Jak przygotować ryż na słodko z dodatkiem pieczonych jabłek.

food-4773380_1920-1024x678 Poznaj sposób na szybkie dania z ryżem brązowym w roli głównej!

Jak przygotować soczysty ryż z dodatkiem kurczaka?

Ryż to bez wątpienia jeden z głównych składników kuchni azjatyckiej. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie propozycję na danie z kurczakiem w nieco orientalnej odsłonie.

Jakich składników potrzebujesz?
  • 100 g piersi z kurczaka (pokrojonego w drobną kostkę);
  • 50 g ryżu brązowego;
  • 30 g świeżego ananasa (pokrojonego w paski);
  • Garści pędów bambusa;
  • 2 łyżek kukurydzy konserwowej;
  • 150 ml przecieru pomidorowego;
  • 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • ½ papryki czerwonej (pokrojonej w cienkie paski);
  • ½ papryki zielonej (pokrojonej w cienkie paski);
  • ½ cebuli czerwonej (pokrojonej w cienkie pióra);
  • 1 łyżki oleju rzepakowego do smażenia;
  • 1 łyżki słodkiej papryki;
  • ½ łyżeczki cukru kokosowego;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 1 łyżki świeżej natki pietruszki;
  • 1 łyżki kurkumy.
Sposób przygotowania:

Krok I: Rozpocznij gotować ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Krok II: Rozgrzej olej na patelni, a następnie podsmaż na niej obie papryki oraz cebulę;

Krok III: Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj do nich pokrojonego w kostkę kurczaka i przypraw całość obiema paprykami (słodką oraz ostrą);

Krok IV: W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: przecier pomidorowy, sok pomarańczowy, cukier kokosowy oraz kurkumę;

Krok V: Na patelnię dodaj: pokrojonego w paski ananasa, pędy bambusa oraz opłukaną kukurydzę konserwową, smaż całość przez około 1 minutę;

Krok VI: Odlej z patelni nadmiar tłuszczu, a następnie dodaj na nią przygotowany sos. Całość duś na małym ogniu przez około 10-15 minut, a przed końcem dopraw świeżą natką pietruszki;

Krok VII: Ugotowany ryż polej przygotowanym sosem.

Jak przygotować szybki gulasz bezmięsny z ryżem?

Gulasz bez mięsa? To możliwe! Wystarczy, że do jego przygotowania użyjesz pełnych białka roślin strączkowych.

Jakich składników potrzebujesz?Sposób przygotowania:

Krok I: Rozpocznij gotować ryż zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Krok II: Paprykę, marchew, cebulę oraz pomidory pokrój w kostkę;

Krok III: Na dnie grubego garnka rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj do niej pokrojoną marchew, paprykę oraz cebulę. Całość przypraw obiema paprykami oraz lubczykiem i dodaj odrobinę wody;

Krok IV: Do zarumienionych składników dodaj przepłukaną ciecierzycę. Gotuj całość przez około 10 minut;

Krok V: Do gotujących się składników dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz łyżkę koncentratu;

Krok VI: Na koniec, wymieszaj mąkę razową z odrobiną wody, zagęść gulasz i przypraw go świeżą natką pietruszki;

Krok VII: Podaj ugotowany ryż w towarzystwie gulaszu oraz świeżo krojonych pomidorów.

Jak przygotować ryż na słodko z dodatkiem pieczonych jabłek?

Ugotowany ryż doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pożywnego obiadu, ale również jako składnik pysznego deseru.

Jakich składników potrzebujesz? (porcja na 4 osoby)Sposób przygotowania:

Krok I: Dno naczynia żaroodpornego posmaruj niewielką ilością masła sklarowanego;

Krok II: Ugotowany ryż wymieszaj z cynamonem oraz jedną łyżeczką cukru trzcinowego;

Krok III: Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, a następnie ułóż na nim pokrojone w plastry jabłka, rozsyp rodzynki i posyp całość pozostałą częścią cukru trzcinowego;

Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ryż przez około 15-20 minut.

Podsumowanie

Brązowy ryż to nie tylko doskonały składnik dań kuchni azjatyckiej. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj jedno z powyższych dań już dziś i ciesz się smakiem pełnych zdrowia posiłków dla całej rodziny.

 

Sprawdź opinie o naszym sklepie