info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Krem orzechowy z miodem i kokosem 200g foodlab - Food Lab

Krem orzechowy z miodem i kokosem 200g VIVIO, krem orzechowy cena, zastosowanie

Krem orzechowy z miodem i kokosem 200g foodlab - Food Lab

☆ Pyszny i odżywczy krem orzechowy z miodem i kokosem

☆ Idealny do omletów i naleśników

☆ Bez zbędnych dodatków cukru i konserwantów

13,64 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  dostępne: 112 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Krem orzechowy z miodem i kokosem - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
PolskaFood Lab2025-04-27

80% orzechy arachidowe prażone, 10% miód, 10% olej kokosowy

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100 g

Wartość energetyczna 2481 kJ / 598 kcal

Tłuszcze 46,9g

w tym

Kwasy tłuszczowe nasycone 13,5g

Węglowodany 23,3g

w tym

Cukry 5,2g

Białko 20,6g

Sól 0,03g

 

ALERGENY

orzechy arachidowe


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Krem orzechowy z miodem i kokosem - Zastosowanie

Zastosowanie kremu orzechowego z miodem i kokosem w codziennej kuchni

Aksamitny krem orzechowy z dodatkiem aromatycznego miodu oraz oleju kokosowego znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni:

  • Podczas przygotowywania śniadań – warto dodać go do pełnej świeżych owoców owsianki lub kaszy jaglanej;
  • Podczas przyrządzania II śniadania – można dodać odrobinę kremu do pełnoziarnistych kanapek z cienko pokrojonym bananem;
  • Przygotowując obiad – warto dodać niniejszy produkt do pieczonego kurczaka lub wegetariańskiego leczo;
  • Przyrządzając podwieczorek – można dodać łyżeczkę kremu orzechowego do pysznych ciasteczek przygotowanych na bazie płatków owsianych;
  • Przygotowując kolację – bez przeszkód można użyć wspomnianego produktu podczas przyrządzania aromatycznego sosu sałatkowego.

Warto również wiedzieć, że krem orzechowy z miodem i kokosem idealnie nadaje się do przygotowywania dań kuchni orientalnej.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

UWAGI

Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni kremu jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie kremu.

Krem orzechowy z miodem i kokosem - KCAL

Krem orzechowy z dodatkiem miodu oraz oleju kokosowego stanowi doskonałe źródło energii. W 100 g niniejszego produktu znajdziemy około 598 kalorii (w tym 46,9 g tłuszczów). Ponadto, krem orzechowy jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu białko, węglowodany, cenne witaminy i minerały. Dlatego też, wprowadzenie go do zrównoważonej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) może wpływać na poprawę naszego zdrowia, a nawet zwiększenie efektywności procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać o spożywaniu produktu w odpowiednich ilościach.

Krem orzechowy z miodem i kokosem - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kremu orzechowego z miodem i kokosem

Wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe do naszej codzienności, często zastanawiamy się czym zastąpić ulubione dotąd słodkie dodatki do kanapek lub naleśników. Rozwiązaniem niniejszych wątpliwości jest krem orzechowy z miodem i kokosem, który doskonale nadaje się nie tylko do przygotowania pełnych zdrowia kanapek, ale również dań kuchni orientalnej. Ponadto, wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety jest w stanie wpłynąć na podniesienie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji, jak również wzmocnić naszą odporność. A co jeszcze warto wiedzieć na temat kremu orzechowego z miodem i kokosem? Odpowiedź na to pytanie oraz najważniejsze informacje na temat składników zawartych w niniejszym produkcie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić krem orzechowy z miodem i kokosem?

Jak przygotować krem orzechowy z dodatkiem miodu i oleju kokosowego?

Z czym jeść krem orzechowy z miodem i kokosem?

Krem orzechowy a masło orzechowe – czym się różnią?

Czy można podawać krem orzechowy z miodem i kokosem dzieciom?

  • Krem orzechowy z miodem i kokosem – kcal;

  • Zastosowanie kremu orzechowego z miodem i kokosem w codziennej kuchni;

  • Krem orzechowy – przepis.

Czym charakteryzuje się krem orzechowy z miodem i kokosem oraz z jakich składników został przygotowany?

Krem orzechowy z miodem i kokosem to wyjątkowy produkt, który charakteryzuje się zawartością wyłącznie trzech składników:

Po pierwsze, orzechów arachidowych (znanych również jako fistaszki lub orzeszki ziemne) – około 80% wartości;

Po drugie, miodu – około 10% wartości produktu;

Po trzecie, oleju kokosowego – stanowiącego pozostałe 10% niezwykłego w smaku kremu orzechowego.

Niemniej jednak, produkt ten odznacza się nie tylko prostym i bezpiecznym dla naszego zdrowia składem, ale również najwyższą jakością produktów wykorzystywanych podczas jego produkcji.

Pełne witamin, jak również białka i cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych orzeszki arachidowe należą do jednych z najchętniej przez nas spożywanych orzechów. Choć niewielu z nas zdaje sobie z tego sprawę, fistaszki tak naprawdę zaliczane są do grupy roślin strączkowych, które rosną pod ziemią. Dlatego też, oprócz wymienionych wyżej składników, są one w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne antyoksydanty oraz minerały. W celu wzbogacenia niezwykłych walorów smakowych aksamitnego kremu orzechowego, dodano do niego najwyższej jakości miód. Niniejszy produkt charakteryzuje się niepowtarzalnym, lekko kwiatowym aromatem oraz zawartością licznych substancji prozdrowotnych. Co ciekawe, ten wyjątkowy pszczeli produkt od wieków uznawany jest za doskonałe źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Warto również wiedzieć, że w składzie opisywanego kremu orzechowego znajdziemy również olej kokosowy. Produkt ten otrzymywany z miazgi znajdującej się we wnętrzu owoców palmy kokosowej, odznacza się zarówno niepowtarzalnym smakiem, jak również obecnością istotnych dla naszego zdrowia średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Połączenie powyższych składników sprawiło, iż powstał wyjątkowy krem orzechowy charakteryzujący się wyrafinowanym aromatem, zapewniającym niecodzienne doznania smakowe. Ten aksamitny krem odznacza się jasno-brązową barwą oraz gładką strukturą. Ze względu na jego właściwości, zaleca się przechowywanie niniejszego produktu w chłodnym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu (najlepiej w lodówce).

Krem orzechowy z miodem i kokosem – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie człowieka

Dzięki zawartości najwyższej jakości orzechów arachidowych, miodu oraz oleju kokosowego, wprowadzenie niniejszego kremu do zrównoważonej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) może wywierać pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto wiedzieć, że fistaszki (za sprawą zawartych w nich kwasów oleinowych) przyczyniają się do redukcji poziomu złego cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju zaburzeń w obrębie układu sercowo naczyniowego. Ponadto, orzechy te są niezrównaną skarbnicą witamin z grupy B, jak również magnezu. W związku z tym, ich regularne spożywanie wpływa na usprawnienie funkcjonowania układu nerwowego oraz zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Co ciekawe, fistaszki zawarte w powyższym kremie są dobrym źródłem wapnia oraz fosforu. Dlatego też, mogą w sposób pozytywny oddziaływać na prawidłowy rozwój układu kostnego i zmniejszać ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości.

Nie bez znaczenia jest również miód zawarty w składzie kremu orzechowego. Ten smaczny owoc pszczelej pracy już od czasów starożytnych uznawany był za cenny środek leczniczy w przebiegu licznych zaburzeń. Współczesne badania naukowe potwierdzają zarówno właściwości antybiotyczne miodu, jak również podkreślają jego pozytywny wpływ na utrzymanie dobrej kondycji naszej skóry. Ważną informację stanowi fakt, iż miód jest źródłem acetylocholiny, składnika wpływającego na zwiększenie wydolności mięśnia sercowego. Co ciekawe, produkt ten może być również skarbnicą potasu. W związku z tym, wprowadzenie go do zrównoważonej diety sprzyja ochronie naszego układu krążenia. Olej kokosowy, zawarty w składzie najnowszego produktu marki VIVIO, od lat wzbudza zainteresowanie naukowców, jak również miłośników zdrowego stylu życia. Wszystko to za sprawą średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych zawartych w jego składzie. Okazuje się bowiem, że olej kokosowy może okazać się cennym składnikiem w terapii licznych zaburzeń o charakterze neurodegeneracyjnym (w tym w chorobie Alzheimera oraz chorobie Parkinsona). Ponadto, produkt ten stanowi doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, które nie są magazynowane w naszym organizmie, a bezpośrednio przetwarzane na energię, której tak bardzo potrzebujemy w ciągu pełnego wyzwań dnia.

Krem orzechowy z miodem i kokosem – cenny składnik w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych w ciągu dnia jest niezwykle cenne dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Niemniej jednak, w sytuacji, w której rezygnujemy ze spożywania mięsa, jak również produktów pochodzenia zwierzęcego, może dochodzić do niedoborów białka w naszym organizmie. Dlatego też, tak ważne jest, aby wprowadzić do diety alternatywne źródła niniejszego składnika, które zawarte są między innymi w nasionach roślin strączkowych. Z uwagi na fakt, iż orzechy ziemne zaliczane są do rodziny bobowatych, stanowią one prawdziwą skarbnicę nie tylko witamin i minerałów, ale również białka. W związku z tym, włączenie kremu orzechowego z miodem i kokosem do codziennego jadłospisu wegan oraz wegetarian może okazać się wartościowym wsparciem dla ich zdrowia, a ponadto zapewni im dowóz dużej dawki energii, dzięki której zachowają dobry nastrój przez resztę dnia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kremu orzechowego z miodem i kokosem

Chociaż w większości przypadków spożywanie niniejszego produktu jest bezpieczne dla zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania i skutki uboczne związane z jego stosowaniem. Ze względu na zawartość w swoim składzie orzechów arachidowych, szczególną ostrożnością w stosowaniu kremu powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Nie zaleca się podawania niniejszego produktu najmłodszym dzieciom. Ponadto, z uwagi na dużą wartość energetyczną, umiarem w spożywaniu kremu orzechowego z miodem i kokosem powinny wykazać się osoby zmagające się z nadmierną masą ciała. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania niniejszego produktu jest alergia na orzechy ziemne, miód lub produkty, które zawierają kokos. Jeśli po spożyciu kremu dochodzi do wystąpienia takich objawów jak: zaczerwienienie i/lub świąd skóry, podrażnienie oczu, trudności w oddychaniu, zawroty głowy, nudności, a nawet wymioty, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza lub zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.

Krem orzechowy z miodem i kokosem – cena

Krem orzechowy z dodatkiem miodu oraz oleju kokosowego sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 200 ml. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 15,00 złotych. Warto jednak pamiętać, że cena kremu orzechowego z miodem i kokosem może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na skład produktu i wybierać tylko ten, który nie zawiera w sobie sztucznych wzmacniaczy smaku oraz substancji konserwujących.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kremu orzechowego z miodem i kokosem

Pytanie 1: Gdzie kupić krem orzechowy z miodem i kokosem? Tradycyjne masło orzechowe dostępne jest w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, wysokiej jakości krem z dodatkiem miodu i kokosu nabyć możemy wyłącznie w renomowanym sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Co ciekawe, decydując się na zakup w takim miejscu zyskujemy nie tylko dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak przygotować krem orzechowy z dodatkiem miodu i oleju kokosowego? Wbrew pozorom, przygotowanie domowego kremu nie jest takie trudne. Niemniej jednak, podczas przyrządzania niniejszego smakołyku należy kierować się doborem wysokiej jakości produktów, tj. orzechów arachidowych, miodu oraz oleju kokosowego. Dodatkowo, potrzebny nam będzie wytrzymały blender, dzięki któremu będziemy w stanie zmielić orzechy na gładką masę.

Pytanie 3: Z czym jeść krem orzechowy z miodem i kokosem? Najnowszy produkt marki VIVIO doskonale komponuje się zarówno ze smakiem ciemnego pieczywa, jak i naleśników przygotowanych na bazie mąki pełnoziarnistej. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 10-15g tego smakowitego kremu.

Pytanie 4: Krem orzechowy a masło orzechowe – czym się różnią? Masło orzechowe w większości przypadków wytwarzane jest wyłącznie z orzechów. W kremie orzechowym znajdziemy natomiast dodatkowe składniki, które odpowiedzialne są nie tylko za wzbogacenie walorów smakowych produktu, ale również za podniesienie wartości odżywczej i zawartości cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów.

Pytanie 5: Czy można podawać krem orzechowy z miodem i kokosem dzieciom? Krem orzechowy może stanowić cenny składnik w zdrowej diecie dzieci znajdujących się w wieku szkolnym. Za sprawą bogatej zawartości witamin z grupy B, jak również magnezu, produkt ten jest w stanie wspierać zdolności uczniów do szybkiego uczenia się oraz zapamiętywania i większej koncentracji.

 

 

Podsumowanie

Krem orzechowy z miodem i kokosem to idealna alternatywna dla uwielbianego przez najmłodszych masła czekoladowego. Z powodzeniem można dodawać go zarówno do kanapek, jak i naleśników. Co ciekawe, niniejszy produkt jest nie tylko smaczny, ale również pełen cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.

Bibliografia

  1. Arya S.S., Salve A.R., Chauhan S. i wsp.: Peanuts as functional food: a review. J. Food Sci Technol. 2016; 53 (1): 31–41;
  2. Basista K. (2013). Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna vol.3;
  3. Bąkowska M. i in., Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Science, 2018, 64 (3), 147-151;
  4. Bujko J. (2016). Olej kokosowy - co warto o nim wiedzieć. Wszechnica żywieniowa SGGW;
  5. Chen G.C., Zhang R., Martínez-González M.A. i wsp.: Nut consumption in relation to all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis 18 prospective studies. Food Funct. 2017; 8 (11): 3893–3905;
  6. Foale M., Harries H. (2011). Farm and Forestry Production and Marketing Profile for Coconut (Coconus nucifera). Permanent Agriculture Resources;
  7. Hou Y.Y., Ojo O., Wang L.L. i wsp.: A Randomized Controlled Trial to Compare the Effect of Peanuts and Almonds on the Cardio-Metabolic and Inflammatory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients. 2018;
  8. Jessa J., Hozyasz K. (2015). Wartość zdrowotna produktów kokosowych. Pediatria Polska 282;
  9. Kędzia B. i in., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, Postępy Fitoterapii, 2014, 2, 67-70;
  10. Moreira Alves R.D., Boroni Moreira A.P., Macedo V.S. i wsp.: High-oleic peanuts: new perspective to attenuate glucose homeostasis disruption and inflammation related obesity. Obesity (Silver Spring). 2014;
  11. Reis C.E., Ribeiro D.N., Costa N.M. i wsp.: Acute and second-meal effects of peanuts on glycaemic response and appetite in obese women with high type 2 diabetes risk: a randomised cross-over clinical trial. Br. J. Nutr. 2013;
  12. Sheppard A.J., Rudolf T.S.: Analysis of Peanuts and Peanut Products for Total Lipids, Fatty Acids and Proximates. Peanut Science. 1991; 18 (1): 51–54;
  13. Tichonow A.I. i wsp. (2017). Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznice. Monografia pod redakcją UAN, Narodowy Uniwersytet Farmaceutyczny Ministerstwa Ochrony Zdrowia Ukrainy.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów