Poznaj najważniejsze zalecenia dietetyczne w przebiegu Kamicy Pęcherzyka Żółciowego

Jaki wpływ na powstawanie kamicy żółciowej posiada dieta. I czy można złagodzić jej przebieg stosując odpowiednie zalecenia dietetyczne? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat sposobu żywienia w kamicy pęcherzyka żółciowego znajdziesz w poniższym artykule.

Kamica pęcherzyka i przewodów żółciowych jest jedną z najczęściej występujących chorób w obrębie przewodu pokarmowego. Szacuje się, iż zmaga się z nią blisko 12% ogólnej populacji. Wpływ na powstawanie niniejszego zaburzenia ma wiele czynników, między innymi płeć, ilość przebytych ciąż, stosowanie terapii hormonalnej, jak również skłonności genetyczne. Niemniej jednak, jednym z najważniejszych predyktorów kamicy żółciowej jest otyłość i związane z nią stosowanie diety bogatej w tłuszcze nasycone oraz cukry proste. Jak powinniśmy się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko rozwoju niniejszej choroby?

Wpływ diety na powstawanie i przebieg kamicy pęcherzyka żółciowego

Choroby dietozależne, takie jak: cukrzyca typu II, zespół metaboliczny, otyłość (występująca zwłaszcza w młodym wieku, czyli przed 25 rokiem życia) znacząco zwiększają ryzyko wstąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego w przyszłości. Na podstawie wieloletnich badań klinicznych, zauważono występowanie prostej zależności między ilością i jakością spożywanych kalorii, a występowaniem niniejszego zaburzenia. Dieta obfitująca w cukry proste i tłuszcze nasycone lub niedostarczająca do organizmu odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawartych głównie w olejach roślinnych) jest odpowiedzialna za zmniejszenie zawartości lecytyny w żółci, a tym samym ułatwienie procesu przesycenia jej cholesterolem. Najnowsze obserwacje wskazują również na zależność między dietą ubogo-błonnikową, a występowaniem kamicy żółciowej. Błonnik pokarmowy wpływa bowiem bezpośrednio na metabolizm kwasów żółciowych, doprowadzając tym samym do skrócenia pasażu jelitowego.

Poznaj najważniejsze zalecenia dietetyczne w przebiegu Kamicy Pęcherzyka Żółciowego

W przebiegu kamicy pęcherzyka żółciowego stosowane są najczęściej zasady diety lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczów i wzbogaconą zawartością błonnika pokarmowego.

Jakie produkty są dozwolone w diecie lekkostrawnej?

Produkty zbożowe: pieczywo jasne, pieczywo typu graham, sucharki, bułki, biszkopty, kasze drobnoziarniste, np. kasza manna, łamana kasza jęczmienna, ryż, drobne makarony;

Mleko i jego przetwory: zsiadłe mleko, kefir, twaróg, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu;

Jajka: gotowane na miękko, ścięte na parze (w formie jajecznicy);

Mięsa, wędliny, ryby: chude mięsa, takie jak: cielęcina, mięso z królika, kurczaka, indyka. Chude ryby, takie jak: dorsz, leszcz, sandacz, szczupak. Chude wędliny, takie jak: szynka z kurczaka, indyka, polędwica;

Tłuszcze: masło, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, wysokogatunkowa margaryna;

Warzywa (gotowane i rozdrobnione): ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, kabaczek, młoda fasolka szparagowa. W formie surowej dozwolone jest spożywanie: zielonej sałaty, cykorii, pomidora bez skórki, utartej marchewki z jabłkiem;

Owoce (dojrzałe bez skórki i pestek): jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, soki i przeciery owocowe;

Cukier i słodycze: miód, dżemy bez pestek.

Jakie potrawy są dozwolone w diecie lekkostrawnej?

Zupy: kleiki, zupy na słabych wywarach warzywnych, takie jak: krupnik (z dozwolonych kasz), zupy jarzynowe (z dozwolonych warzyw), zupy mleczne;

Przyprawy: wanilia, cynamon, koperek zielony, kminek, pietruszka, sok z cytryny;

Potrawy mięsne i rybne: pieczone w folii lub pergaminie, jak również gotowane na parze;

Desery: kompoty, kisiele, musy owocowo-warzywne, galaretki, biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe;

Napoje: napary z ziół, bawarka, kawa zbożowa, mleko, soki owocowo-warzywne.

Podczas stosowania niniejszej diety, należy wzbraniać się przed spożywaniem produktów wysoko przetworzonych oraz dań typu fast-food. Ponadto, ważne jest, aby zamienić smażenie na gotowanie na parze lub beztłuszczowe grillowanie (najlepiej w grillu elektrycznym) oraz pieczenie w piekarniku.