info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Płatki owsiane drobne 1 kg

Płatki owsiane drobne 1000g, płatki owsiane drobne, kalorie, przepisy, właściwości

Płatki owsiane drobne 1 kg

6,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Płatki owsiane drobne - skład

MARKA
VIVIO

płatki owsiane drobne

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna 1592kJ/377kcal - 19% RWS*

Tłuszcz 7,1g - 10%

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2g - 6%

Węglowodany 63g - 24%

w tym cukry 0,9g - 1%

Białko 7g - 24%

Błonnik 11,9g

Sól 0,01g <1%

*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Płatki owsiane drobne - Zastosowanie

Płatki owsiane służą przede wszystkim do przygotowywania owsianek. Można je jednak dodawać także do wielu wypieków, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Używając blendera można sporządzić z nich mąkę owsianą. Płatki sprawdzą się także jako składnik musów i koktajlów. Można z nich przyrządzić przepyszną granolę i musli. Nadadzą się również do dań obiadowych, takich jak wegetariańskie kotlety i placuszki.

Składnik porannych owsianek, doskonale komponują się z napojami roślinnymi lub jogurtem, z dodatkiem świeżych i mrożonych owoców lub bakalii.

Składnik ciasteczek owsianych, ciast, muffinek, batoników typu FIT, kisielu owsianego, granoli, musli. Przygotowując naleśniki, chleb, omlet można dodać je do masy. Można wykorzystać je jako panierka do kotletów.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Płatki owsiane drobne - KCAL

Płatki owsiane dostarczają około 380 kcal w 100 g. Stanowią bogate źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. W odróżnieniu od przetworów z innych zbóż, zawierają również pewne ilości kwasów tłuszczowych zaliczanych do NNKT. W 100 g produktu znajduje się również około 7 g białka.

Płatki owsiane drobne - Opis produktu

Płatki owsiane to podstawowy produkt obecny w kuchni każdej osoby interesującej się dietą i zdrowym stylem życia. Należy do jednych z najtańszych i najzdrowszych składników obowiązkowych w pełnowartościowym jadłospisie. Są niezwykle proste w przygotowaniu i stanowią bazę do całej gamy różnych potrawa. Wbrew pozorom owsianki to nie jedyny przysmak, który można stworzyć z płatków owsianych. Produkt ten nadaje się również jako składnik wielu wypieków, musli, domowych batonów czy wegańskich kotlecików. Przy tym pełny jest wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy, sole mineralne i błonnik pokarmowy.

Które płatki owsiane są najzdrowsze?

Jakie płatki owsiane dla niemowlaka będą odpowiednie?

Kiedy jeść płatki owsiane - rano czy wieczorem?

Dlaczego płatki owsiane powodują wzdęcia?

Płatki owsiane, czy można jeść je na surowo?

Czy warto kupować płatki owsiane EKO?

  • Płatki owsiane – wartości odżywcze

  • Płatki owsiane, przepisy

  • Płatki owsiane – zastosowanie

Płatki owsiane – proste rozwiązanie i mnóstwo korzyści

Płatki owsiane goszczą w diecie człowieka już od ponad 2000 lat. Przez tysiąclecia ich popularność spadła tylko nieznacznie, mimo znacznych zmian w sposobie żywienia przeciętnego mieszkańca rozwiniętych krajów. Swoją sławę płatki owsiane zawdzięczają między innymi niskiej cenie, prostocie i uniwersalności. Stanowią podstawę śniadań w wielu krajach oraz są elementem tradycyjnych wypieków. Produkcja płatków owsianych polega na oczyszczaniu, suszeniu i rozdrabnianiu ziaren owsa. Na sklepowych półkach znaleźć można trzy rodzaje płatków owsianych. Są to płatki owsiane błyskawiczne, górskie i zwykłe. To właśnie ostatnie z nich są produktem najmniej przetworzonym, a co za tym idzie – cechującym się największym potencjałem prozdrowotnym. Nie oznacza to jednak, że pozostałe rodzaje należą do produktów bezwartościowych. Przetwarzanie nie wpływa bowiem znacząco na zawartość witamin i soli mineralnych oraz ilość błonnika pokarmowego. Decyduje jednak o mniejszej ilości przeciwutleniaczy, takich jak fenole.

W sklepach znaleźć można również inne przetwory z owsa, takie jak mąka, otręby czy mleko. Wszystkie one mogą stanowić dobre źródło związków prozdrowotnych zawartych w tym zbożu. Jednak uniwersalność płatków owsianych sprawia, że to właśnie one najczęściej królują w naszym jadłospisie.

Płatki owsiane – kalorie i składniki odżywcze

Płatki owsiane należą do produktów o średniej zawartości kalorii. 100 g produktu dostarcza około 380 kcal. Energia ta pochodzi przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które w owsie, podobnie jak w innych zbożach, występują głównie w postaci skrobi. Spośród około 80 g węglowodanów obecnych w 100 g płatków owsianych, dużą część stanowi również błonnik pokarmowy. Literatura wskazuje, że na około 12 g błonnika około 7 g stanowi jego frakcja rozpuszczalna, a 5 g frakcja nierozpuszczalna.

Białko zawarte w płatkach owsianych cechuje się dosyć wysoką wartością odżywczą jak na białko pochodzenia roślinnego. Spośród aminokwasów egzogennych brakuje w nich jedynie odpowiednich ilości aminokwasów siarkowych i lizyny.

Owies wyróżnia się spośród innych zbóż większą zawartością tłuszczy. Zdecydowana większość z nich należy jednak do tłuszczy nienasyconych. Według literatury, włączenie przetworów owsianych do diety może pomóc zaspokoić około 30% zapotrzebowania na NNKT.

Badania naukowe pozwoliły wykryć i oznaczyć ilości składników mineralnych zawartych w płatkach owsianych. Dane tabelaryczne wskazują, że produkt ten może stanowić bardzo bogate źródło manganu w codziennej diecie. Płatki owsiane zawierają także duże ilości magnezu, fosforu, miedzi, cynku i selenu. Wszystkie te mikro- i makroskładniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka oraz wpływają na zdrowy wygląd cery i włosów. Co więcej, płatki owsiane zawierają również duże ilości witamin. Stanowią bogate źródło niemal wszystkich witamin z grupy B, a w szczególności kobalaminy (witamina B12).

Płatki owsiane górskie a choroby układu krążenia

Liczne badania naukowe zajmowały się ustaleniem wpływu spożywania płatków owsianych na gospodarkę lipidową i poziom cholesterolu. Okazało się, że związki zawarte w tym produkcie mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu ogółem oraz jego frakcji LDL. Jeden z eksperymentów określił, że spożywanie około 2/3 szklanki płatków owsianych dziennie skutkuje obniżeniem poziomu cholesterolu LDL aż o 5%, co przekłada się na około 10% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Za to pozytywne działanie płatków owsianych odpowiadają w głównej mierze beta-glukany, czyli związki zaliczane do błonnika pokarmowego. Publikacje podkreślają, że zmniejszanie ilości cholesterolu we krwi jest proporcjonalne do ilości spożywanych płatków owsianych.

Jak wskazuje literatura, błonnik pokarmowy zawarty w płatkach owsianych wpływa nie tylko na poziom cholesterolu, ale również na spowolnienie wchłaniania cukrów prostych w jelicie. Dodatkowo zwiększa objętość treści pokarmowej i uczucie sytości po posiłku. Czynniki te pełnią niezwykle istotną rolę w kwestii utrzymania prawidłowej masy ciała. Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie płatków owsianych może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia.

Płatki owsiane dla osób z cukrzycą

Płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Związki zaliczane do tej grupy należą do polisacharydów i nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Wpływają jednak bardzo korzystnie na procesy zachodzące w jelitach. Publikacje, wśród licznych zalet spożywania błonnika pokarmowego, wymieniają m.in. wolniejsze wchłanianie cukrów prostych do krwi. Wiąże się to ze zmniejszonym wydzielaniem insuliny po posiłku, czyli obniżoną odpowiedzią glikemiczną. Co ciekawe, literatura sugeruje również silną zależność pomiędzy składem mikroflory jelit a występowaniem otyłości i insulioporności. Tymczasem błonnik pokarmowy zawarty w płatkach owsianych może stanowić pożywkę dla naturalnej i korzystnej flory bakteryjnej naszego ciała. Produkty z owsa pełnią zatem istotną rolę w prewencji otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2. Włączenie ich do diety może ułatwić kontrolę glikemii i zmniejszyć apetyt. U osób z cukrzycą mogą natomiast wspomóc terapię i złagodzić przebieg choroby.

Czy płatki owsiane mają właściwości przeciwnowotworowe?

Badania wykazały, że płatki owsiane zawierają wiele związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Należą do nich wspominany już beta-glukan, kwasy polifenolowe, witamina C, beta-karoten oraz tokoferole. Wszystkie te substancje odpowiadają za unieczynnienie reaktywnych form tlenu, a co za tym idzie, mogą pełnić istotną rolę w zapobieganiu mutacjom i uszkodzeniom zdrowych komórek. Wiele badań wykazało, że związki zawarte w płatkach owsianych mogą wpływać na zmniejszanie masy guzów nowotworowych. Naukowcy są również zgodni, że odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie może pełnić istotną rolę w prewencji nowotworu jelita grubego.

Rola płatków owsianych w odchudzaniu

Płatki owsiane to produkt bardzo wskazany w diecie redukcyjnej i podczas odchudzania. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego wpływa na zmniejszenie apetytu. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowej gospodarki lipidowej. Ponadto zawiera tłuszcze zaliczane do NNKT, które również mogą wpływać na utrzymanie prawidłowego BMI.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków owsianych drobnych

Pytanie 1: Które płatki owsiane są najzdrowsze?

Wśród płatków owsianych wyróżnia się płatki błyskawiczne, górskie i zwykłe. Najmniej przetworzone są płatki owsiane zwykłe. Największej obróbce poddaje się natomiast płatki błyskawiczne. Wszystkie trzy rodzaje wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Niemniej jednak maksymalna ilość składników prozdrowotnych zachowana zostaje w płatkach najmniej przetworzonych. Jeśli spożywanie ich nie wiąże się z dolegliwościami żołądkowymi, warto zdecydować się właśnie na ten produkt. Jednak jeśli odczuwamy dyskomfort związany ze zbyt dużą ilością trudno dostępnego błonnika, możemy śmiało wybrać płatki błyskawiczne.

Pytanie 2: Jakie płatki owsiane dla niemowlaka będą odpowiednie?

Owsianka może gościć w diecie malucha już od 7-8 miesiąca życia. Do jej przygotowania należy używać płatków owsianych błyskawicznych. Jeśli dysponujemy jedynie płatkami owsianymi górskimi należy dokładnie zmielić je w blenderze. Produkt należy gotować na mleku lub wodzie przez co najmniej 5 minut.

Pytanie 3: Kiedy jeść płatki owsiane - rano czy wieczorem?

Płatki owsiane kojarzą nam się głównie ze śniadaniem. Jednak nie istnieje zasada mówiąca, że nie można ich spożywać również w drugiej części dnia. Ważne jest, aby zachować odpowiednią podaż węglowodanów w diecie. Jeśli zatem przeznaczymy większą pulę węglowodanów na wieczór, to śmiało możemy wtedy spożywać ulubioną owsiankę. Warto jednak zjeść ją na 2-3 godziny przed snem, aby uniknąć poczucia ciężkości podczas zasypiania, wywołanego dużą ilością błonnika.

Pytanie 4: Dlaczego płatki owsiane powodują wzdęcia?

Część osób może czuć dyskomfort po spożyciu płatków owsianych. Dolegliwości takie jak np. wzdęci mogą wynikać z dużej ilości błonnika pokarmowego w posiłku. Pojawić się mogą jeśli posiadamy wrażliwy przewód pokarmowy lub jest on nienawykły do przyjmowania takich ilości polisacharydów. W takich sytuacjach warto zdecydować się na płatki owsiane błyskawiczne i rozpocząć od niewielkich porcji.

Pytanie 5: Płatki owsiane, czy można jeść je na surowo?

Płatki owsiane zwykłe nie nadają się do spożywania na surowo. Należy je ugotować na mleku lub wodzie. Płatki górskie są już nieco łatwiej przyswajalne, jednak nadal nie poleca się spożywania ich na zimno. Natomiast płatki owsiane błyskawiczne można spożywać na surowo lub po namoczeniu przez kilka godzin.

 

płatki owsiane

 

Bibliografia

  1. Zygmunt Zdrojewicz, Agata Lubańska, Adrianna Wyderkowska. Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka. Med Rodz 2017; 20(2): 118-123.
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82atki_owsiane [dostęp: 04.10.2020r.].
  3. Wiktor Berski, Bohdan Achremowicz, Florian Gambuś, Halina Gambuś. Zawartość wybranych mikroelementów i pierwiastków śladowych w płatkach owsianych. Acta Agroph., 2017, 24(1), 5-15.
  4. Marek Gibiński, Dorota Gumul, Jarosław Korus. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 49 – 60.
  5. Małgorzata Sobczyk, Tadeusz Haber, Karolina Witkowska. Wpływ dodatku płatków owsianych na jakość ciasta i pieczywa pszennego. Acta Agrophysica, 2010, 16(2), 423-433.
  6. Ewa Lange. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 3 (70), 7 – 24.
  7. Bohdan Achremowicz, Tadeusz Haber , Joanna Kaszuba, Czesław Puchalski, Rafał Wiśniewski. Płatki zbożowe – ocena porównawcza część i porównanie składu chemicznego i mineralnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2016.
  8. Jolanta Mikołajczak, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Ewa Piotrowska, Dagmara Orzeł, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat. Wartości indeksów i ładunków glikemicznych wybranych płatków zbożowych spożywanych z mlekiem. Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 4, 433 – 440.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów