Podgrzybek brunatny cały 500g - Astia
Podgrzybek brunatny cały 500g - Astia
Produkt niedostępny
Podgrzybek brunatny cały 500g Astia - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | Astia |
podgrzybek brunatny cały suszony
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1500kJ/354kcal
Tłuszcz 3,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
Węglowodany 43g
w tym cukry 6g
Białko 37,2g
Sód 0,05g
Sól 0,125g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Podgrzybek brunatny cały 500g Astia - Zastosowanie
Grzyby suszone dokładnie umyć. Namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Gotować do miękkości. Wywar z grzybów idealnie nadaje się jako baza do przyrządzania zup, sosów, mięs.
Z ugotowanych grzybów można przyrządzić zupy, sosy, grzyby panierowane, farsz do pierogów, uszek, czy krokietów. są świetnym dodatkiem do kapusty i bigosu.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Podgrzybek brunatny cały 500g Astia - Opis produktu
Świeże grzyby składają się w ponad 90 procentach z wody. Nieliczni jednak wiedzą, że grzyby zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych, takich jak wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan. Mówi się że grzyby leśne są bezwartościowe dla naszego organizmu, jest to jednak mitem.
Warto pamiętać, grzyby zawierają chitynę (wielocukier) – która jest niestrawna dla człowieka i tylko niewielka część białka może być rozłożona przez soki trawienne. Prawdą więc jest, że grzyby zalegają w żołądku dłużej niż inne produkty.
Należy pamiętać, że grzyby najlepiej moczyć w wodzie o temperaturze pokojowej i w niebyt dużej ilości. Podgrzybki i prawdziwki zrobią się miękkie po około 2 godzinach. Inne gatunki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Niektórzy specjaliści zalecają moczenie grzybów przez całą noc.Staropolska receptura radzi moczenie grzybów w mleku. Podobno wtedy smakują wyjątkowo świeżo!
Suszone podgrzybki firmy Astia można kupić w dwóch wersjach: całe lub cięte. Suszone grzyby dają cudowny aromat i zapach, więc nie wyobrażamy sobie tradycyjnych potraw bez tego składnika.