Płatki jaglane 1 kg - DeliFOOD
Płatki jaglane 1 kg - DeliFOOD
Płatki jaglane - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Polska | DeliFOOD | 2025-05-28 |
Składniki: płatki jaglane
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1665 kJ/393 kcal | 17% |
Tłuszcz | 3,2 g | 4% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0,4 g | 3% |
Węglowodany | 0,5g | 29% |
W tym | ||
Cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 3,8 g | - |
Białko | 8,7 g | 17% |
Sól | <0,01 g | <1% |
"Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)".
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Płatki jaglane - Zastosowanie
Zastosowanie płatków jaglanych w codziennej kuchni i nie tylko
Płatki jaglane znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Stanowią one nie tylko postawę pełnowartościowego śniadania, ale również niecodzienny składnik panierki do mięs, warzyw lub ryb. Co ciekawe, idealnie nadają się one również do przyrządzenia zdrowych ciasteczek zbożowych. Ponadto, płatki jaglane mogą stać się podstawą do przygotowania bezglutenowej mąki. Warto wiedzieć, że produkt ten niejednokrotnie wykorzystywany jest również podczas przygotowywania domowych maseczek pielęgnacyjnych oraz peelingów do ciała.
Płatki jaglane - KCAL
Płatki jaglane są dobrym źródłem energii, a przede wszystkim cennych dla funkcjonowania naszego mózgu węglowodanów. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 370 kalorii. Warto przy tym wiedzieć, iż znajdują się w nim również spore ilości białka (około 12g/100g). Ponadto, płatki jaglane są cennym źródłem witamin z grupy B, magnezu oraz wapnia. Dlatego też, powinny zajmować nie tylko ważne miejsce w diecie osób zmagających się z problemem celiakii, ale również tych, którzy na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego.
Płatki jaglane - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych płatków jaglanych
Wraz z rosnącą świadomością dotyczącą zasad zdrowego żywienia, wzrosło nasze zainteresowanie różnymi rodzajami zbóż. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje proso, które jest rośliną bezglutenową. To właśnie z niego wytwarzane są płatki jaglane, które przez wielu uznawane są za niezbędny element smacznego oraz pełnego zdrowia śniadania. Co ciekawe, płatki jaglane są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również stanowią skarbnicę cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, ich spożywanie może przyczyniać się do ochrony układu krążenia, jak również sprzyjać usuwaniu nadmiernej ilości toksyn z naszego organizmu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat płatków jaglanych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Skąd pochodzą i w jaki sposób są wytwarzane płatki jaglane?
Płatki jaglane – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;
Płatki jaglane a odchudzanie;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków jaglanych;
Płatki jaglane – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków jaglanych:
Gdzie kupić płatki jaglane?
Co zrobić, żeby płatki jaglane nie były gorzkie?
Płatki jaglane na wodzie – jak je przygotować?
Jaki indeks glikemiczny (IG) mają płatki jaglane?
Jak przechowywać płatki jaglane?
Płatki jaglane – kcal;
Zastosowanie płatków jaglanych w codziennej kuchni i nie tylko;
Płatki jaglane – przepis.
Skąd pochodzą i w jaki sposób są wytwarzane płatki jaglane?
Płatki jaglane wytwarzane są bezpośrednio z obłuskanego i rozgniecionego ziarna prosa lub gotowej już kaszy jaglanej. Proso zwyczajne jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny wiechlinowatych. W naturalnych warunkach występuje ono na terenie Ameryki Północnej, jak również w strefie podzwrotnikowej. Niemniej jednak, liczne jego uprawy możemy odnaleźć również na ziemiach naszego kraju. Proso charakteryzuje się półleżącym lub podnoszącym się źdźbłem. Jego liście są nitkowate i równowąskie. Kwiaty natomiast zebrane są w kwiatostan, który tworzy wiechę zwisłą.
Chociaż płatki jaglane na polskich stołach pojawiły się stosunkowo niedawno, okazuje się, iż rozdrobnione ziarna prosa były spożywane przez człowieka już prawie 5 tysięcy lat przed naszą erą. Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania niniejszego zboża pochodzą z Chin. Natomiast same płatki jaglane zostały spopularyzowane przez znanego szwajcarskiego lekarza Maximilliana Birecher-Bennera dopiero w XIX wieku. To właśnie on był pomysłodawcą popularnej mieszanki płatków oraz suszonych owoców, znanej dziś pod nazwą musli.
Proces wytwarzania płatków jaglanych nie jest prosty. Często wykorzystuje się podczas niego wysoką temperaturę. Ponadto, zanim trafią na nasze stoły, ziarna prosa są dokładnie czyszczone i suszone. Mimo, tej skomplikowanej procedury, rozdrobnione ziarna prosa nadal zawierają w sobie zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi węglowodany (w tym skrobię), białko, jak również niezbędne aminokwasy. Ponadto, płatki jaglane stanowią prawdziwą skarbnicę witamin z grupy B. Są one również źródłem wartościowych minerałów, wśród których możemy wyróżnić: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń oraz żelazo. Co ciekawe, płatki te zawierają również w sobie spore ilość kwasu krzemowego, stanowiącego podstawowy budulec kreatyny. Ważną informację stanowi również fakt, iż płatki jaglane są wolne od glutenu. Dlatego też, stanowią cenny element diety osób, które zmagają się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.
