Pestki dyni – przekąska dla osób na diecie
Pestki dyni są smaczną przekąską, która w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla organizmu człowieka i pełnią ważną rolę w przenoszeniu enzymów w ciele.
Pestki dyni zawierają też witaminy i minerały, w tym: witaminę E, B1, B2, B6, A, C i D.

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Witamina B1 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych.
Witamina B2 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga też w utrzymaniu prawidłowego widzenia i stanu czerwonych krwinek.
Witamina B6 pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów i w utrzymaniu prawidłowych funk
Witamina A odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek, pomaga zachować zdrową skórę, prawidłowe widzenie i pomaga w utrzymaniu właściwego metabolizmu żelaza.
Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, bierze udział w procesie podziału komórek i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i pracy mięśni.
Nie masz pomysłu do czego wykorzystać pestki dyni?
Chleb gryczano – ryżowy z nasionami chia i pestkami dyni
Składniki:
25 dag mąki gryczanej
15 dag mąki ryżowej
10 dag skrobi kukurydzianej
7 dag suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki pestek dyni
Olej
Sól
Wymieszać oba rodzaje mąki, skrobię kukurydzianą, drożdże, cukier, nasiona chia, pestki dyni i łyżeczkę soli. Stopniowo wlewać 500 – 600 ml letniej wody i mieszać do połączenia się składników. Nakryć mokrą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto, ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec 50 – 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Smacznego!