info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pieprz kolorowy ziarno 25g - VIVIO

Pieprz kolorowy cena, właściwości, zastosowanie

Pieprz kolorowy ziarno 25g - VIVIO

3,69 zł
Cena za 1KG / 1L: 122,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Pieprz kolorowy - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Pieprz kolorowy - Zastosowanie

Ten rodzaj pieprzu stanowi mieszaninę dobranych owoców różnorodnych rodzajów rośliny. Składają się na nią odmiany: czarna, biała, zielona i czerwona. Pieprz kolorowy jest dodawany do pikantnych potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat. 

Dodaje się go do steków i grillowanego kurczaka. Naciera się nim plastry łososia przed podaniem. Dekoruje się nim potrawy, w tym pasztety. Całe ziarenka pieprzu kolorowego dodaje się do bulionów, zalew i marynat.

Pieprz kolorowy może stanowić doskonałą alternatywę dla pieprzu czarnego. Stosuje się go do mięs, zup, sosów, dań jajecznych oraz warzyw i dań wegańskich. Nadaje potrawom ostrego i intensywnego smaku, jednocześnie wprowadzając nutkę świeżości.

Pieprz kolorowy - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania pieprzu kolorowego

Nadszedł czas na nutkę świeżości i urozmaicenia w Twojej kuchni! Każdy z nas na co dzień stosuje w wielu przepisach pospolity pieprz czarny. Jeśli ta monotonia już Ci się znudziła i szukasz czegoś nowego, a jednocześnie zależy Ci na zachowaniu pełni tradycyjnego smaku, sięgnij po pieprz kolorowy. Jest to mieszanka różnego rodzaju ziaren pochodzących z tej samej rośliny, co znany nam pieprz czarny. Odmienny sposób obróbki technologicznej sprawia jednak, że wyróżniają się one nieco innym posmakiem i mogą nadać Twoim daniom zupełnie nowego charakteru. Jednocześnie zachowują ostry, intensywny smak, za który tak cenimy naszą popularną przyprawę.

Czy pieprz kolorowy jest przyprawą sztucznie barwioną?

Skąd pochodzi pieprz kolorowy?

Czy każdy może używać pieprzu kolorowego?

  • Pieprz kolorowy – zastosowanie

Jak powstaje pieprz kolorowy?

Pieprz to roślina zielna występująca naturalnie głównie na terenach Azji. Pnącza te lubią klimat ciepły i wilgotny, dlatego jego największe plantacje można spotkać w południowych Indiach oraz w Archipelagu Malajskim. Zważywszy na tak odległe podchodzenie, nikogo nie zdziwi fakt, że ta powszechna obecnie przyprawa uznawana była niegdyś za prawdziwy rarytas. Jej wyjątkowy smak i właściwości ceniono już w starożytności i średniowieczu, ale wówczas pozwolić mogli sobie na nią jedynie najbogatsi. Na szczęście my nie musimy przejmować się już takimi sprawami i śmiało możemy korzystać z walorów smakowych, jakie oferuje nam ta przyprawa.

Wykorzystywana przez nas przyprawa to owoce rośliny o tej samej nazwie. Ziarna o różnym kolorze pochodzą dokładnie z tego samego gatunku. Różnią się natomiast sposobem obróbki owoców po zebraniu. Najpopularniejszy pieprz czarny to owoce niedojrzałe, które poddaje się procesom suszenia i fermentacji. Ten rodzaj stanowi najostrzejszą i najczęściej stosowaną odmianę przyprawy. Pieprz biały to natomiast w pełni dojrzałe owoce, charakteryzujące się nieco delikatniejszym smakiem. Pieprz zielony, podobnie jak czarny, powstaje z niedojrzałych owoców. Dla zachowania ich naturalnej barwy unika się procesów suszenia i fermentacji. Poddaje się je jednak marynowaniu i konserwowaniu. Taka obróbka sprawia, że uznawany jest on za najłagodniejszą odmianę tej przyprawy. Pieprz czerwony powstaje z zupełnie dojrzałych owoców, poddawanych następnie marynowaniu w solance lub occie.

