Ciasto pomarańczowe z orzechami włoskimi
Jeśli chcesz zadowolić siebie i swoich bliskich w weekend, to ten prosty i jednocześnie unikalny domowy przepis na ciasto musisz obowiązkowo spróbować.
Przygotowanie tego ciasta zajmuje mniej niż godzinę.
Składniki:
- Pomarańcze – 120g
- Mąka – 150g
- Orzechy włoskie – 60g
- Ksylitol – 100g
- Masło – 100g
- Jajka – 2
- Czekolada biała – 60g
- Proszek do pieczenia – 5g
- Sól zwykła lub morska – szczypta

Sposób przygotowania:
1. Wybierz 12 pięknych połówek orzechów włoskich dla dekoracji, resztę orzechów drobno posiekaj lub zmiel.
2. Skórkę pomarańczową zetrzyj na tarce, przełóż do miski i wyciśnij z sok z całej pomarańczy.
3. W innej misce połącz roztopione masło z cukrem, wlej sok pomarańczowy i dodaj cukier.

4. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane orzechy, roztopioną czekoladę, skórkę pomarańczową, jajka, sól i dobrze wymieszaj.
5. Dodaj do mąki z orzechami i czekoladą roztopione masło z cukrem i dobrze wymieszaj.
6. Najlepsze połówki orzechów włoskich dodać na wierzch ciasta i piecz w rozgrzanym piekarniku do 190°C przez 20 minut.
Smacznego!