info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

100g Pestki dyni łuskane - VIVIO

Pestkidyni, pestki z dyni, właściwości cena, opinie

100g Pestki dyni łuskane - VIVIO

☆ Są źródłem błonnika, białka roślinnego i zdrowych tłuszczy
☆ Można je spożywać samodzielnie jako smaczną przekąskę
☆ Idealne do wypieku chleba i posypki do sałatek

5,26 zł
Cena za 1KG / 1L: 52,60 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Pestki dyni - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Składniki: Pestki dyni

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2444 kJ/589 kcal29%
Tłuszcz45,8 g65%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
8,48 g42%
Węglowodany12,7 g5%
W tym
Cukry11,3 g13%
Błonnik5,3 g-
Białko28,9 g58%
Sól0,05 g1%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Pestki dyni - Zastosowanie

Pestki dyni możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się one podczas przygotowywania odżywczych koktajli, jak również porannej owsianki. Bez przeszkód można dodawać je do licznych sałatek oraz past kanapkowych. Pestki dyni świetnie pasują zarówno do drobiu, jak i ryb. Dla wszystkich tych osób, które cenią sobie słodkie przekąski, zalecamy dodanie pestek dyni do pysznych ciasteczek owsianych, domowych lodów lub batonów energetycznych.

Uprażone pestki dyni nadają się z kolei do samodzielnego jedzenia, do owsianki, musli, do koktajlów, jako dodatek do sałatek, zup, kanapek, owsianek i innych dań, do domowego chleba na zakwasie i przygotowania sosu w postaci pesto, używanego do makaronu, jako smarowidło do kanapek i dip do warzyw.

Prażone pestki dyni PRZEPIS
Odmierzyć właściwą ilość pestek dyni i przełożyć je na blaszkę.

Prażyć ok. 10-15 minut w niskiej temperaturze (ok. 100 stopni). Po uprażeniu powinny być chrupiące.

Uprażone pestki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do miesiąca, a w lodówce dłużej. 

Pestki dyni - KCAL

Pestki dyni stanowią dość kaloryczną przekąskę. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 530 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 30 gramów pestek dyni, co zapewnia nam dostarczenie zaledwie 159 kalorii. Ponadto, decydując się na wprowadzenie pestek do swojej codziennej diety, powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim zestaw cennych składników odżywczych w nich zawartych. Istotną informację stanowi również fakt, iż 30% wartości energetycznej pestek dyni stanowi białko. Dlatego też, produkt ten powinien zajmować ważne miejsce w diecie osób, które na co dzień nie spożywają mięsa. Poza ogromną ilością białka - ponad 30 gramów na 100 gramów produktu, pestki dyni to jedno z najlepszych źródeł cynku, o którego odpowiednią ilość w diecie powinni zadbać szczególnie mężczyźni.

 

Pestki dyni - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pestek dyni

Dynia jest dobrze nam znanym warzywem, które nieodzownie kojarzy się z jesienią. Często przygotowujemy z niej pożywne zupy lub smaczne przetwory na zimę. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne składniki odżywcze możemy znaleźć w zawartych w niej pestkach. Pestki dyni stanowią niezrównaną skarbnicę magnezu oraz cynku. Wpływają one między innymi na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego, jak również zwiększenie płodności u mężczyzn. A co jeszcze warto wiedzieć na temat pestek dyni?

Gdzie kupić pestki dyni?

Jak prażyć pestki dyni?

Jak jeść pestki dyni?

Czym charakteryzują się pestki dyni

Dynia należy do rodziny roślin jednorocznych. Uprawiana jest ona na niemal wszystkich kontynentach. Niemniej jednak, za jej stolicę uznaje się amerykańskie miasto Morton w stanie Illinois. Dynia ceniona jest ze względu na swoje walory smakowe oraz zawartość cennych składników odżywczych, których największe stężenie znajdziemy w jej pestkach. Już od pokoleń, zarówno dynia, jak i jej pestki, stanowiły cenny element diety rdzennych Amerykanów. Ze względu na łatwość w uprawie, dynię coraz częściej możemy spotkać również w polskich ogródkach. Warto wiedzieć, iż pestki pochodzące z dyni zyskały szczególne uznanie w gronie dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Ponadto, są one często stosowane podczas wspomagania leczenia niektórych zaburzeń zdrowia. Pestki dyni charakteryzują się płaskim kształtem i orzechowym, lekko gorzkawym smakiem. W większości sklepów możemy kupić je zarówno w łupinie, jak i bez niej. Niniejszy składnik znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni i sprzyja suplementacji cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych.

Pestki dyni – właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie pestek dyni, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może wywrzeć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wszystko to za sprawą cennych witamin i minerałów, z których na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość cynku. Niniejszy pierwiastek odpowiedzialny jest między innymi za regulację pracy układu krążenia, wpływając tym samym na stabilizację ciśnienia krwi, jak również zmniejszenie ryzyka wystąpienia żylaków. Ponadto, dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości cynku poprawia kondycję oraz wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jednak pestki dyni to nie tylko cynk. Znajdziemy w nich bowiem sporą zawartość manganu, fosforu oraz miedzi. Dodatkowo, pozytywny wpływ na nasze zdrowie wywiera zawarty w pestkach dyni magnez. Niniejszy pierwiastek przyczynia się zarówno do wspomożenia naszego układu nerwowego, jak i krwionośnego. Warto również wiedzieć, że zawarte w pestkach dyni cenne witaminy (w tym witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E oraz K), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka, przyczyniając się między innymi do poprawy jego nastroju, zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości oraz chorób nowotworowych w obrębie płuc.

Pestki dyni a płodność

Wprowadzenie pestek dyni do zrównoważonej diety szczególnie zalecane jest mężczyznom. Okazuje się bowiem, że zawarta w nich witamina E może pozytywnie wpłynąć za zwiększenie płodności oraz podniesienie jakości plemników. Nie bez znaczenia dla niniejszego zagadnienia jest również zawarty w pestkach dyni cynk. Niniejszy mikroelement odpowiedzialny jest za ochronę utrzymania prawidłowych funkcji prostaty oraz zmniejszenie ryzyka występowania stanów zapalnych w jej obrębie. Warto również wiedzieć, iż niedobór cynku może wpływać na obniżenie produkcji testosteronu. Dlatego też, pestki dyni w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną powinny stanowić stały element stylu życia każdego mężczyzny, który ceni sobie swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pestek dyni

Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 30g pestek dyni. Chociaż niniejszy produkt jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia, ze względu na wysoką kaloryczność, spożywany w nadmiarze może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Stosowanie pestek dyni w diecie nie jest zalecane u noworodków. Niemniej jednak, można podawać je nawet małym dzieciom. Na przykład, w formie zdrowej przekąski lub dodatku do zupy. Przed spożywaniem pestek dyni powinny wzbraniać się jedynie te osoby, które ze względu na przebieg choroby lub stosowanie niektórych leków zmuszone są wykluczyć ze swojej diety jeden ze składników zawartych w pestkach dyni.

Pestki dyni – cena

Łuskane pestki dyni sprzedawane są w opakowaniach o wadze 100g, 400g, 500g lub 1000g.

  • Za opakowanie łuskanych pestek dyni o wadze 100g zapłacimy około 5,00–7,00 złotych;
  • Za opakowanie łuskanych pestek dyni o wadze 500g zapłacimy około 15,00–20,00 złotych;
  • Za kilogram łuskanych pestek dyni zapłacimy natomiast około 29,00–35,00 złotych.

Warto wiedzieć, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora. Dla wszystkich tych osób, które szczególnie cenią sobie ochronę naszego środowiska, niektóre sklepy ze zdrową żywnością przygotowały możliwość zakupu pestek dyni w opakowaniach typu zero waste.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pestek dyni

Pytanie 1: Gdzie kupić pestki dyni? Pestki dyni możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, warto na nie zwrócić uwagę również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, zyskamy możliwość zakupu niniejszego produktu nie tylko w atrakcyjnej cenie, ale również najwyższej jakości.

Pytanie 2: Jak prażyć pestki dyni? Pestki dyni najlepiej jest prażyć na suchej patelni. Warto przy tym zadbać o to, aby patelnia była przystosowana do beztłuszczowego smażenia, jak również nie była przypalona. Po rozgrzaniu patelni należy wysypać na nią pestki dyni i prażyć je przez około 30 sekund. Podczas prażenia należy uważać na to, aby nie przypalić pestek, w przeciwnym razie mogą charakteryzować się one gorzkim smakiem.

Pytanie 3: Jak jeść pestki dyni? Pestki dyni należy jeść bez łupinek. Nie trzeba ich jednak pozbawiać lekko zielonej „skórki”. Można je spożywać zarówno w formie suszonej, jak i prażonej. Stanowią one doskonały dodatek do zdrowej kuchni.

 

pestki dyni

 

Podsumowanie

Pestki dyni to bez wątpienia doskonały element zdrowej diety. Są one składnikiem cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Dlatego też, już dziś warto zacząć stosować pestki dyni podczas przygotowywania codziennych posiłków.

Bibliografia

  1. Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska. 2016. Wartość żywieniowa dyni. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701;
  2. Biesiada A., Nawirska A., Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A. 2009. The effect of nitrogen fertilization methods on yield and chemical composition of pumpkin (Cucurbita maxima) fruits before and after storage. Vegetable Crops Research Bulletin 70, 202-211;
  3. Colagar A.H., Souraki O.A.: Review of pumpkin anticancer effects. Quran Med., 2012; 1(4): 77-78;
  4. Damiano R. et al., The role of Cucurbita pepo in the management of patients affected by lower urinary tract symptoms due to benign prostatic hyperplasia: A narrative review, „Archivio Italiano di Urologia e Andrologia” 2016, 88(2), 136–143;
  5. Jin H., Zhang Y-J., Jiang J-X., Zhu L-Y., Chen P., Li J., Yao H-Y.: Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. J Food Drug Anal., 2013; 21: 184-189;
  6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanowicz K. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydaw. Lek. PZWL, Warszawa;
  7. Murkovic M., Hillderbrandt A., Winkler J., Pafannhauser W. 2002. Variability of vitamin E in pumpkin seeds (Cucurbita pepo.). Lebensm. Unter. Forch. 4, 275-278;
  8. Pumpkin, raw, USDA National Nutrient Database for Standard Reference, https://ndb.nal.usda.gov;
  9. Seeds, pumpkin and squash seeds, whole, roasted, without salt, USDA National Nutrient Database for Standard Reference, https://ndb.nal.usda.gov;
  10. Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana, „Medycyna rodzinna” 2016, 2, 70–74.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów