Płatki owsiane na 3 sposoby. Podpowiadamy jak wykorzystać je w naszej kuchni!
Płatki owsiane to produkt, który z łatwością możemy znaleźć w kuchni każdego z nas. Charakteryzują się one nie tylko doskonałą wartością odżywczą, ale przede wszystkim wielością zastosowań. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy różne sposoby na wykorzystanie płatków owsianych w naszej codziennej diecie.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować pożywną owsiankę w zimowej odsłonie;
- Jak przygotować pyszne babeczki owsiane;
- Jak przyrządzić pełen zdrowia chlebek owsiany.
Jak przygotować pożywną owsiankę w zimowej odsłonie?
Owsianka to prosty sposób na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie. Dlatego też, już od dzisiaj warto wprowadzić ją do swojego codziennego jadłospisu.
Jakich składników potrzebujesz?- 6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- Szklanki mleka (zwierzęcego 1,5% tłuszczu lub mleka roślinnego);
- Łyżki pokruszonych migdałów;
- 1 gruszki;
- Szczypty cynamonu;
- Szczypty imbiru;
- Łyżki miodu.
Krok I: Podgrzej szklankę mleka w niewielkim garnku, gdy delikatnie ostygnie, dodaj do niego łyżkę miodu;
Krok II: Przesyp płatki owsiane do miski, a następnie zalej je szklanką mleka z miodem i odczekaj około 5 minut;
Krok III: Pokrój gruszkę w niewielką kostkę, a następnie dodaj ją do płatków;
Krok IV: Całość przypraw szczyptą cynamonu oraz imbiru, a następnie udekoruj pokruszonymi migdałami.
Jak przygotować pyszne babeczki owsiane?
Pyszne babeczki owsiane to doskonała alternatywa dla chrupiących ciasteczek. Doskonale sprawdzą się zarówno w formie 2 śniadania, jak i podwieczorku.
Jakich składników potrzebujesz?- Około 3 szklanek naturalnych płatków owsianych;
- 2 dojrzałych bananów
- 300 g jogurtu naturalnego;
- 250 ml mleka (tradycyjnego lub roślinnego);
- 50 g miodu;
- 2 jajek;
- 1 łyżki cynamonu;
- 1/3 laski wanilii;
- Szczypty soli;
- Garści posiekanej, suszonej żurawiny;
- Garści posiekanych rodzynek;
- Garści pokruszonych orzechów włoskich.
Krok I: W wysokiej misce przy pomocy widelca rozgnieć banany, a następnie dodaj do nich jajka i dokładnie wymieszaj całość;
Krok II: Do powstałej mikstury dodaj: miód, startą laskę wanilii, cynamon i szczyptę soli;
Krok III: Do masy dodaj: jogurt, płatki owsiane oraz wybrane mleko, a następnie jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Krok IV: Do uzyskanej masy dodaj pokruszone orzechy oraz posiekane owoce;
Krok V: Masę przelej do specjalnych foremek (np. papierowych papilotek);
Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz babeczki przez około 30 minut.
Jak przyrządzić pełen zdrowia chlebek owsiany?
Przygotowanie domowego chleba wbrew pozorom wcale nie musi być trudnym zadaniem. Wystarczą odpowiednie składniki i sprawny piekarnik, aby cieszyć się aromatem świeżego pieczywa.
Jakich składników potrzebujesz?- Około 200-220 g naturalnych płatków owsianych;
- 30 g pestek słonecznika;
- 40 g siemienia lnianego;
- 20 g pestek dyni;
- 30 g sezamu;
- Około 30-40 g nasion babki płesznik;
- Płaskiej łyżeczki soli (np. himalajskiej);
- 400-500 ml naturalnej wody.
Krok I: Do wysokiej miski przesyp: płatki owsiane, nasiona słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, sezam, nasiona babki płesznik oraz sól. Następnie, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Krok II: Delikatnie podgrzej wodę, a następnie zalej nią zawartość miski i pozostaw całość na kilka, a nawet kilkanaście minut (aż woda całkowicie zostanie wchłonięta);
Krok III: Przygotuj formę o wymiarach 10 na 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia;
Krok IV: Przelej masę do formy i pozostaw ją na minimum 60 minut (a najlepiej 3 godziny);
Krok V: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim chleb przez około 40 minut;
Krok VI: Wyłóż ciasto z formy, przełóż je na kratkę piekarnika, a następnie piecz przez kolejne 15-20 minut;
Krok VII: Wyciągnij chleb z piekarnika, a następnie ostudź go i ciesz się smakiem świeżego pieczywa z pełnego ziarna.
Podsumowanie
Płatki owsiane stanowią cenny składnik naszej kuchni. Warto wykorzystać je nie tylko do przygotowania pełnej zdrowia owsianki, ale również do pieczenia pożywnego chleba.