Pieprz kolorowy ziarno VIVO to połączenie wszystkich czterech odmian przyprawy, które pozwoliło stworzyć mieszankę o nieco łagodniejszym i świeżym smaku. Całe ziarno pozwala zachować pełny aromat i nadać każdemu daniu zupełnie nowego, wyjątkowego charakteru.

Pieprz kolorowy ziarno – smaczny, ale czy zdrowy?

Pieprz stosowany jest przez każdego z nas na co dzień, jako obowiązkowy dodatek do dań wytrawnych. Mało kto zastanawia się jednak, czy tak powszechnie używany składnik wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka. Tymczasem okazuje się, że świeża przyprawa może być źródłem wielu cennych składników bioaktywnych. Te najcenniejsze zaliczane są do przeciwutleniaczy, czyli naturalnych związków neutralizujących szkodliwe wolne rodniki w naszym organizmie.

Pieprz już wiele lat temu stanowił ważny element medycyny tradycyjnej. W starożytności i średniowieczu stosowano go jako środek przeciwbólowy i hamujący infekcje. Hipokrates uznawał tę przyprawę za skuteczny sposób na zwiększenie łaknienia oraz łagodzenie dolegliwości żołądkowych. Używano jej również przy chorobach dróg oddechowych oraz astmie.

Obecnie wiele badań naukowych potwierdziło przeciwutleniające właściwości związków zawartych w tej przyprawie. Bogactwo składników aktywnych zawartych w pieprzu może sugerować jego korzystny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania organizmu. Publikacje wskazują, że regularne spożywanie żywności zawierającej przeciwutleniacze może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie. Jednocześnie antyoksydanty mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, działać korzystnie na przewód pokarmowy oraz spowalniać procesy starzenia się komórek.

Piperyna – najcenniejszy składnik pieprzu

Najważniejszym składnikiem odpowiadającym za przeciwutleniające właściwości pieprzu jest piperyna. Jest to związek chemiczny zaliczany do alkaloidów, o potwierdzonej w badaniach naukowych zdolności do neutralizowania wolnych rodników. Publikacje wymieniają jej działanie:

  • antyoksydacyjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwastmatyczne
  • antynowotworowe

Działanie piperyny w organizmie człowieka jest niezwykle złożone i dotyczy wielu procesów w niemal wszystkich tkankach ciała. Związek pozyskiwany z pieprzu może zapobiegać uszkadzaniu zdrowych komórek przez wolne rodniki. Jednocześnie badania wykazały jego stymulujący wpływ na wydzielanie enzymów trzustkowych oraz efekt antybakteryjny. Bardzo interesujące jest możliwe hamujące działanie antyoksydantów z pieprzu czarnego na komórki guzów nowotworowych. Wykazano już m.in. ich możliwość do zapobiegania namnażania komórek w raku piersi, prostaty i jelita grubego.

Pieprz kolorowy a odchudzanie

Wielu specjalistów poleca stosowanie ostrych przypraw w diecie odchudzającej. Takie działanie rzeczywiście może mieć znaczenie we wspomaganiu procesów odchudzania. Przyprawy są nie tylko źródłem cennych składników bioaktywnych, ale również nadają daniom ciekawego smaku, który może stanowić miłe urozmaicenie monotonnej diety odchudzającej.

Jak wskazują publikacje, piperyna z pieprzu czarnego może wykazywać działanie stymulujące w stosunku do enzymów trzustkowych, tym samym korzystnie wpływając na procesy trawienne. Równocześnie sugeruje się pozytywny wpływ tego związku na profil lipidowy krwi, hamowanie gromadzenia tłuszczów oraz stymulację ich metabolizmu.

Pieprz kolorowy – cena

Pieprz kolorowy w ziarnach należy do przypraw znacznie rzadziej spotykanych niż zwykły pieprz czarny. Niełatwo znaleźć go w stacjonarnych sklepach spożywczych. Jego cena nie odbiega jednak znacząco od ceny znanej nam pospolitej przyprawy. Za opakowanie o pojemności 25g zapłacić należy około 3-5 zł.

Pieprz kolorowy – intensywny i świeży smak w każdym kęsie

Pieprz kolorowy charakteryzuje się niezwykle intensywnym i świeżym smakiem. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że przyprawy zachowują pełnie swojego aromatu jedynie jeśli są przechowywane w szczelnych opakowaniach i jak najmniej rozdrobnione. Przy zakupie warto zatem decydować się na pieprz w ziarnach i mielić go na bieżąco, bezpośrednio przed spożyciem.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu kolorowego

Pytanie 1: Czy pieprz kolorowy jest przyprawą sztucznie barwioną?

Pieprz kolorowy to w pełni naturalny produkt. Różne barwy ziaren wynikają jedynie z odmiennej obróbki owoców po zebraniu. Odmienne procesy suszenia, fermentacji i marynowania pozwalają uzyskać mieszankę o głębokim i intensywnym smaku.

Pytanie 2: Skąd pochodzi pieprz kolorowy?

Ziarna pieprzu kolorowego stanowią owoce dokładnie tej samej rośliny uprawianej w rejonach południowej Azji. Uprawę pieprzu na skalę przemysłową prowadzi się głównie w południowych Indiach oraz na Malediwach.

Pytanie 3: Czy każdy może używać pieprzu kolorowego?

Pieprz jest powszechną i bezpieczną przyprawą. Przeciwwskazania do stosowania pieprzu kolorowego są dokładnie takie same jak w przypadku pieprzu czarnego. Należą do nich stany zapalne przewodu pokarmowego, trzeci trymestr ciąży oraz choroby nerek. Oczywiście przyprawy muszą unikać również osoby uczulone.

 

pieprz kolorowy

Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieprz_czarny [dostęp: 5.12.20].
  2. https://yango.pl/medycyna-naturalna/historia-czarnego-pieprzu/ [dostęp: 5.12.20].
  3. Dosoky NS, Satyal P, Barata LM, da Silva JKR, Setzer WN. Volatiles of Black Pepper Fruits (Piper nigrum L.). Molecules. 2019 Nov 21;24(23):4244. doi: 10.3390/molecules24234244. PMID: 31766491; PMCID: PMC6930617.
  4. Zheng J, Zhou Y, Li Y, Xu DP, Li S, Li HB. Spices for Prevention and Treatment of Cancers. Nutrients. 2016 Aug 12;8(8):495. doi: 10.3390/nu8080495. PMID: 27529277; PMCID: PMC4997408.
  5. Andriana Y, Xuan TD, Quy TN, Tran HD, Le QT. Biological Activities and Chemical Constituents of Essential Oils from Piper cubeba Bojer and Piper nigrum L. Molecules. 2019 May 15;24(10):1876. doi: 10.3390/molecules24101876. PMID: 31096694; PMCID: PMC6571889.
  6. Joanna Newerli – Guz. WŁAŚCIWOSCI PRZECIWUTLENIAJĄCE PRZYPRAW NA PRZYKŁADZIE PIEPRZU CZARNEGO PIPER NIGRUM L. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLV, 2012, 3, str. 887–891.
  7. AGNIESZKA SZAJDEK, JULITTA BOROWSKA. WŁACIWOCI PRZECIWUTLENIAJĄCE ŻYWNOCI POCHODZENIA ROLINNEGO. ŻYWNO. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 4 (41) S, 5 – 28.
  8. https://www.instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/ [dostęp: 5.12.20].
  9. Shah SS, Shah GB, Singh SD, et al. Effect of piperine in the regulation of obesity-induced dyslipidemia in high-fat diet rats. Indian J Pharmacol. 2011;43(3):296-299. doi:10.4103/0253-7613.81516
  10. Manayi A, Nabavi SM, Setzer WN, Jafari S. Piperine as a Potential Anti-cancer Agent: A Review on Preclinical Studies. Curr Med Chem. 2018;25(37):4918-4928. doi: 10.2174/0929867324666170523120656. PMID: 28545378.
  11. Meghwal M, Goswami TK. Piper nigrum and piperine: an update. Phytother Res. 2013 Aug;27(8):1121-30. doi: 10.1002/ptr.4972. Epub 2013 Apr 29. PMID: 23625885.
  12. Srinivasan K. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(8):735-48. doi: 10.1080/10408390601062054. PMID: 17987447.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów