info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Płatki drożdzowe nieaktywne cena, opinie, zastosowanie
Płatki drożdzowe nieaktywne cena, opinie, zastosowanie
Płatki drożdzowe nieaktywne cena, opinie, zastosowanie
Płatki drożdzowe nieaktywne cena, opinie, zastosowanie
Płatki drożdzowe nieaktywne cena, opinie, zastosowanie
Płatki drożdzowe nieaktywne cena, opinie, zastosowanie
MEGA OKAZJA

Płatki drożdżowe 200G - VIVIO

14,99 zł(17)
  duża dostępność

Płatki drożdżowe Wartości odżywcze

Składniki: Drożdże (Saccharomyces  cerevisiae)

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Płatki drożdżowe Zastosowanie

Płatki drożdżowe nieaktywne – dawkowanie i zastosowanie w kuchni

Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 3 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych. Dzięki temu, zapewnimy sobie dobre zdrowie i samopoczucie. Niniejszy produkt jesteśmy w stanie wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się on do wyrobu pizzy, jak również zagęszczania licznych sosów i zapiekanek warzywnych. W połączeniu z orzechami, płatki owsiane mogą stanowić przepyszną panierkę zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich. Płatki drożdżowe stosuj też do:
- do jogurtu naturalnego, kefiru
- do  zupy, sosu, w ramach zagęszczenia konsystencji
- do domowej pasty z warzyw


Płatki drożdżowe Film


Płatki drożdżowe KCAL

W 100 gramach płatków drożdżowych znajdziemy około 331 kalorii. Warto jednak pamiętać, że nie są to puste kalorie. Nieaktywne płatki drożdżowe są w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych składników (w tym błonnika oraz chromu), które przyczyniają się nie tylko do poprawy funkcjonowania naszego organizmu, ale również przyspieszenia procesu odchudzania.


Płatki drożdżowe Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe cieszą się rosnącą popularnością szczególnie wśród wegan i wegetarian, jak również znawców zdrowego żywienia. Niniejszy produkt jest bowiem w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin i minerałów, które są niezbędne dla zachowania pełnego zdrowia. Ponadto, płatki drożdżowe są nie tylko składnikiem ciast, czy innych wyrobów drożdżowych, ale również nadają one niezwykłych walorów smakowych licznym potrawom. Poza tym, doskonale sprawdzić się mogą w roli zdrowego zagęszczacza do zup i sosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat nieaktywnych płatków drożdżowych?

Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne?

Jak spożywać płatki drożdżowe?

Płatki drożdżowe dla dzieci. Czy można je podawać najmłodszym?

  • Płatki drożdżowe Kcal;

  • Płatki drożdżowe nieaktywne – dawkowanie i zastosowanie w kuchni;

  • Płatki drożdżowe – przepisy.

Czym są i skąd pochodzą płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, który otrzymywany jest z nieaktywnych drożdży (najczęściej z gatunku Saccharomyces Cerevisiae) z wykorzystaniem glukozy (wytwarzanej z melasy buraczanej lub melasy trzcinowej). Na dalszym etapie, płatki są deaktywowane dzięki poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury. Następnie, są dokładnie płukane oraz suszone. W procesie produkcyjnym zyskują one formę przypominającą drobne płatki owsiane lub gruboziarnistą bułkę tartą. Nieaktywne płatki drożdżowe dostępne są zazwyczaj w opakowaniach o wartości 250g lub 500g. Charakteryzują się one słodkawą, lekko orzechową nutą. Dzięki zawartości cennych składników odżywczych, niniejszy produkt szczególnie ceniony jest przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania glutenu, mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto również wiedzieć, że przez wielu płatki drożdżowe nazwane są „wegańskim parmezanem”.

Właściwości zdrowotne nieaktywnych płatków drożdżowych

Nieaktywne płatki drożdżowe stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Dlatego też, wykazują szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. W ich składzie znajdziemy zarówno spore ilości białka, błonnika, jak również wartościowych węglowodanów. Dzięki zawartości białka, płatki drożdżowe dostarczają zestawu pełnowartościowych protein, które niezbędne są w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ze względu na bogatą zawartość błonnika, spożywanie niniejszego produktu może przyczynić się do wzmożenia perystaltyki jelit, jak również wyposażenia mikroflory bakteryjnej w prozdrowotne szczepy bakterii, które przyczyniają się między innymi do zmniejszenia zdolności rozwojowych bakterii gnilnych, odpowiedzialnych za liczne nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, że nieaktywne płatki drożdżowe są w stanie dostarczyć do naszego organizmu kompleks witamin z grupy B. Tym samym, wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety jest w stanie wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego, jak również wyraźnie poprawić kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Ponadto, płatki drożdżowe zapewniają spore ilości kwasu foliowego, o którego suplementacje szczególnie powinny dbać kobiety znajdujące się w okresie ciąży. Kwas foliowy przyczynia się bowiem do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dziecka, co tym samym zapobiega powstawaniu zaburzeń neurorozwojowych. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również zawarty w płatkach drożdżowych magnez, chrom oraz wapń. Ponadto, płatki drożdżowe, jako jeden z nielicznych produktów, są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę D. Dzięki temu, wprowadzenie ich do zdrowej diety przyczynia się do wzmocnienia odporności naszego organizmu, jak również zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania nieaktywnych płatków drożdżowych

Wyraźnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na drożdże. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do świeżych drożdży, te dostępne w formie nieaktywnych płatków nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, pamiętajmy, aby wprowadzać je do naszej codziennej diety stopniowo. W tym czasie, warto również dokładnie obserwować organizm i kontrolować, czy nie doszło do pojawienia się objawów niepożądanych. Na przykład: bólu brzucha, nudności, biegunek, bólu głowy i/lub osłabienia organizmu. Warto również wiedzieć, że nadmierne spożywanie płatków drożdżowych może doprowadzić do rozwoju zakażeń grzybiczych. Wprowadzenie nieaktywnych płatków drożdżowych do swojej codziennej diety warto skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem.

Płatki drożdżowe – cena

Płatki drożdżowe możemy zazwyczaj kupić w opakowaniach o wadze 200, 250 lub 500 gramów. Za najmniejsze opakowanie produktu zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena może różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków drożdżowych

Pytanie 1: Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne? Płatki drożdżowe możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, drogeriach lub aptekach. Niemniej jednak, najlepiej jest szukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko konkurencyjną cenę, ale przede wszystkim najwyższą jakość oferowanego produktu.

Pytanie 2: Jak spożywać płatki drożdżowe? Płatki drożdżowe możemy spożywać na wiele różnych sposobów. Zmiksowane z orzechami mogą zastąpić parmezan w diecie wegańskiej. Doskonale nadają się również jako zagęstnik do sosów, zup i zapiekanek warzywnych. Z powodzeniem można użyć ich również jako panierki do kotletów mięsnych lub warzywnych.

Pytanie 3: Płatki drożdżowe dla dzieci. Czy można je podawać najmłodszym? Płatki drożdżowe można dodawać do posiłków starszych dzieci. Warto jednak pamiętać, aby przed wprowadzeniem ich do stałej diety malucha zasięgnąć konsultacji w gabinecie wyspecjalizowanego w dietetyka lub pediatry. 

 


płatki drożdżowe

 

Podsumowanie

Płatki drożdżowe to doskonały składnik zdrowej diety. Z powodzeniem mogą one stanowić zamiennik mięsa lub produktów mlecznych w diecie wegańskiej. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne oraz walory smakowe, nieaktywne płatki drożdżowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni.

Bibliografia

  1. NOWE TYPY ŻYWNOŚCI E Kolarzyk, MB Wójtowicz - zhid.wl.cm.uj.edu.pl;
  2. Ocena zawartości witamin z grupy B w owsianych produktach bezglutenowych I Rybicka, A Gliszczynska-Swiglo - Zeszyty Problemowe Postępów 2014 - yadda.icm.edu.pl;
  3. Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009”, Anna Dobrzeńska i Zespół Ekspertów. Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka;
  4. Produkty bezglutenowe na rynku polskim E Lange - Handel Wewnętrzny, 2013 - yadda.icm.edu.pl.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAFrancja / Chiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
PRZEPIS

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

- 3 upieczone buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego (lub pasty kokosowej rozmieszanej z wodą)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżek oleju
- 2 łyżek soku z limonki
- 2 szklanek wody
- łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku na oleju podsmaż starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj buraki, wodę i mleko/pastę kokosową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj płatki drożdżowe i zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw sokiem z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj siemieniem lnianym.

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych
PRZEPIS

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.

Wegański „majonez”
PRZEPIS

Wegański „majonez”

Składniki: 

- 1/2 szklanki napoju roślinnego niesłodzonego
- 4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
- 2/3 łyżeczki soli kala namak (sól czarna)
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 3-4 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego (lub winnego)
- 1,5 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy

Wykonanie:

W pojemniku bledera umieść mleko, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodć gumę ksantanową i zblendować aż masa się spieni i zgęstnieje.

Dodaj płatki drożdżowe, czosnek, kurkumę, ocet jabłkowy, syrop klonowy i połowę oleju. Blendować 2 minuty. Wlać resztę oleju i zblendować kolejne 2 minuty.

Dodać musztardę. Wymieszać.

Majonez można dodawać do kanapek, sałatek i jajek.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Płatki drożdżowe nieaktywne – cenny składnik diety nie tylko wegańskiej

O drożdżach używanych do wyrobu pieczywa czy innych produktów spożywczych na bazie fermentacji słyszał niemalże każdy. Jednak już płatki drożdżowe nieaktywne mogą wywoływać pewne zdziwienie czy niezrozumienie, tym bardziej, gdy ktoś dowie się, w jaki sposób są wykorzystywane. Co to są płatki drożdżowe nieaktywne, w jaki sposób powstają, których cennych składników odżywczych dostarczają do organizmu? […]

czytaj więcej...