Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami – pomysł na obiad!
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jednak w odróżnieniu od innych warzyw, suszone pomidory nie są pozbawione właściwości zdrowotnych, ponieważ suszenie nie powoduje utraty minerałów i witamin.
Składniki:
- 2 sztuki polędwiczki wieprzowej
- 1 opakowanie pomidorów suszonych
- 200g szpinaku (może być mrożony)
- 1 szklanka śmietany 30%
- Olej sanocki – rzepakowy (do smażenia)
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- Szczypta oregano
Wykonanie:
- Mięso należy oczyścić z błon. Następnie przekrój na pół na samym środku polędwiczki. Długim, cienkim nożem, zrób nacięcie w każdej z części mięsa, w taki sposób, by powstał otwór, który później wypełnimy farszem. Powinny powstać nam 4 porcje mięsa.
- Wszystkie kawałki mięsa przypraw mieszanką przypraw do mięsa wieprzowego.
- (Ewentualnie) rozmroź szpinak. Odciśnij go z nadmiaru wody.
- Suszone pomidory należy drobno pokroić i połączyć ze szpinakiem.
- Tak przygotowanym farszem nadziewaj polędwiczki (dość ściśle).
- Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż polędwiczki z każdej strony, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Teraz należy wstawić je do rozgrzanego piekarnika do 160oC na 20 minut.
- Na patelni po smażeniu mięsa należy przez chwilkę podsmażyć oregano i wlać śmietanę. Gotować do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
- Mięso podawaj pokrojone w plastry razem z sosem.
- Dodatkowo do polędwiczek świetnie smakują smażone ziemniaczki.