Pełne zdrowia i smaku buraki – jak wykorzystać je w naszej kuchni?

Chociaż jest jednym z najczęściej uprawianych w Polsce warzyw, burak stosunkowo rzadko ląduje na naszych stołach. Wielka szkoda! Niniejsze warzywo jest bowiem w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg niezbędnych witamin i minerałów. Ponadto, wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, istotnie wpływa na poprawę naszego zdrowia. Dlaczego warto prowadzić buraki do naszego jadłospisu? I czy można z nich przyrządzić aromatyczne ciasto? Odpowiedzi na te pytania oraz inspiracji kulinarnych z burakiem w roli głównej, szukaj w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego warto jeść buraki;
  • Jak upiec przepyszne brownie z dodatkiem buraków;
  • Jak przygotować pełną smaku sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka;
  • Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków.

Dlaczego warto jeść buraki?

Burak ćwikłowy spośród innych warzyw wyróżnia się przede wszystkim bogatą zawartością antocyjanów oraz flawonoidów. Wspomniane substancje są w istocie barwnikami, dzięki którym niniejsze warzywa charakteryzują się tak intensywnym kolorem. Niemniej jednak, co najważniejsze, substancje te odpowiedzialne są za zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych w przyszłości. Warto również wiedzieć, że buraki stanowią prawdziwą skarbnicę potasu. Dodatkowo, znajdziemy w nich wapń, fosfor oraz magnez. Na szczególną uwagę zasługują również witaminy, które zawarte są w tych czerwonych warzywach. W tym miejscu należy wyróżnić przede wszystkim witaminę C.

Ze względu na wymienione wyżej substancje, buraki już od czasów starożytnych uznawane były za cenny składnik zdrowia. Wprowadzenie ich do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, nie tylko zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości, ale również wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego układu sercowo-naczyniowego.

Jak upiec przepyszne brownie z dodatkiem buraków?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotowanego buraka pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do miski;

Krok II: Do buraka dodaj jajka, miód, cynamon oraz sól. Całość zmiksuj na gładką masę;

Krok III: W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę migdałową, proszek do pieczenia, pokruszone orzechy włoskie oraz posiekaną drobno czekoladę;

Krok IV: Połącz ze sobą składniki z obu misek i wymieszaj dokładnie całość;

Krok V: Do otrzymanej masy dodaj kakao i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki;

Krok VI: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok VII: Wyłóż blachę do pieczenia (o wymiarach 20x20cm) specjalnym papierem;

Krok VIII: Przelej ciasto na blaszkę i piecz przez około 20-25 minut;

Krok IX: Gotowe ciasto możesz posypać odrobiną cukru pudru lub polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Jak przygotować pełną smaku sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 średniej wielkości pieczonych i pokrojonych w kostkę buraków;
  • 2 garści rukoli;
  • 1 gruszki (pokrojonej w kostkę);
  • 100g sera feta;
  • 1 łyżki soku z limonki;
  • 2 łyżek pokruszonych orzechów włoskich;
  • 1 łyżki musztardy miodowej;
  • 1 łyżeczki miodu;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: Dokładnie opłucz liście rukoli, osusz je, a następnie ułóż na dużym talerzu;

Krok II: Pokrojonego w kostkę buraka oraz gruszkę ułóż na liściach rukoli;

Krok III: Przy pomocy dłoni rozkrusz ser feta na burakach oraz rukoli;

Krok IV: Na suchej patelni upraż pokruszone orzechy włoskie, a następnie posyp nimi sałatkę;

Krok V: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, łyżkę musztardy, miód oraz sok z limonki;

Krok VI: Przygotowanym sosem polej sałatkę i gotowe.

Jeśli masz na to ochotę, ser feta możesz wymienić na gorgonzolę.

Jak przyrządzić aromatyczną zupę-krem z buraków?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 3 dużych buraków;
  • 1,5 l bulionu warzywnego;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 1 łyżki soku z limonki;
  • 1 masła klarowanego;
  • Soli i pieprzu do smaku;
  • 100g sera feta;
  • 3 łyżek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok I: Obrane buraki dokładnie opłucz, osusz, a następnie zawiń w folię i piecz w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez około 45 minut;

Krok II: Posiekaj drobno cebulkę oraz czosnek;

Krok III: Na dnie grubego garnka rozgrzej masło klarowane, a następnie podsmaż na nim cebulkę wraz z czosnkiem;

Krok IV: Do zarumienionej cebulki oraz czosnku dodaj pokrojone w kostkę buraki pieczone oraz odrobinę soku z limonki;

Krok V: Podsmażone warzywa zalej bulionem warzywnym, a następnie dopraw solą i pieprzem;

Krok VI: Gotuj składniki przez około 15 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem;

Krok VII: Gotową zupę przelej do miski, a następnie udekoruj ją odrobiną fety oraz świeżej natki pietruszki.

Podsumowanie

Buraki to jedne z najłatwiej dostępnych w Polsce warzyw. Są one nie tylko pełne smaku, ale przede wszystkim cennych dla zdrowia substancji, które przyczyniają się do poprawy naszego samopoczucia. Dlatego też, nie warto czekać ani chwili dłużej i już dziś wprowadzić bogate w witaminy i minerały buraki do swojego jadłospisu.