Płatki jaglane są lekkostrawne i dość delikatne w smaku. Charakteryzują się drobną strukturą i żółtawym kolorem. W odróżnieniu od płatków owsianych, odznaczają się one przyjemną chrupkością. Są również uniwersalne pod względem zastosowania w codziennej kuchni, jak i pielęgnacji ciała.
Płatki jaglane – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka
Dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie płatków jaglanych do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i samopoczucia. Niniejszy produkt jest przede wszystkim doskonałym źródłem magnezu, który odpowiedzialny jest za regulację ciśnienia krwi. Nie bez znaczenia dla układu krążenia człowieka jest również potas zawarty w płatkach jaglanych. To właśnie on chroni nasze serce oraz naczynia krwionośne przed rozwojem szkodliwych zaburzeń (w tym miażdżycy, udarów i zawałów serca) w przyszłości. Co ciekawe, wspomniany wyżej magnez odpowiadać może również za poprawę efektywności insuliny w naszym organizmie. Dlatego też, wprowadzenie płatków jaglanych do zdrowej diety może sprzyjać profilaktyce cukrzycy typu II.
W tym miejscu należy również wspomnieć o niezastąpionych witaminach z grupy B. Nie tylko wpływają one na wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale również na przyspieszenie procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Ponadto, witaminy te odpowiedzialne są za wzmocnienie naszej odporności na działanie silnego stresu. Dodatkowo, skutecznie zwiększają one zdolności człowieka do zapamiętywania i koncentracji. Dlatego też, spożywanie płatków jaglanych podczas śniadania jest w stanie wspomóc naszą efektywność podczas dnia pełnego wyzwań. Co ciekawe, płatki te mogą okazać się również cennym wsparciem w leczeniu problemu uporczywych zaparć. Wszystko to za sprawą sporej zawartości błonnika w ich składzie.
Warto również wiedzieć, iż rozdrobnione ziarna prosa są doskonałym źródłem cynku. Niniejszy pierwiastek odpowiedzialny jest za poprawę kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. W związku z tym, znalazły one szerokie zastosowanie podczas produkcji domowych środków do pielęgnacji skóry twarzy i ciała. Doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają szczególną uwagę na właściwości przeciwgrzybicze oraz moczopędne płatków jaglanych. Okazuje się, że ich regularne spożywanie może sprzyjać prawidłowemu funkcjonowaniu układu moczowego.
Spożywanie płatków jaglanych zalecane jest również w diecie osób, które na co dzień zmagają się z poważnymi zaburzeniami w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego. Dodatkowo, są one niezastąpionym składnikiem w jadłospisie pacjentów, u których zdiagnozowano problem celiakii lub nietolerancji glutenu. Nie tylko ze względu na brak glutenu w ich składzie, ale również z uwagi na bogatą zawartość witamin z grupy B, które tak trudno jest dostarczyć do organizmu wraz z pokarmem w przebiegu choroby trzewnej.
Płatki jaglane a odchudzanie
Problem nadwagi i otyłości z roku na rok dotyczy coraz większej liczby obywateli naszego kraju (w tym również dzieci). Jedynym sposobem na zwalczanie tej swoistej pandemii jest wprowadzenie do codzienności zdrowych nawyków żywieniowych, jak również systematycznej aktywności fizycznej. Jednym z cennych produktów zrównoważonej diety mogą być płatki jaglane. Są one nie tylko doskonałym źródłem węglowodanów oraz białka, ale również witamin z grupy B i błonnika pokarmowego. To właśnie te dwa ostatnie składniki odpowiedzialne są za przyspieszenie procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dodatkowo, błonnik sprzyja regularności rytmu wypróżnień oraz zwiększaniu wartości masy kałowej. Dlatego też, stosowanie płatków jaglanych w odpowiednich ilościach może sprzyjać zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie zamierzonego celu możliwe staje się tylko wtedy, gdy połączymy przestrzeganie zaleceń zdrowej diety z wykonywaniem regularnej aktywności fizycznej o umiarkowanym natężeniu.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków jaglanych
W większości przypadków spożywanie płatków jaglanych jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich stosowaniem. Po pierwsze, z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów, częste spożywanie płatków jaglanych nie jest zalecane w przypadku osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto jednak wiedzieć, że choć rzadko, ziarno prosa może wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać zarówno płatki, jak i kaszę jaglaną do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów (takich jak: duszności, nudności, bóle brzucha, zaczerwienienie skóry) należy zgłosić się na konsultacje do alergologa, lub przy ostrych objawach, na szpitalny oddział ratunkowy.
Płatki jaglane – cena
Płatki jaglane sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o wadze 1000g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 10,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena płatków jaglanych może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy w wybranym przez nas produkcie nie znajdują się dodatkowe ilości cukru lub soli. Zgodnie ze wskazówkami zdrowego żywienia, powinniśmy wybierać te produkty, które charakteryzują się najkrótszą listą składników niezbędnych do ich wytworzenia.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków jaglanych
Pytanie 1: Gdzie kupić płatki jaglane? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Płatków jaglanych warto również poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób często zyskujemy dostęp do najwyższej jakości produktów w atrakcyjnej ofercie cenowej.
Pytanie 2: Co zrobić, żeby płatki jaglane nie były gorzkie? Zarówno kasza, jak i płatki jaglane mogą charakteryzować się delikatnym gorzkim posmakiem. Jeśli chcemy go uniknąć, przed rozpoczęciem procesu gotowania powinniśmy przepłukać kilkukrotnie płatki jaglane pod strumieniem zimnej wody.
Pytanie 3: Płatki jaglane na wodzie – jak je przygotować? Przygotowanie płatków jaglanych na wodzie jest niezwykle proste. Wystarczy przepłukać płatki jaglane na sitku pod strumieniem zimnej wody i przełożyć je do miseczki. Następnie, należy zalać płatki jaglane gorącą wodą, tak aby wystawała ona około 0,5cm nad powierzchnię płatków. Tak zalane płatki odstawiamy na około 10 minut, aż staną się miękkie. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, możemy dodać do nich jogurt oraz ulubione świeże owoce i przyprawy.
Pytanie 4: Jaki indeks glikemiczny (IG) mają płatki jaglane? Gotowane płatki jaglane charakteryzują się dość wysokim indeksem glikemicznym (IG=71). Dlatego też, nie powinny często spożywane być przez osoby, u których rozpoznano cukrzycę lub insulinooporność.
Pytanie 5: Jak przechowywać płatki jaglane? Płatki jaglane najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Można przełożyć je do szczelnego plastikowego pudełka lub szklanego słoika. W ten sposób będziemy w stanie zatrzymać ich właściwości na dłużej.
Podsumowanie
Płatki jaglane stanowią częsty element diety bezglutenowej. Niemniej jednak, do swojej diety może wprowadzić je niemal każdy z nas. Niniejsze płatki są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto, są one łatwe w przygotowaniu i lekkostrawne.
Bibliografia
- Amadou, Issoufou, Mahamadou E. Gounga, and Guo-Wei Le. „Millets: Nutritional composition, some health benefits and processing-A review.” Emirates Journal of Food and Agriculture(2013): 501-508;
- Brown L. in., Cholesterol lowering effect of dietary fiber. A metaanalysis, „Am. J. Clin. Nut” 1999, nr (69) s. 30–42, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9925120;
- Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. „Antioxidant Phenolics of Millet Control Lipid Peroxidation in Human LDL Cholesterol and Food Systems”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 89 (2) : 275-285;
- Chandrasekara A., F. Shahidi. 2010. „Content of insoluble bound phenolics in millets and their contribution to antioxidant capacity.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 58 (11) : 6706-6714;
- Cui, Xiaodong, Ru Wang, and Zhuanhua Wang. „Cationic peroxidase from proso millet induces human colon cancer cell necroptosis by regulating autocrine TNF-α and RIPK3 demethylation.” Food & function 9.3 (2018): 1878-1888;
- James W. Anderson, Tammy J. Hanna, Xuejun Peng & Richard J. Kryscio, Whole Grain Foods and Heart Disease Risk, Journal of the American College of Nutrition, 19:sup3, 291S-299S;
- John Taylor, Kwaku G. Duodu; “Sorghum and Millets: Chemistry, Technology, and Nutritional Attributes”; Elsevier 2018;
- Kalinova J. 2007. „Nutritionally Important Components of Proso Millet (Panicum miliaceum L.): Food – Global Science Books 1 (1) : 91-100;
- Lakshmi Kumari, P. Sumathi, S. Plant, Effect of consumption of finger millet on hyperglycemia in non-insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM) subjects, Foods Hum Nutr (2002) 57: 205,
- Linda Dykes, Lloyd W. Rooney, Sorghum and millet phenols and antioxidants, Journal of Cereal Science, Volume 44, Issue 3, November 2006, s. 236–251;
- Mattila P., J.M. Pihlava, J. Hellstrom. 2005. „Contents of phenolic acids, alkyl- and alkenylresorcinols,and avenanthramides in commercial grain products.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (21) : 8290-8295;
- Nishizawa N., D. Sato, Y. Ito, T. Nagasawa, Y. Hatakeyama, M.R. Choi, Y.Y. Choi, Y.M. Wei. 2002. „Effects of dietary protein of proso millet on liver injury induced by D-galactosamine in rats.” Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 66 (1) : 92-96;
- Park K.O., Y. Ito, T. Nagasawa, M.R. Choi, N. Nishizawa. 2008. „Effects of dietary Korean proso-millet protein on plasma adiponectin, HDL cholesterol, insulin levels, and gene expression in obese type 2 diabetic mice.” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 72 (11) : 2918-2925.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.