letnia wyprzedaż

Płatki owsiane drobne 1000g

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,94 zł

RABAT - 15%

6,99 zł

-15

30 dni na zwrot

Płatki owsiane drobne Wartości odżywcze

płatki owsiane drobne

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100g

Wartość energetyczna 1592kJ/377kcal - 19% RWS*

Tłuszcz 7,1g - 10%

w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2g - 6%

Węglowodany 63g - 24%

w tym cukry 0,9g - 1%

Białko 7g - 24%

Błonnik 11,9g

Sól 0,01g <1%

*RWS - Referencyjna Wartość Spożywcza


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Płatki owsiane drobne Zastosowanie

Płatki owsiane służą przede wszystkim do przygotowywania owsianek. Można je jednak dodawać także do wielu wypieków, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Używając blendera można sporządzić z nich mąkę owsianą. Płatki sprawdzą się także jako składnik musów i koktajlów. Można z nich przyrządzić przepyszną granolę i musli. Nadadzą się również do dań obiadowych, takich jak wegetariańskie kotlety i placuszki.

Składnik porannych owsianek, doskonale komponują się z napojami roślinnymi lub jogurtem, z dodatkiem świeżych i mrożonych owoców lub bakalii.

Składnik ciasteczek owsianych, ciast, muffinek, batoników typu FIT, kisielu owsianego, granoli, musli. Przygotowując naleśniki, chleb, omlet można dodać je do masy. Można wykorzystać je jako panierka do kotletów.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu


Płatki owsiane drobne KCAL

Płatki owsiane dostarczają około 380 kcal w 100 g. Stanowią bogate źródło węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. W odróżnieniu od przetworów z innych zbóż, zawierają również pewne ilości kwasów tłuszczowych zaliczanych do NNKT. W 100 g produktu znajduje się również około 7 g białka.


Płatki owsiane drobne Opis

Płatki owsiane to podstawowy produkt obecny w kuchni każdej osoby interesującej się dietą i zdrowym stylem życia. Należy do jednych z najtańszych i najzdrowszych składników obowiązkowych w pełnowartościowym jadłospisie. Są niezwykle proste w przygotowaniu i stanowią bazę do całej gamy różnych potrawa. Wbrew pozorom owsianki to nie jedyny przysmak, który można stworzyć z płatków owsianych. Produkt ten nadaje się również jako składnik wielu wypieków, musli, domowych batonów czy wegańskich kotlecików. Przy tym pełny jest wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy, sole mineralne i błonnik pokarmowy.

Które płatki owsiane są najzdrowsze?

Jakie płatki owsiane dla niemowlaka będą odpowiednie?

Kiedy jeść płatki owsiane - rano czy wieczorem?

Dlaczego płatki owsiane powodują wzdęcia?

Płatki owsiane, czy można jeść je na surowo?

Czy warto kupować płatki owsiane EKO?

  • Płatki owsiane – wartości odżywcze

  • Płatki owsiane, przepisy

  • Płatki owsiane – zastosowanie

Płatki owsiane – proste rozwiązanie i mnóstwo korzyści

Płatki owsiane goszczą w diecie człowieka już od ponad 2000 lat. Przez tysiąclecia ich popularność spadła tylko nieznacznie, mimo znacznych zmian w sposobie żywienia przeciętnego mieszkańca rozwiniętych krajów. Swoją sławę płatki owsiane zawdzięczają między innymi niskiej cenie, prostocie i uniwersalności. Stanowią podstawę śniadań w wielu krajach oraz są elementem tradycyjnych wypieków. Produkcja płatków owsianych polega na oczyszczaniu, suszeniu i rozdrabnianiu ziaren owsa. Na sklepowych półkach znaleźć można trzy rodzaje płatków owsianych. Są to płatki owsiane błyskawiczne, górskie i zwykłe. To właśnie ostatnie z nich są produktem najmniej przetworzonym, a co za tym idzie – cechującym się największym potencjałem prozdrowotnym. Nie oznacza to jednak, że pozostałe rodzaje należą do produktów bezwartościowych. Przetwarzanie nie wpływa bowiem znacząco na zawartość witamin i soli mineralnych oraz ilość błonnika pokarmowego. Decyduje jednak o mniejszej ilości przeciwutleniaczy, takich jak fenole.

W sklepach znaleźć można również inne przetwory z owsa, takie jak mąka, otręby czy mleko. Wszystkie one mogą stanowić dobre źródło związków prozdrowotnych zawartych w tym zbożu. Jednak uniwersalność płatków owsianych sprawia, że to właśnie one najczęściej królują w naszym jadłospisie.

Płatki owsiane – kalorie i składniki odżywcze

Płatki owsiane należą do produktów o średniej zawartości kalorii. 100 g produktu dostarcza około 380 kcal. Energia ta pochodzi przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które w owsie, podobnie jak w innych zbożach, występują głównie w postaci skrobi. Spośród około 80 g węglowodanów obecnych w 100 g płatków owsianych, dużą część stanowi również błonnik pokarmowy. Literatura wskazuje, że na około 12 g błonnika około 7 g stanowi jego frakcja rozpuszczalna, a 5 g frakcja nierozpuszczalna.

Białko zawarte w płatkach owsianych cechuje się dosyć wysoką wartością odżywczą jak na białko pochodzenia roślinnego. Spośród aminokwasów egzogennych brakuje w nich jedynie odpowiednich ilości aminokwasów siarkowych i lizyny.

Owies wyróżnia się spośród innych zbóż większą zawartością tłuszczy. Zdecydowana większość z nich należy jednak do tłuszczy nienasyconych. Według literatury, włączenie przetworów owsianych do diety może pomóc zaspokoić około 30% zapotrzebowania na NNKT.

Badania naukowe pozwoliły wykryć i oznaczyć ilości składników mineralnych zawartych w płatkach owsianych. Dane tabelaryczne wskazują, że produkt ten może stanowić bardzo bogate źródło manganu w codziennej diecie. Płatki owsiane zawierają także duże ilości magnezu, fosforu, miedzi, cynku i selenu. Wszystkie te mikro- i makroskładniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka oraz wpływają na zdrowy wygląd cery i włosów. Co więcej, płatki owsiane zawierają również duże ilości witamin. Stanowią bogate źródło niemal wszystkich witamin z grupy B, a w szczególności kobalaminy (witamina B12).

Płatki owsiane górskie a choroby układu krążenia

Liczne badania naukowe zajmowały się ustaleniem wpływu spożywania płatków owsianych na gospodarkę lipidową i poziom cholesterolu. Okazało się, że związki zawarte w tym produkcie mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu ogółem oraz jego frakcji LDL. Jeden z eksperymentów określił, że spożywanie około 2/3 szklanki płatków owsianych dziennie skutkuje obniżeniem poziomu cholesterolu LDL aż o 5%, co przekłada się na około 10% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Za to pozytywne działanie płatków owsianych odpowiadają w głównej mierze beta-glukany, czyli związki zaliczane do błonnika pokarmowego. Publikacje podkreślają, że zmniejszanie ilości cholesterolu we krwi jest proporcjonalne do ilości spożywanych płatków owsianych.

Jak wskazuje literatura, błonnik pokarmowy zawarty w płatkach owsianych wpływa nie tylko na poziom cholesterolu, ale również na spowolnienie wchłaniania cukrów prostych w jelicie. Dodatkowo zwiększa objętość treści pokarmowej i uczucie sytości po posiłku. Czynniki te pełnią niezwykle istotną rolę w kwestii utrzymania prawidłowej masy ciała. Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie płatków owsianych może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia.

Płatki owsiane dla osób z cukrzycą

Płatki owsiane zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Związki zaliczane do tej grupy należą do polisacharydów i nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Wpływają jednak bardzo korzystnie na procesy zachodzące w jelitach. Publikacje, wśród licznych zalet spożywania błonnika pokarmowego, wymieniają m.in. wolniejsze wchłanianie cukrów prostych do krwi. Wiąże się to ze zmniejszonym wydzielaniem insuliny po posiłku, czyli obniżoną odpowiedzią glikemiczną. Co ciekawe, literatura sugeruje również silną zależność pomiędzy składem mikroflory jelit a występowaniem otyłości i insulioporności. Tymczasem błonnik pokarmowy zawarty w płatkach owsianych może stanowić pożywkę dla naturalnej i korzystnej flory bakteryjnej naszego ciała. Produkty z owsa pełnią zatem istotną rolę w prewencji otyłości, insulinooporności i cukrzycy typu 2. Włączenie ich do diety może ułatwić kontrolę glikemii i zmniejszyć apetyt. U osób z cukrzycą mogą natomiast wspomóc terapię i złagodzić przebieg choroby.

Czy płatki owsiane mają właściwości przeciwnowotworowe?

Badania wykazały, że płatki owsiane zawierają wiele związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Należą do nich wspominany już beta-glukan, kwasy polifenolowe, witamina C, beta-karoten oraz tokoferole. Wszystkie te substancje odpowiadają za unieczynnienie reaktywnych form tlenu, a co za tym idzie, mogą pełnić istotną rolę w zapobieganiu mutacjom i uszkodzeniom zdrowych komórek. Wiele badań wykazało, że związki zawarte w płatkach owsianych mogą wpływać na zmniejszanie masy guzów nowotworowych. Naukowcy są również zgodni, że odpowiednia ilość błonnika pokarmowego w diecie może pełnić istotną rolę w prewencji nowotworu jelita grubego.

Rola płatków owsianych w odchudzaniu

Płatki owsiane to produkt bardzo wskazany w diecie redukcyjnej i podczas odchudzania. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego wpływa na zmniejszenie apetytu. Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowej gospodarki lipidowej. Ponadto zawiera tłuszcze zaliczane do NNKT, które również mogą wpływać na utrzymanie prawidłowego BMI.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków owsianych drobnych

Pytanie 1: Które płatki owsiane są najzdrowsze?

Wśród płatków owsianych wyróżnia się płatki błyskawiczne, górskie i zwykłe. Najmniej przetworzone są płatki owsiane zwykłe. Największej obróbce poddaje się natomiast płatki błyskawiczne. Wszystkie trzy rodzaje wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Niemniej jednak maksymalna ilość składników prozdrowotnych zachowana zostaje w płatkach najmniej przetworzonych. Jeśli spożywanie ich nie wiąże się z dolegliwościami żołądkowymi, warto zdecydować się właśnie na ten produkt. Jednak jeśli odczuwamy dyskomfort związany ze zbyt dużą ilością trudno dostępnego błonnika, możemy śmiało wybrać płatki błyskawiczne.

Pytanie 2: Jakie płatki owsiane dla niemowlaka będą odpowiednie?

Owsianka może gościć w diecie malucha już od 7-8 miesiąca życia. Do jej przygotowania należy używać płatków owsianych błyskawicznych. Jeśli dysponujemy jedynie płatkami owsianymi górskimi należy dokładnie zmielić je w blenderze. Produkt należy gotować na mleku lub wodzie przez co najmniej 5 minut.

Pytanie 3: Kiedy jeść płatki owsiane - rano czy wieczorem?

Płatki owsiane kojarzą nam się głównie ze śniadaniem. Jednak nie istnieje zasada mówiąca, że nie można ich spożywać również w drugiej części dnia. Ważne jest, aby zachować odpowiednią podaż węglowodanów w diecie. Jeśli zatem przeznaczymy większą pulę węglowodanów na wieczór, to śmiało możemy wtedy spożywać ulubioną owsiankę. Warto jednak zjeść ją na 2-3 godziny przed snem, aby uniknąć poczucia ciężkości podczas zasypiania, wywołanego dużą ilością błonnika.

Pytanie 4: Dlaczego płatki owsiane powodują wzdęcia?

Część osób może czuć dyskomfort po spożyciu płatków owsianych. Dolegliwości takie jak np. wzdęci mogą wynikać z dużej ilości błonnika pokarmowego w posiłku. Pojawić się mogą jeśli posiadamy wrażliwy przewód pokarmowy lub jest on nienawykły do przyjmowania takich ilości polisacharydów. W takich sytuacjach warto zdecydować się na płatki owsiane błyskawiczne i rozpocząć od niewielkich porcji.

Pytanie 5: Płatki owsiane, czy można jeść je na surowo?

Płatki owsiane zwykłe nie nadają się do spożywania na surowo. Należy je ugotować na mleku lub wodzie. Płatki górskie są już nieco łatwiej przyswajalne, jednak nadal nie poleca się spożywania ich na zimno. Natomiast płatki owsiane błyskawiczne można spożywać na surowo lub po namoczeniu przez kilka godzin.

 

płatki owsiane

 

Bibliografia

  1. Zygmunt Zdrojewicz, Agata Lubańska, Adrianna Wyderkowska. Wpływ spożywania płatków owsianych na organizm człowieka. Med Rodz 2017; 20(2): 118-123.
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82atki_owsiane [dostęp: 04.10.2020r.].
  3. Wiktor Berski, Bohdan Achremowicz, Florian Gambuś, Halina Gambuś. Zawartość wybranych mikroelementów i pierwiastków śladowych w płatkach owsianych. Acta Agroph., 2017, 24(1), 5-15.
  4. Marek Gibiński, Dorota Gumul, Jarosław Korus. Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 49 – 60.
  5. Małgorzata Sobczyk, Tadeusz Haber, Karolina Witkowska. Wpływ dodatku płatków owsianych na jakość ciasta i pieczywa pszennego. Acta Agrophysica, 2010, 16(2), 423-433.
  6. Ewa Lange. Produkty owsiane jako żywność funkcjonalna. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 3 (70), 7 – 24.
  7. Bohdan Achremowicz, Tadeusz Haber , Joanna Kaszuba, Czesław Puchalski, Rafał Wiśniewski. Płatki zbożowe – ocena porównawcza część i porównanie składu chemicznego i mineralnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2016.
  8. Jolanta Mikołajczak, Ewa Bator, Monika Bronkowska, Ewa Piotrowska, Dagmara Orzeł, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat. Wartości indeksów i ładunków glikemicznych wybranych płatków zbożowych spożywanych z mlekiem. Rocz Panstw Zakl Hig 2012, 63, Nr 4, 433 – 440.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Płatki owsiane drobne Opinie o produkcie: Płatki owsiane drobne 1000g

Płatki owsiane drobne przepisy / Płatki owsiane drobne zastosowanie

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Składniki:

- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.

Przygotowanie:

Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.


Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji

Składniki:

- Około 5g jagód goji;
- Około 6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- ½ banana;
- 1 brzoskwinia;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- 150ml wybranego mleka roślinnego (lub tradycyjnego mleka);
- 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Przelej mleko do niewielkiego garnka i podgrzej je;
Przesyp płatki owsiane do miseczki, dodaj do nich miód, a następnie zalej ciepłym mlekiem;
Pozostaw płatki do namoczenia na około 5 minut;
W tym czasie: pokrój banan w plasterki, a brzoskwinie w kostkę;
Na środku miski z płatkami ułóż łyżkę masła orzechowego;
Na płatkach owsianych ułóż również pokrojonego banana oraz brzoskwinię;
Całość posyp niewielką ilością jagód goji.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego

Składniki:

- 5-6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 1 brzoskwinia;
- Garść malin;
- 1 łyżka miodu gryczanego;
- 180ml ciepłego mleka;
- 1-2 pokruszone orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę miodu gryczanego, wymieszaj składniki i poczekaj aż płatki wchłoną mleko;
Obierz brzoskwinię ze skórki i pokrój ją w plastry, a następnie ułóż na miękkich płatkach owsianych;
Na płatkach ułóż również dokładnie opłukane maliny;
Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.


KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU

Składniki:

- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;

Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.

Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.


DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA

Składniki:

- 2-3 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- 4 łyżeczki płatków owsianych;
- 2 łyżeczki chipsów kokosowych;
- Garść borówek;
- 100ml gorącej wody;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszaj razem z cukrem i pokruszonymi owocami, a następnie zalej niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około 4-5 minut;
Młody jęczmień wymieszaj razem z jogurtem;
Na miękkie płatki z orzechami wylej zielony jogurt;
Na jogurcie ułóż świeże borówki;
Posyp całość chipsami kokosowymi i gotowe.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;

Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;

Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;

Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;

Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;

Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.


Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Składniki:

- 250g płatków owsianych (grubych);
- 100g orzechów laskowych;
- 100g płatków migdałów;
- 200g suszonych daktyli;
- 4 łyżki kremu orzechowego z solą himalajską;
- 1 łyżka miodu rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni praż przez krótką chwilę płatki owsiane oraz płatki migdałów;
Po chwili na patelnię dodaj obrane i rozkruszone orzechy, a następnie praż je jeszcze przez krótką chwilę;
Do kielicha blendera dodaj: daktyle, masło orzechowe oraz miód;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do gęstej masy dodaj pokruszone orzechy, migdały oraz płatki owsiane;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na folii aluminiowej;
Zawiń batony w folię, a następnie włóż do lodówki na około 3-4 godziny.


Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód

Składniki:

- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.

Sposób przygotowania:                                   

W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.


Kokosowa owsianka z błonnikiem

Kokosowa owsianka z błonnikiem

Składniki:

- 40 g płatków owsianyc
- 150 ml mleka lub wody
- łyżeczka wiórek kokosowych
- łyżeczka płatków migdałowych
- łyżeczka łuski babki jajowatej
- pół banana
- garść borówek lub truskawek

Wykonanie:

Płatki owsiane gotować na mleku lub wodzie do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe, migdały i łuskę babki jajowatej. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana i borówki lub truskawki.


Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

Składniki:

- 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
- 1 małego jabłka;
- 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
- 1 łyżki pokruszonych orzechów;
- 4 łyżek płatków owsianych;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 200ml wybranego mleka.

Sposób przygotowania:

Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
Jabłko ułóż na owsiance;
Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.


Pyszne placuszki śniadaniowe z dodatkiem kremu pistacjowego

Pyszne placuszki śniadaniowe z dodatkiem kremu pistacjowego

Składniki:

- 100g płatków owsianych;
- 50g mąki razowej;
- 50g mąki pszennej typu 550;
- 150-200ml wybranego mleka;
- Szczypta cynamonu;
- 1 łyżka kremu pistacjowego;
- 1 banan;
- 1 łyżka miodu lipowego.

Sposób przygotowania:

Obierz banana ze skórki, a następnie rozdrobnij go przy pomocy widelca i wymieszaj z mlekiem;

Do niewielkiej miski przesyp suche składniki: płatki owsiane, obie mąki oraz cynamon;

Do suchych składników dodaj mleko z bananem oraz krem pistacjowy;

Mieszaj całość tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę;

Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka;

Placuszki smaż na patelni bez tłuszczu;

Gotowe placki polej odrobiną miodu i jeśli masz na to ochotę, posyp świeżymi owocami (np. malinami lub borówkami).


Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów

Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów

Składniki:

- 2 banany;
- 1 łyżeczka ksylitolu;
- garść drobno pokruszonych orzechów laskowych;
- 2 łyżki mielonych płatków owsianych;
- 100ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

Obierz banany ze skórki i pokrój na cienkie plastry, a następnie zanurz je w mleku kokosowym;

W osobnej misce przygotuj panierkę do bananów. Połącz ksylitol z pokruszonymi drobno orzechami laskowymi oraz mielonymi płatkami owsianymi;

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Namoczone banany obtocz w panierce i rozłóż na blaszce do pieczenia;

Panierowane chipsy bananowe piecz przez około 20 minut.

Tak przygotowane banany możesz również usmażyć na maśle sklarowanym. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca.


Owsianka z mieszanką studencką z ananasem bez gotowania (porcja dla 1 osoby)

Owsianka z mieszanką studencką z ananasem bez gotowania (porcja dla 1 osoby)

Składniki:

- 1/2 szklanki płatków owsianych

- 2-3 łyżki mieszanki studenckiej z ananasem

- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego

 

Wykonanie:

Sypkie składniki wsyp do miski, zalej mlekiem lub napojem roślinnym. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień, owsianka na śniadanie jest gotowa do spożycia.


Pasztet z soczewicy i batata z bobem solonym prażonym

Pasztet z soczewicy i batata z bobem solonym prażonym

Składniki

- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 batat
- 1/3 zmielonych płatków owsianych
- 50 ml oleju
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej

Dodatki:

- garść maku
- pół szklanki bobu prażonego solonego
- garść słonecznika

Wykonanie

Soczewicę ugotować i odcedzić. Batat upiec w temp. 200 stopni Celsjusza (około 30 min), ostudzić i obrać ze skórki. Pociąć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, oprócz dodatków, włożyć do miski blendera i zmiksować na gładko. Dodać mak, słonecznik i bób. Piec w piekarniku w stopni celsjusza około 40 minut.


Najchętniej czytane

Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!

Przybierający na sile problem nadwagi i otyłości wśród polskiego społeczeństwa skłania coraz większą grupę osób do poszukiwania skutecznych metod utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że nie każda „modna” dieta jest w stanie zagwarantować nam upragnione efekty, a co więcej, stosowana w nieodpowiedni sposób, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Jak więc odchudzać się […]

czytaj więcej...

Dieta OXY – na czym polega i jakie są jej najważniejsze założenia?

Na całym świecie, w tym również w Polsce, coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Niniejsze zaburzenia prowadzą do poważnych konsekwencji, w tym nadciśnienia, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, wiele osób poszukuje w internecie skutecznych sposobów redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jeszcze do niedawna prawdziwym […]

czytaj więcej...