Piernik – słodki symbol świąt!
Piernik, to twarde, ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, goździkami, gałką muszkatołową i anyżem. Nazwa “piernik” wywodzi się od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny. Jest jednym z najstarszych ciast, a tradycja jego wypiekania wywodzi się już ze średniowiecza. Piernik swój początek wziął z ogromnych bochnów chleba pieczonych na miodzie. Kiedyś był nawet wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego, ze względu na trudną dostępność przypraw korzennych i miodu.
Dziś piernik jest najbardziej znanym świątecznym ciastem, obecnym w każdym domu. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim mieszance korzennych przypraw połączonych z miodem – temu smaku nic nie dorówna. Oto najlepszy naszym zdaniem przepis na świąteczny piernik.
Składniki:
- 1kg mąki
- 1 kostka masła lub margaryny (w zdrowszej wersji zastąpmy masło olejem kokosowym)
- 1 ½ łyżeczki sody
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki ksylitolu
- przyprawa do piernika
- 4 jajka
- 30 dkg miodu (najlepiej użyć spadziowego)
- 16 łyżek mleka
- 4 budynie czekoladowe
- 2 łyżki kakao (bądź 1 łyżka karobu)
- olejek cytrynowy
- bakalie: żurawina suszona, migdały (grubo krojone), rodzynki
Wykonanie: