info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Płatki owsiane 400g ZERO WASTE - VIVIO

Płatki owsiane 400g ZERO WASTE

Płatki owsiane 400g ZERO WASTE - VIVIO

4,30 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety

Płatki owsiane - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Składniki: Płatki owsiane górskie

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1592 kJ/377 kcal19%
Tłuszcz7,1 g10%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
1,2 g6 %
Węglowodany63 g24 %
W tym
Cukry0,9 g1 %
Błonnik11,9 g-
Białko7 g24%
Sól0,01 g<1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Płatki owsiane - Zastosowanie

Zastosowanie płatków owsianych w kuchni 

Płatki owsiane możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: stanowią one podstawę odżywczej owsianki, która doskonale odnajduje się w połączeniu ze świeżymi owocami oraz orzechami, zapewniając nam tym samym energię na cały poranek;
  • Po drugie: z łatwością przygotujemy z nich przepyszne ciasteczka pełnoziarniste, odpowiedzialne za dostarczenie do naszego organizmu cennych witamin i minerałów;
  • Po trzecie: można dodać je do koktajlu owocowo-warzywnego lub deseru jogurtowego;
  • Po czwarte: stanowią one idealny składnik domowego musli.

Warto również wiedzieć, iż po zmieleniu płatki owsiane świetnie nadają się do wypieku ciast, a przede wszystkim aromatycznego chleba.

Płatki owsiane w kosmetyce 

Co ciekawe, płatki owsiane nie tylko doskonale wpływają na nasze zdrowie, ale również wygląd. Okazuje się, iż znajdują one szerokie zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy E (uznawanej za witaminę młodości) oraz innych antyoksydantów. To połączenie sprawia, iż stosowanie płatków owsianych w odpowiedni sposób jest w stanie przyczynić się do opóźniania procesów starzenia się skóry oraz zapewnienia jej promiennego wyglądu. Ponadto, produkt ten idealnie nadaje się do sporządzenia domowej maseczki. W tym celu należy przygotować:

  • 1 łyżkę wybranego miodu;
  • 1 łyżkę mleka migdałowego;
  • 1 łyżkę ciepłej wody;
  • 3 łyżki naturalnych płatków owsianych.

Powyższe składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie nałożyć na twarz. Po upływie około 10-15 minut trzeba spłukać maseczkę przy pomocy chłodnej wody, a następnie nałożyć ulubiony krem nawilżający.

Płatki owsiane - KCAL

Płatki owsiane są doskonałym źródłem energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 366 kalorii. Płatki produkowane z ziaren owsa są w stanie dostarczyć do naszego organizmu przede wszystkim węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Warto również pamiętać, iż stanowią one bogate źródło błonnika rozpuszczalnego, który jest w stanie przyczynić się nie tylko do profilaktyki zaburzeń układu krążenia, ale również przyspieszenia procesu utraty nadmiaru zbędnych kilogramów. Dlatego też, warto wprowadzić niniejszy produkt do swojej codziennej diety.

Płatki owsiane - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych płatków owsianych grubych

Wraz ze wzrostem zainteresowania kwestią zdrowego żywienia, ponowną popularnością zaczęły cieszyć się płatki owsiane. Nic w tym dziwnego, w końcu są one doskonałym źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika. Warto również wiedzieć, iż płatki owsiane idealnie nadają się do przygotowywania pełnowartościowego śniadania. Ponadto, wprowadzenie ich do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może istotnie zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat płatków owsianych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić płatki owsiane?

Płatki owsiane grube czy błyskawiczne? Które z nich warto wybrać?

Płatki owsiane na mleku. Jak przygotować je w odpowiedni sposób?

Czy płatki owsiane są bezglutenowe?

Czy można podawać płatki owsiane dzieciom?

  • Płatki owsiane – kcal;

  • Zastosowanie płatków owsianych w kuchni;

  • Płatki owsiane w kosmetyce.

Skąd się biorą i czym charakteryzują się płatki owsiane?

Płatki owsiane są produktem pełnoziarnistym, który otrzymywany jest z ziaren owsa zwyczajnego. Roślina ta należy do rodziny wiechlinowatych i w naturalnych warunkach występuje na terenie Europy oraz Ameryki Północnej. Co ciekawe, popularna dziś owsianka spożywana była już 32 tysiące lat temu! Potwierdzeniem niniejszej tezy mają być naczynia z epoki paleolitu, na których znaleźć można właśnie ziarna owsa. Płatki owsiane, choć niewielkie, zawierają w sobie nie tylko całą masę cennych witamin (w tym witamin z grupy B i witaminę E) oraz minerałów (takich jak: magnez, wapń, miedź, mangan, cynk, żelazo i potas), ale również sporą dawkę energii. Warto również wiedzieć, że produkt ten jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Ponadto, znaleźć możemy w nim białko oraz niezbędne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje również błonnik pokarmowy (wraz z frakcją rozpuszczalną w wodzie i nierozpuszczalną w wodzie).

Obecnie na rynku dostępne są głównie trzy rodzaje płatków owsianych.

  • Płatki owsiane grube – wytwarzane są z całego ziarna owsa. Oznacza to, iż znajduje się w nich również wartościowa łuska, która jest nieocenionym źródłem błonnika oraz niezbędnych witamin i minerałów.
  • Płatki owsiane górskie – otrzymywane są z krojonego lub łamanego ziarna owsa. W nich również znajdziemy cenne części niniejszej rośliny.
  • Płatki owsiane błyskawicznie – są nie tylko dodatkowo rozdrabniane, ale przede wszystkim poddawane obróbce hydrotermicznej. Proces ten sprawia, iż tracą one część z wartościowych składników odżywczych (przede wszystkim błonnik pokarmowy).

Płatki owsiane marki VIVIO charakteryzują się płaskim kształtem i delikatnym beżowym kolorem. Ponadto, wyróżniają się one subtelnym smakiem oraz neutralnym aromatem. Dlatego też, idealnie nadają się one zarówno do przygotowywania licznych posiłków, jak i sporządzania mikstur o działaniu kosmetycznym.

Płatki owsiane – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych, wprowadzenie grubych płatków owsianych do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może istotnie wpływać na poprawę stanu naszego zdrowia. Przede wszystkim, w sposób pozytywny oddziałują one na układ pokarmowy. Nic w tym dziwnego, w końcu znajdziemy w nich spore ilości błonnika rozpuszczalnego, złożonego między innymi z beta-glukanów. To właśnie one odpowiedzialne są za wytwarzanie śluzowatej struktury w jelitach, która chroni je przed wystąpieniem licznych podrażnień. Dodatkowo, beta-glukany działają ochronnie na śluzówkę żołądka i są dobrym źródłem energii dla kosmków jelitowych. W związku z tym, płatki owsiane przyczyniają się do regulacji perystaltyki jelit, jak również profilaktyki chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego (ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego).

Badania naukowe potwierdzają również, iż błonnik rozpuszczalny, zawarty w płatkach owsianych, odpowiada za prewencję licznych chorób cywilizacyjnych. Wprowadzenie owsianki do zrównoważonej diety sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu, co tym samym istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, udarów oraz zawałów serca w przyszłości. Oprócz błonnika, działanie kardioprotekcyjne wykazują również antyoksydanty dostępne w ziarnach owsa. Przyczyniają się one do zahamowania produkcji cytokin prozapalnych, jak również wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Płatki owsiane uznawane są również za cenny element profilaktyki przeciwnowotworowej. Wszystko to za sprawą wyżej wymienionych składników (bata-glukanów oraz antyoksydantów). Ponadto, produkt ten zawiera również polifenole, które oddziałują na zminimalizowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka. W związku z tym, płatki owsiane powinny zajmować szczególnie ważne miejsce w diecie osób, które znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości (w tym: w diecie osób palących papierosy i spożywających nadmierne ilości alkoholu, obciążonych ryzykiem genetycznym, narażonych na intensywne działanie stresu).

Warto również wiedzieć, że powyższy produkt wykazuje właściwości immunomodulujące. Oznacza to, że regularne spożywanie płatków owsianych, w połączeniu ze zrównoważoną dietą i aktywnym trybem życia, jest w stanie wpłynąć na zwiększenie odporności naszego układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębienia i grypy.

Odchudzanie a płatki owsiane – czy mogą wspomóc proces utraty nadmiaru zbędnych kilogramów?

Owsianka stanowi częsty element diety odchudzającej. Nic w tym dziwnego, albowiem zawiera ona w sobie doskonały zestaw składników odżywczych, niezbędnych do rozpoczęcia pełnego energii dnia. Warto również wiedzieć, że zawarty w niniejszych płatkach błonnik przyczynia się do regulacji rytmu wypróżnień, a ponadto zwiększenia ilości wydalanego z organizmu tłuszczu. Co ciekawe, produkt ten jest również bogatym źródłem energii, które na długo zapewnia nam uczucie sytości, bez potrzeby podjadania między posiłkami. Dlatego też, wprowadzenie owsianki do zdrowej diety, w połączeniu z codzienną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zwiększenia efektywności procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, że aby dieta była skuteczna, powinna być dobrze zbilansowana. W związku z tym, w celu ułożenia dostosowanego do indywidualnych potrzeb jadłospisu, warto zgłosić się do gabinetu doświadczonego dietetyka.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków owsianych

Chociaż w większości przypadków stosowanie płatków owsianych jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich spożywaniem. Po pierwsze, zabrania się spożywania płatków owsianych, które nie zostały oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, osobom zmagającym się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Ponadto, stosowanie niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób, u których rozpoznano alergię na ziarno owsa. Warto pamiętać, że niektóre zboża mogą wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać płatki owsiane do swojej diety stopniowo. Jeżeli po ich spożyciu dochodzi do wystąpienia niepokojących objawów (na przykład: bólu brzucha, zawrotów głowy, wysypki), należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.

Płatki owsiane – cena

Płatki owsiane sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o wadze 1000g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 9,00 – 12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena płatków owsianych może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, jak rodzaj płatków kupujemy. Pamiętajmy, że płatki owsiane grube istotnie różnią się od błyskawicznych, które pozbawione zostały części wartościowych składników odżywczych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków owsianych grubych

Pytanie 1: Gdzie kupić płatki owsiane? Płatki z ziaren owsa możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości, ale również możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej ofercie cenowej.

Płatki owsiane grube czy błyskawiczne? Które z nich warto wybrać? Płatki owsiane grube i błyskawiczne istotnie różnią się od siebie. W naturalnych płatkach znajdziemy wszystko to, co najcenniejsze w ziarnach owsa (cenne witaminy oraz niezastąpiony błonnik). Płatki błyskawiczne poddawane są natomiast działaniu wysokiej temperatury, na skutek której tracą część wartościowych dla naszego zdrowia składników. Warto również wiedzieć, iż płatki te różnią się między sobą sposobem przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, płatki błyskawiczne szybciej stają się miękkie i gotowe do spożycia.

Płatki owsiane na mleku. Jak przygotować je w odpowiedni sposób? Płatki przygotowane na mleku mogą stanowić idealną formę śniadania. Warto jednak wiedzieć, że długi proces gotowania wpływa na utratę części składników zawartych w płatkach owsianych. Dlatego też, warto zalewać je gorącym mlekiem i odczekać kilka minut, a następnie dodać ulubione dodatki, na przykład banana i/lub orzechy włoskie.

Czy płatki owsiane są bezglutenowe? Chociaż ziarno owsa samo w sobie nie zawiera glutenu, często narażone jest na zanieczyszczenia innymi zbożami np. pszenicą. Dlatego też, ogólnodostępne płatki owsiane często nie są produktem bezglutenowym. W związku z tym, nie mogą spożywane być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępne są płatki w bezglutenowej postaci. Wówczas oznaczone one zostają znakiem przekreślonego kłosa.

Czy można podawać płatki owsiane dzieciom? Zalane gorącym mlekiem płatki owsiane z dodatkiem świeżych owoców mogą stanowić doskonałą formę pierwszego śniadania dla dzieci w wieku szkolnym. Zawarte w ziarnach owsa witaminy z grupy B, jak również magnez, doskonale wpływają na poprawę zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Dzięki temu, nasze dziecko będzie bez trudu stawiało czoła szkolnym wyzwaniom.

 

płatki owsiane

 

Podsumowanie 

Płatki owsiane to coś znacznie więcej niż składnik zdrowego śniadania. Wprowadzenie ich do zrównoważonej diety wpływa bowiem na profilaktykę licznych chorób (również tych o charakterze nowotworowym). Ponadto, płatki te mogą być doskonałym wsparciem w pielęgnacji skóry.

Bibliografia 

  1. Bartnikowska E., Lange E., Znaczenie dietetyczne przetworów owsianych, ich wpływ na stężenie cholesterolu w osoczu oraz poposiłkową glikemię, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2000, 1(22), 18–35;
  2. Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M., Ziarno owsa – niedocenione źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy, „Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin” 2000, 215, 223–237;
  3. Chen J., Raymond K., Beta-glucans in the treatment of diabetes and associated cardiovascular risks, „Vascular Health and Risk Management” 2008, 4(6), 1265–1272;
  4. Dimberg L., Theander O., Lingnert H., Avenanthramides – a group of phenolic antioxidants in oats, „Cereal Chemistry Journal” 1993, 70(6), 337–341;
  5. Gąsiorowski H., Wartość fizjologiczno-żywieniowa owsa, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2003, 47(3), 26–28;
  6. Gibiński M., Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 4(45), 49–60.
  7. Högberg L. et al., Oats to children with newly diagnosed coeliac disease. A randomised double blind study, „Gut” 2004, 53(5), 649–654;
  8. Kaukinen K. et al., Long-term consumption of oats in adult celiac disease patients, „Nutrients” 2013, 5(11), 4380–4389;
  9. Meydani M., Potential health benefits of avenanthramides of oats, „Nutrition Reviews” 2009, 67(12), 731–735;
  10. Nie L. et al., Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production, „Atherosclerosis” 2006, 186(2), 260–266;
  11. Sur R. et al., Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity, „Archives of Dermatological Research” 2008, 300(10), 569–574;
  12. Whitehead A. et al., Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2014, 100(6), 1413–1421.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów